Parempi työkaveri

21.03.17 Esseen kirjoittaja: Eveliina Kauvosaari
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Johtaminen

Blogiessee

Ihminen viettää työkavereiden seurassa suurimman osan viikostaan ja ei ole ihan välinpitämätöntä millaista se aika on. Yleensä työyhteisö on monenlaisten ihmisten kirjo, luonteenpiirteiden soppa ja joskus myös temperamenttityyppien sotatanner. Työntekijöiden asennoituminen oman aseman saamiseksi on jokaisesta itsestä kiinni ja aina voi päättää olla parempi työkaveri kanssaihmisilleen. Työkaverit ovat parhaimmassa tapauksessa kivijalka ja tuki, johon turvautua haastavissa tilanteissa. Mika Niemen kirjoittamassa blogitekstissä ”Johtaja: Voisitko olla parempi työtoveri? 5 vinkkiä”, puidaan työyhteisön ja esimiehen välisiä suhteita ja verrataan niitä muihin ihmissuhteisiin. Oman panoksen antaminen työtovereille on yhtä tärkeää kuin vaikkapa asiakkaille ja johtoryhmälle. Tekstissä on hyvin verrattu edellä mainittua: ”Unohdammeko prioriteetit kuten kotielämässä: Kaverin kanssa nauretaan ja puolisolle puretaan mielipaha.”

Blogin viisi vinkkiä parempaan työkaveruuteen kertoo siitä, miten johtaja voisi olla parempi työkaveri alaisilleen, mutta samat asiat pätevät alaisten keskinäisiin suhteisiinkin.

Anna aikaa ja kuuntele: Ihmissuhteet perustuvat luottamukseen ja tasavertaiseen kommunikaatioon. Työtehtävien varrella kohtaa haasteita, joihin tarvitsee kollegojen tukea ja mielipiteitä. Kysymykset ovat myös luottamuksen osoituksia, jolloin kysyjä halua todella apua ja luottaa ongelmansa työtoverilleen. Yleensä tällainen toimii myös vastavuoroisesti silloin, kun itse tarvitsee apua toiselta. Kuuntelun taito on arvokkaampaa kuin puhuminen ja tämä olisi hyvä muistaa myös työpaikalla.

Laske kymmeneen: Nopeat reaktiot muodostuvat joillekin ihmisille luontevimmin kuin toisille. Monesti ne tapahtuvat intuitiivisesti ja niitä ei aina mieti loppuun asti. Äkkipikaiset reaktiot voivat luoda työyhteisöön ylimääräistä kitkaa. Ratkaisevinta tietysti on se, mistä asiasta reaktio kumpuaa, mutta usein on parempi laskea kymmeneen ennen kuin tekee liian nopeita johtopäätöksiä.

Ole nöyrä: Vaikka työyhteisössä työskennellään eritasoisissa asemissa, loppujen lopuksi kaikki tekevät töitä samojen tavoitteiden ja päämäärän eteen. Esimerkiksi osastopäälliköiden tai tiimiesimiesten asemien vertaaminen ”alaisiin” ei anna eriarvoista asemaa käyttäytyä ylimielisesti heitä kohtaan. Nöyryys, kannustava ilmapiiri ja toisten huomioiminen ovat kallisarvoisessa asemassa hyvän työkaveruuden toteutumisessa.

Tunnista stressi: Nykyajan vaativissa työtehtävissä myös keskimääräinen stressaavuus ja paineet ovat nousseet entisaikaa korkeimmiksi. Työhön liittyvien stressitilanteiden lisäksi työntekijöiden henkilökohtaiset elämät voivat olla haastavissa kohdissa ja ne vaikuttavat väkisinkin ihmisten käyttäytymiseen. Stressi ei saa kuitenkaan vaikuttaa työyhteisössä häiritsevästi tai ilmentyä liiallisena esteenä yhteisten päämäärien toteutumiselle. Työyhteisössä on myös arvokasta huomioida toisten ihmisten fiilikset ja hälyttävässä tilanteessa puuttua työkaverin liiallisen stressin poistamiseksi.

Valitse tiimisi: Parhaiten kaikki toimii, kun samojen asioiden ympärillä on sellainen tiimi, jossa täydentyy osaaminen, luottamus, tavoitteet, motivaatio ja kunnioitus. Vaikka lähtökohtaisesti tiimissä olisikin todella erilaisia tyyppejä, voivat kaikki sen jäsenet toimia tiimin eteen parhaalla mahdollisella tavalla, joustaen ja sopeutuen.

 

http://blog.kauppalehti.fi/menesty-yrittajana/johtaja-voisitko-olla-parempi-tyotoveri-5-vinkkia

Blogijulkaisu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Parempi työkaveri”

 1. Riina Hahtokari sanoo:

  Hyvä ja tärkeä aihe. Koen ainakin itse, että tästä on hyvä puhua ja vinkit tässä tekstissa pitivät hyvin paikkansa. Muutenkin kivasti saatu kaikki tärkeä hyvään pakettiin. Työkin on mukavempaa kun on kiva tiimi ja porukka kenen kanssa tulla juttuun ja tehdä.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!