Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Pelkotanssi



Kirjoittanut: Jaakko Koljonen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kirjoitan tämän esseen jatkona ensimmäiselle pelkoja käsittelevälle esseelleni. Lue se ennen tämän esseen lukemista! Löytyy tästä. Tämänkin esseen pohjana toimii Jari Sarasvuon ihana verkkokurssi nimeltä Puolita Vitutus, Tuplaa Tulokset eli lyhyesti PVTT. Tässä esseessä mennään syvemmälle pelkojen kanssa elämiseen ja pyritään löytämään ratkaisuja pelkojen voittamiseen. Pyritään myös ymmärtämää, mistä pelkosi todella johtuvat. Koen, että minun täytyy jatkaa pelkoteemalla ja jakaa vielä lisää Jari Sarasvuon oppeja. Tällä kertaa hieman eri näkökulmasta. Täytyy vielä mainostaa Jarin kurssia. Todella hyvä kokonaisuus tuotteliaisuuden nostamisesta, hyvinvoinnista ja pelkojen voittamisesta. Auttanut minua paljon. Auttaisi varmasti sinuakin. Kiitos jarini!

 

Miksi ihminen pelkää? Pelkohan on vain ihmisen luonnollinen reaktio selviytyä jostain asiasta sille tuntemattomasta asiasta. Taistele tai pakene. Pieni määrä pelkoa saa ihmisen valppaaksi ja valmiiksi tuleviin koitoksiin. Ongelmallista on, että suuri määrä pelkoa, tai jatkuva ja pitkittynyt pelon tunne lamauttaa ihmisen. Jos peloille antaa liikaa valtaa ja tilaa, syö se meidän kykymme toimia kunnolla ja kyvyn ajatella asioista selkeästi. ”Vitutuksen voima tulee pelosta. Se sekä lamaa että ajaa vääriin ratkaisuihin.” Sarasvuon mukaan pelkoja ei ole kannattavaa vastustaa. Se mitä vastustat, saa enemmän valtaa ajattelussasi. Vastustelun sijaan on opeteltava elämään pelkojesi kanssa. Pelkojen kanssa on ikään kuin tanssittava. Tästä syntyy kurssilla käytettävä termi ”pelkotanssi”. Sarasvuon mukaan on ikään kuin leikittävä pelkojen kanssa, liikuttava ja käytettävä luovia voimia pelkojen voitossa.

 

Sarasvuon mukaan pelkoihin on ensin otettava etäisyyttä. Tähän on kaksi työkalua, jotka jokainen omistaa: mielikuvitus ja keho. Mielikuvitusta voidaan käyttää keksimällä uusia ajatusmalleja peloistasi. Voit mielikuvituksesi avulla esimerkiksi pienentää pelkojen kokoa, loitontaa, neuvotella pelkojen kanssa ja puhua niille lempeästi ja hyväksyvästi. Pitkin Sarasvuon kurssia keskitytään paljon fyysiseen kehoosi. Keho on kuitenkin avain mieleen. Kehoa tulee siis harjoittaa. Pelko saa kehon jähmeäksi ja rajoittaa sen toimivuutta aiheuttaen lisää mielipahaa. Pelkojen voimaa voidaan siis vähentää helposti keskittymällä kehoon. Konkreettisia esimerkkejä tästä myöhemmin.

 

Vielä pari työkalua ennen konkreettista harjoitusta, jonka voit (ja kannattaa) tehdä. Mistä tunnistat pelkosi? Sarasvuon mukaan on tarkkailtava missä tilanteissa oma käytös, tunnelma tai keho alkaa toimia erilailla. Jotenkin takkuillen. Pysähdy ja pohdi sitä mitä tapahtuu. Onko kyseessä sinua pelottava asia tai tilanne?  On sen jälkeen mietittävä, voitko tehdä jotain peloillesi? Voit:

  1. Nimetä pelkosi
    1. Havaitse pelkotilasi ja pohdi niitä
    2. Niin kuin viime esseessäni, käytä huumoria
  2. Tehdä päätös tanssia pelkosi kanssa
    1. Halu muuttua ja elää vapaammin auttaa
  3. Kiitä itseäsi matkastasi
    1. Kun alat taistelemaan pelkojasi vastaan, kiitä itseäsi jokaisesta teostasi ja ylipäätään siitä, että päätit aloittaa taistelun

 

Mennään sitten lopulliseen työkaluun äsken lukemasi tieto ja työkalut mukaan ottaen. Työkalun nimi on pelkotanssi. Pelkotanssissa on valittava yksi pelko, joka sinua vaivaa. Valitse juuri se suurin pelkosi. Se pelko, minkä hyväksyminen auttaisi sinua kaikkein eniten.

