Päivärahojen maksaminen

31.01.17 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 2
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Yrityksen talous

Eventa on matkailutiimi, joten meille kertyy vuoden aikana monia ulkomaan- ja kotimaanmatkoja. Näille matkoille on mukava tiimiläisten saada ressusta korvaus, joten verottomana maksettavan päivärahan mahdollisuus käytetään mielellään. Verottajalla on päivärahan maksamiselle monia reunaehtoja, joita aloin tutkia, kun erästä Final Campia varten tehdystä matkasta haluttiin matkakorvauksia. Olemme kuitenkin oppineet, että kilometrikorvausten maksaminen tulee Eventalle kovin kalliiksi, siinä kun huomioidaan bensojen lisäksi auton kulumisesta ja huolloista johtuvat kulut. Siksi päätimme maksaa päivärahaa.

Päiväraha on tarkoitettu työmatkalla syntyvien lisääntyneiden elantokustannusten korvaamiseen. Se ei sisällä matkustamisesta tai majoittumisesta sisältyviä kuluja, vaan ne korvataan erikseen. Työmatka tarkoittaa matkaa, jonka määränpää on yli 15 km päässä tavallisesta työntekopaikasta tai omasta kodista. Edellytyksiä päivärahan verovapaudelle on mm. työmatkan kesto, jonka täytyy osapäivärahaan olla yli kuusi tuntia ja kokopäivärahaan yli kymmenen tuntia.

Työmatkan kesto lasketaan siitä, kun matka on alkanut työpaikalta tai kodista siihen saakka, kun kotiin tai työpaikalle on palattu. Jos matkalla viivytään varsinaisia työpäiviä pidempään, esim. viikonloppu, niiltä päiviltä ei saa päivärahaa. Kun työmatka kestää useita päiviä, lasketaan päiväraha matkustusvuorokausittain. Jos työmatka ylittää 24 tuntia vähintään kahdella tunnilla, maksetaan uusi osapäiväraha. Jos taas ylitys on yli 6 tuntia, voidaan maksaa verottomana uusi kokopäiväraha.

Esimerkki 1: Tiimiläinen lähtee Helsinkiin tapaamiselle klo 9:00, josta hän palaa Akatemialle klo 17:00. Matka kestää yli 6 tuntia, joten voidaan maksaa yksi osapäiväraha. Jos paluu Akatemialle olisi tapahtunut vasta kello 19:00, oltaisiin voitu maksaa yksi kokopäiväraha.

Esimerkki 2: Tiimiläinen lähtee Proakatemialta kahden päivän matkalle, joka alkaa maanantaina klo 8:00 ja päättyy tiistaina klo 10:00. Hänelle voidaan maksaa yksi kokopäiväraha ja yksi osapäiväraha.

Esimerkki 3: Tiimiläisen työmatka alkaa klo 8:00 maanantaina ja päättyy tiistaina klo 16:00. Tällöin voidaan maksaa kaksi kokopäivärahaa.

Verovapaan kotimaan ja ulkomaiden päivärahan enimmäismäärät löytyvät verohallinnon sivuilta. Ulkomaanpäivärahakin lasketaan matkavuorokausittain, mutta siinä on muutama lisätäsmennys:

 1. Vähintään kymmenen tuntia kestävästä matkasta maksetaan ulkomaanpäiväraha, mutta alle 10 tuntia kestävästä matkasta suoritetaan vain kotimaan korvausten mukainen osapäiväraha.
 2. Ulkomaanpäivärahan enimmäismäärä tulee sen maan mukaan, jossa matkavuorokausi päättyy, lukuun ottamatta paluuta Suomeen.
  • Jos matkavuorokausi päättyy Suomesta lähdettäessä matkalla, päiväraha tulee sen maan mukaan, johon ensimmäiseksi saavutaan.
  • Jos ulkomailla siirryttäessä matkavuorokausi päättyy matkalla, maksetaan päiväraha sen maan mukaan, josta laiva tai lentokone viimeksi lähti.
  • Välilaskut eivät vaikuta päivärahan määräytymiseen.
 3. Suomeen palattaessa voidaan maksaa ulkomaanpäiväraha sellaiseltakin matkavuorokaudelta, joka päättyy Suomeen, kunhan se on alkanut joko ulkomailla tai paluumatkalla Suomeen.
  • Viimeisen täyden matkavuorokauden täytyy kuitenkin ylittyä 10 tunnilla. Yli kahden tunnin ylitys oikeuttaa puoleen viimeksi maksetun ulkomaanpäivärahan suuruudesta.
  • Kun viimeinen matkavrk tulee täyteen Suomeen saapumisen jälkeen, maksetaan sitä seuraavilta matkavuorokausilta kotimaan päivärahaa.

