Paratiisibaari

06.12.15 Esseen kirjoittaja: Aleksi Kauppinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rock'n'roll suicide bar
Kirjan kirjoittaja: Marco Kosonen
Kategoriat: Erikoistuminen toimialalle

Muutama vuosi sitten, kun ensi kerran luin Marco Kososen Rock ’n’roll suicide barin (Like 2010), päätin kaksi asiaa. Haluan käydä Kaakkois-Aasiassa ja aion vielä joskus perustaa baarin. Nyt lukiessani kirjaa uudelleen istun lentokoneessa matkalla Bangkokiin, joten toinen näistä haaveista on nyt toteutunut. Kosonen on todellinen reissuruuna. Hän on useamman vuosikymmenen aikana kiertänyt ympäri maailmaa, käynyt jokaisella mantereella ja viettää lähes jokaisen talvensa ulkomailla. 2000-luvun alussa hänelle avautui mahdollisuus perustaa baari Kambodzaan. Hän tapasi suomalaisen miehen joka oli hankkinut palan maata Koh Rongilta, jonne aikoi perustaa saaren ensimmäisen guest housen. Koh-Rong-037-300x224Tontti sijaitsi keskellä autiorantaa, oli täyttä viidakkoa ja ainoa kulkuyhteys lähimpään asutukseen, eli noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan kalastajakylään oli veneellä. Vaikka uskonkin ettei moni akatemialainen, itseni mukaan lukien, halua oravanpyörätöntä hippielämää, jossa kesät tehdään paskaduunia ja talvet viihdytään kaukomailla, voimme kuitenkin ottaa oppeja tällaisesta elämäntyylistä. Tulisi osata nauttia pienistä asioista elämässä ja uskaltaa välillä myös vaihtaa vapaalle. Kosonen painottaakin kirjassa useaan otteeseen juuri uskaltamista. Et voi jäädä kotiin peiton alle ja vain toivoa, että maailma heittää jotain syliisi. ”Vaikka minusta olikin tullut ajan myötä varovaisempi, uskalsin silti heittäytyä uusiin seikkailuihin. Mitä minulle voisi käydä? Voisin korkeintaan kuolla, mutta se on pientä siihen verrattuna, että antaa unelmiensa kuolla”, on minusta oiva kiteytys asiasta.

Baarityöskentelystä Kosonen puhuu erittäin raa’asti ja realistisesti, kuitenkin hiukan romantisoiden. Pitkät ja raskaat työpäivät, runsas alkoholinkäyttö ja ärsyttävät asiakkaat kiteyttävät pitkälti hänen mielipiteensä ja hän kertookin kirjassaan saaneensa hermoromahduksia säännöllisin väliajoin. Kuitenkin baarissa on jotain maagista. Sieltä voi löytyä jos jonkinlaista ihmiskohtakohtaloa ja uskomatonta tarinaa, ja kantabaari on monelle kuin toinen olohuone. Vaikka tiedostankin baarityöskentelyn nurjan puolen, eikä kirjakaan anna siitä ruusuista kuvaa, olen silti melko varma, että tulen vielä joskus perustamaan jonkinlaisen kuppilan. Mietin usein baarissa tai ravintolassa ollessani eri asioita joita tekisin toisin. Haluankin oman baarin juuri sen takia, että saan itse päättää ulkoasun, tarjoilut, musiikin ja kaiken muun, mikä vaikuttaa paikan tunnelmaan. Minun baarini tulee olemaan nimenomaan olohuone jossa viihtyy yksin tai isommalla porukalla. Mukavia pöytäryhmiä, joihin voi tulla kaveriporukalla istumaan iltaa ja mahdollisesti lisäsiipi, kellari tai jokin muu tila missä olisi lava, jossa voisi muutamana iltana viikossa soittaa livemusiikkia. Valikoimaan haluaisin ehdottomasti erikoisoluita, mielellään suomalaisilta pienpanimoilta. Myynnissä olisi esimerkiksi kuukauden olut, jota hankitaan tietty määrä ja myydään niin paljon kun varastoa riittää. Ajanvietteeksi kaljoittelun ohella tarjotaan lautapelejä ja pöytäjalkapallopeli. Vaikka olenkin suunnitellut baarini suomeen, täytyy myöntää, että esseetä kirjoittaessani Thaimaan Ko Taolla, on mielessä käynyt myös yrityksen perustaminen tropiikkiin. Missä ikinä tulenkaan tämän tekemään, on varmaa että haluan siitä juuri minun näköiseni, ja haluan ajatuksen ja vision kypsyä rauhassa. Kuten Kosonen kirjassaan sanoi, ”baarista ei kuulu pelkästään pitää hyvää huolta, vaan sitä täytyy myös rakastaa ja antaa sen rauhassa kasvaa osaksi omistajaansa”.