  1. Visualisoi
    1. Piirrä tai kirjoita sanoin tilanne joka sinua pelottaa
    2. (Ellet ole jo niin tehnyt) Keksi pelolle uusi humoristinen tai arkinen nimi
  2. Puhu
    1. Sano ääneen mitä tunteita tai ajatuksia tuo pelko sinussa herättää. Ei tarvitse puhua pelolle, vaan voit puhua itseksesi ääneen
  3. Pikakorjaus
    1. Nouse ylös. Muuta asentoa. Liiku. Ääntele. Huuda. TANSSI. Tee jotain, joka antaa sinulle vahvan olon. Kyseessä on nopea pikakorjaus, jossa otetaan keho mukaan paranemiseen. Jopa Sarasvuon opettama 15 sekuntia voi riittää. Tee kuitenkin tätä niin kauan kunnes tunnet olosi vahvaksi.
  4. Uusi suhde asiaan
    1. Käytä mielikuvitustasi ja keksi uusi suhde pelkoosi. Pienennä sen kokoa tai muuta pelko voimavaraksi.
    2. Tämä on vaikea mutta tärkeä steppi pelkojen voitossa
    3. Sano uusi käsityksesi ääneen
  5. Kuvaa syvempää ja kypsempää käsitystäsi valitsemastasi alkuperäisestä pelostasi
    1. Voit käyttää luolamiesajattelua
    2. Käytä huolella aikaa

 

Käytän esimerkkinä tässä työkalussa myymisen pelkoa. Koen, että juuri tämä pelko on yleinen pelko Proakatemialla. Pelko, jolle löytyy luonnollinen selitys. Käytän nyt edellistä viittä kohtaa, pyrkien etsimään uuden keinon ajatella esimerkkipelkoani, myymisen pelkoa.

  1. Pelkoni on myyminen.
    1. Myymisen pelkoni nimi on Perkele
    2. Perkele on aika tyhmä mörkö ☹
  2. Myyminen saa minut ahdistuneeksi. En haluaisi häiritä muita. Ihmiset varmasti ajattelevat minusta pahaa, sillä vien heidän aikaansa, yrittäessäni myydä jotain, mitä he eivät halua.
  3. Nousen ylös ja heilutan käsiäni. Hypin paikallani. Seison selkä suorassa. Teen ”power poseni”. Olen vahva ja voimakas.
  4. Suunnan ajatteluni ajatukseen, että peloilla on virkaa elämässäni, ja että on ihan ok pelätä jotain asioita. Ihminen ei pelkäisi mitään, jos siitä ei olisi mitään hyötyä.
  5. Analysoin syvemmin, miksi pelkään myymistä. Käytän tähän aikaa. Mikä on syy pelolleni. Löydän vastauksen. Syy on arvostelun pelko. Pelkään sitä, että muut ajattelevat minusta negatiivisesti, kun yritän myydä heille jotain. Prosessoin eteenpäin. Eivät ihmiset oikeasti ajattele myyjistä mitään pahaa, tai ainakaan eivät muutamaa sekuntia pidempään. Ei kukaan ala minua vihaamaan, jos pyrin myymään heille jotain. Sovellan seuraavaksi luolamiesajattelua. Koska nykyihminen on käytännössä sama ihminen, kuin ”luolamiehet” olivat, ovat pelkomme aina johonkin heidän pelkoihinsa liittyvä. Mietin siis miksi luolamies pelkäisi muiden arvostelua. Oivallan: luolamies pelkää negatiivistä arvostelua, sillä hänet voidaan jättää porukan ulkopuolelle. Porukan ulkopuolelle jääminen on tarkoittanut käytännössä kuolemaa. Kuolemaa on hyödyllistä pelätä.

 

Myymisen pelkoni johtuu siis arvostelun pelosta, joka johtuu ulkopuolelle jäämisen pelosta, joka johtuu kuoleman pelosta. On hassua ajatella, että myymisen pelkoni johtuu lopulta kuoleman pelosta. Ei myymiseen kuole. Olen ammentanut uuden ajatustavan myymisen pelosta, jota voin ajatella aina pelkotilan tullessa minulle vastaan. Tunnen, että tämä ajatteluprosessi on auttanut minua vaikean pelkoni kanssa. Kiitän itseäni. Kiitos.

 

Ja kiitos että luit!

jaakkosi

 

 

 

 

Kommentoi