Esimerkki 4: Tiimiläisen matka alkaa 8:00 Proakatemialta Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta Liettuaan. Liettuassa ollaan yksi yö ja matkaa jatketaan klo 10:00 Puolaan. Puolassa ollaan kaksi yötä, jonka jälkeen alkaa kotimatka Suomeen. Matkavuorokausi päättyy matkalla Suomeen. Tällöin maksetaan yksi Liettuan päiväraha ja kolme Puolan päivärahaa.

Miten päivärahat sitten käytännössä maksetaan? Ensiksikin, päivärahaa tahtovan tiimiläisen täytyy palauttaa Eventan taloushallinnolle Selvitys päivärahasta-dokumentti, missä selviää työmatkan alku- ja loppuajat, kaupungit tai maat sekä työmatkan tarkoitus. Itse maksu onnistuu Procountorissa hyvin helposti, tässä step-by-step-ohjeet:

 1. Valitse Matka-ja kululaskut välilehdeltä Uusi matka-tai kululasku.
 2. Valitse saajaksi oikea henkilö rekisteristä.
 3. Valitse pudotusvalikosta matkalasku ja täytä aukeavaan ikkunaan matkan tiedot (kuva 1). Koska maksetaan vain päivärahaa, jätetään kohdat kilometrikorvaus sekä pysäköintikulut tyhjäksi.

  Kuva 1

  Kuva 1

 4. Jos päiväraha ei tullut tuotevalikkoon, haetaan tuote manuaalisesti. Hakusanalla päiväraha löytää kotimaanpäivärahan, ja ulkomaanpäivärahan löytää, kun käyttää hakusanana ko. maata.
 5. Muuten päivärahan maksaminen tapahtuu samoin kuin muidenkin ostolaskujen.

Toivottavasti tämä essee auttaa muita asian tiimoilla painivia tiimejä. Ainakin meidän toimintatapoja tämä selkeytti paljon. Tänään selveni myös, ettei päivärahan yhteydessä ole pakko maksaa palkkaa, riittää että palkkaa maksetaan samalle henkilölle saman vuoden aikana. Näissä taloushommissa oppii kyllä joka päivä uutta.

Lähteet:

Alma TALENT, Esimiehen työoikeus, luettu 10.1.2017
Alma TALENT, Henkilöverotus, luettu 10.1.2017
Verohallinto, Kilometrikorvaus ja päiväraha, luettu 31.1.2017

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Päivärahojen maksaminen, 5.0 out of 5 based on 1 rating Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

2 kommenttia to “Päivärahojen maksaminen”

 1. Johannes Peltonen sanoo:

  Olin aikaisemmin Motiven taloustiimissä, ja meillä ei kertaakaan tullut tilannetta, jossa oltaisiin mietitty päivärahojen maksamista. Kiinnostuinkin tekstistäsi, koska päivärahojen maksaminen on olennainen osa yrityksen talouden pyörittämistä ja tämä oppi jäi minulta taloustiimissä saamatta.

  Tuot selkeästi esille esimerkkien myötä kokopäivärahan ja osapäivärahan erot sekä niiden yhdistelyyn liittyvät seikat.

  Jäin miettimään, miksi Motivessa emme ole päivärahoja maksaneet. Olennaisesti tähän liittynee se, kuka päivärahat viimekädessä maksaa. Toteat ”…kilometrikorvausten maksaminen tulee Eventalle kovin kalliiksi…Siksi päätimme maksaa päivärahaa.” Jos oikein ymmärrän, niin päivärahat ja kilometrikorvaukset siis maksetaan Eventan rahoista. Vähennetäänkö siis päivärahat jokaisen ressusta, jos yhdessä päätetään työmatkan olleen koko Eventan asioiden hoitamista? Miten toimitaan, jos kyseessä on tiimiläisen oman projektin hoitamista? Huomioiko tämä tiimiläinen päivärahan asiakkaan laskuttamisessa? Mitä jos kyseessä ei ole myyntimatka vaan esimerkiksi seminaarissa käynti eikä ole laskutuskohdetta?

  Niin paljon kysymyksiä, joista osa on varmaan aika tyhmiä koska oon aika kujalla tästä aiheesta. Joka tapauksessa hyvä teksti ja selkeästi kirjoitettu, kiitos!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Reetta Koivula sanoo:

  Moi Johannes!

  Pääsääntöisesti meillä vähennetään päiväraha aina sen saajan omasta ressusta. Kilometrikorvauksia miettiessä oli kyseessä myyntipäivän ajelut ja ne olisivat lähteneet yhteisistä rahoista.

  Asiakkailta laskutetaan päivärahaa erityisesti promokeikkojen yhteydessä, jos siihen on ns. lupa asiakkaalta saatu. Ja kun promoilija haluaa nostaa päivärahan omalle tililleen, maksan sen ihan normaalisti ja vähennän ko. henkilön ressusta.

  Selvensikö yhtään?

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!