Loppupeleissä kirjan suurin sanoma on sama kuin monessa motivaatiopuheessa; tee mitä rakastat, tee töitä sen eteen ja heittäydy täysillä äläkä anna periksi. Kosonen kohtasi baarinsa kanssa pieniä ja erittäin suuriakin ongelmia ja vaikka asiat näyttivät välillä epätoivoisilta, hän ei antanut periksi, vaan taisteli unelmiensa puolesta. Hän myös puhui asenteesta, mikä on itsellenikin tärkeä asia. Pienistä tai epämukavistakin asioista voi saada paljon irti, kun sen tekee oikealla asenteella. Hän kertoi yhden parhaista kokemuksistaan olleen betonin valmistaminen saarelta löytyvästä kalkkikivestä. Hän vertasi sitä lapsena hiekkalaatikolla leikkimiseen ja kirjoittikin, että ”kun heittäytyy johonkin toimintaan lapsenomaisella innolla, saa hetkeksi pienen palan onnellista lapsuutta takaisin, ilman pelkoa kouluun joutumisesta tai edessä olevista kömpelöistä ensisuudelmista”. Meidän kaikkien tulisi silloin tällöin ottaa mallia lapsista, jotka nauttivat mitä ihmeellisimmistä asioista. Viihtyminen on kuitenkin vain omasta asenteesta kiinni.

Kuva: Koh Rong http://www.rantapallo.fi/kaukaahaettua/files/2013/03/Koh-Rong-037-300×224.jpg

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Paratiisibaari, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Keskustele artikkelista

4 kommenttia to “Paratiisibaari”

 1. Rasmus Kanervisto sanoo:

  Näyttää baarisuunnitelmat olevan rahoitusta vaille valmis. Ite en ole kyseistä kirjaa lukenut mutta näyttää osuvan sulle aika hyvin! Unelmat on hyvä pitää yllä koko ajan, jotta tietää mihin tähtää.
  Toi on kyllä kanssa hyvä pitää mielessä tulevissa projekteissa, että ottaa lapsenomaisella asenteella homman,vaikka ei lempiasioita oliskaan. Saa varmasti paljon enemmän irti. Tuppaa unohtumaan liian usein. Hyvät loman jatkot taikuissa!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Liisa Heinonen sanoo:

  Hienoa lukea, että joku on menossa toteuttamaan unelmiaan! Intohimo ja motivoituminen tulevat sen kautta automaattisesti, jos todellakn pystyy tekemään sitä, mitä rakastaa. Nyt sinulla on hyvä tilanne katsella ja arvioida, onko Thaimaa ja yrittäminen siellä juuri sitä, mitä itse haluat tehdä… Nauti ja heittäydy!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Sara Suokko sanoo:

  Hyvä essee siitä, mikä kaikki on mahdollista kun vain haluaa jotakin tarpeeksi. Aika hienoa, että olet etukäteen päättänyt, mitä haluat kokea ja lähtenyt sen jälkeen toteuttamaan sen. Voin myös hyvin nähdä sinut pitämässä omaa baaria tai pubia tulevaisuudessa! ”Mitä minulle voisi käydä? Voisin korkeintaan kuolla, mutta se on pientä siihen verrattuna, että antaa unelmiensa kuolla” on paras iskulause jonka olen kuullut. Ja lapsista todellakin kannattaa ottaa mallia siinä, kuinka innostunut voi pienistäkin asioista olla.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Saku Laaksonen sanoo:

  Erittäin hyvä teksti haaveista ja niiden toteuttamisesta. Asenne ratkaisee ja sinut tuntien jos vaan niin päätät niin varmasti vielä löydät itsesi sieltä omasta baaristasikin. Erityisesti pidin siitä miten käsittelit baarityön varjopuolia sen kannalta, mitä voisit omassa kuppilassasi tehdä toisin. Jos jokin ei toimi tai on syvältä, ei se tarkoita että sitä olisi vain pakko jaksaa, koska se nyt vain on osa työtä. Päin vastoin se on paikka pysähtyä hetkeksi ja lähteä kehittämään toimintaa.

  Toivottavasti saat reissusta paljon irti ja palaat täynnä uusia haaveita ja energiaa lähteä toteuttamaan niitä!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!