Pääomaturvattu sijoittaminen

15.09.15 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 2
Kirja: Pääomaturvattu sijoittaminen
Kirjan kirjoittaja: Sami Järvinen ja Antti Parviainen
Kategoriat: Erikoistuminen toimialalle

Pääomaturvattu sijoittaminen

Pääomaturvattu sijoittaminen on sijoitustyyli, jossa ensisijaisesti tavoitellaan sijoitetun pääoman turvaamista ja vasta sitten tuottoa. Tämä tarkoittaa sitä, että suoria osakkeita tai rahastoja ei käytetä lainkaan tai hyvin vähän. Pääomaturvatussa sijoittamisessa sijoitetaan määräaikaistalletuksiin tai korkean luottoriskiluokituksen liikeeseenlaskijoiden joukkolainoihin. Nykyään sijoitustyyli käsitetään sijoitustyyliksi, joka toteutetaan määräaikastalletusten, lyhyen koron rahastojen tai pääomaturvattujen tuotteiden yhdistelmillä. Tuottoriskin tasaamiseksi tuotteisiin sijoitetaan muutamia kertoja vuodessa, jolloin sijoituksen ajoituksella ei ole ratkaisevaa merkitystä.

Pääomaturva ja ehdollinen pääomaturva

2010-luvun alku on ollut haastavaa pääomaturvattujen tuotteiden kehittelijöille. Syy tähän on se, että markkinoiden riskitön korkotaso on painunut matalimmalle tasolleen ja myös pysynyt siellä. Pääomaturvatun tuotteen rakentamiseen tehokkaasti vaatisi mahdollisimman korkean korkotason, jolloin tuottokomponenttien hankintaan jäisi enemmän rahaa. Pääomaturvattu ja ehdollisesti pääomaturvattu ovat strukturoitujen tuotteiden tärkeimpiä ominaisuuksia. Pääomaturvattu sijoitustuote tarkoittaa, että sijoitustuotteen liikkeellelaskija on tunnettu ja hyvän luottokelpoisuuden omaava rahoituslaitos. Ehdollisesti pääomaturvattu sijoitustuote tarkoittaa taas, että täysmääräinen palautus on tuotteen oletusarvoinen ominaisuus, mutta pääoman palautukseen sisältyy markkinaolosuhteista riippuvia riskejä. Periaatteessa osakekin on ehdollisesti pääomaturvattu. Sijoituksesta saa vähintään sijoitetun pääoman takaisin, jos myyntihetkellä osake ei ole laskenut ostohetken tasoltaan. Henkilö joka ei missään olosuhteessa halua menettää sijoitettua pääomaansa, hänen tulee ottaa vastaan vain täysin pääomaturvattuja sijoitustuotteita. Tällöinkin sijoitukseen liittyy riski liikkeellelaskijan maksukyvystä.

Kenelle pääomaturvattu sijoittaminen sopii?

Suurin osa sijoittajista kuuluu ihmisryhmään, joka kokee tappion ja voiton epäsymmetrisenä. Tällaiselle henkilölle pääomaturvattu sijoittaminen sopii hyvin. Tuotossa pääomaturvatulla sijoittamisella voittaa indeksisijoittamisen, mutta pääoman säilymisestä johtuvan tyydytyksen määrässä usein. Henkilöt eivät yleensä ole kiinnostuneita oikeasti sijoittamisesta, mutta varmalta ja vaivattomalta kuulostava sijoitustapa sopii heille. Sijoittamisen yleistymisen ja hyvän markkinoinnin kautta pääoma turvattu sijoittaminen on lisännyt houkuttelevuuttaan. Tämä voisi alkuun sopia alkuun aloittelevalle sijoittajalle. Pääomaturvatulla sijoittamisella pääsee helposti sijoittamisen käsitykseen kiinni, ja jos mielenkiinto alkaa lisääntymään sijoittamista kohden. Tulevaisuudessa sijoitusriskiä voi lähteä suurentamaan. Sijoittamisen mielenkiintoa lisää myös tällä hetkellä painostava työtilanne. Monella on herännyt epäilyksiä tulevaisuuden töistä ja työntekijät haluavat turvata eläkkeensä sijoituksillaan. Pääomaturvattu sijoittaminen on usein parempi piensijoittajille kuin rahasto- tai osakesijoittaminen. Hajautus toimii samoin kuin suorassa sijoittamisessa, mutta etuna onkin se että markkinoiden romahtaessa pääomaturvattu astuu voimaan ja sijoitettu pääoma säilyy. Suorassa sijoittamisessa ei ole takuuta, että kurssit palautuvat nopeasti romahdusta edeltävälle tasolle. Suurin hyöty on turvallisuus. Sijoittamalla säännöllisesti korkean luottoluokituksen liikkeellelaskijoiden tuotteisiin ja pitämällä ne eräpäivään asti sijoittaja säilyttää vähintään sijoittamansa pääoman.

Pääomaturvattusijoittaminen käytännössä

Pääomaturvattu sijoittaminen alkaa riskitason määrittämisellä. Mitä enemmän sijoittaja on valmis ottamaan riskiä tuoton suhteen, sitä suuremman osan sijoittaja voi merkitä pääomaturvattujen tuotteiden puolelle.  Kun sijoittaminen aloitetaan tulisi alkuun valita 2-3 sopivaa, eripituista pääomaturvattua tuotetta eri kohde-etuusmarkkinoilta. Silloin sijoituksille saadaan hajautus ennen kaikkea ajallisesti. Tällöin sijoitetaan 5%-15% kokonaissijoitus summasta. Myöhemmin lisätään suurin piirtein samansuuruinen summa, jolloin ajallinen vaikutus tehostuu. Loput rahat voidaan sijoittaa määräaikaistalletuksiin odottelun ajaksi. Ajallisen hajautuksen maksimoimiseksi aikaa saattaa kulua 1-2 vuotta. Kun tämä prosessi on suoritettu, siitä saatavat rahat sijoitetaan saman tien seuraavaan tuotteeseen tai laitetaan määräaikaistalletuksiin odottamaan sopivaa tuotetta. Tällä toiminnalla sijoittaja ei tule tekemään haitallisia virhesijoituksia. Suoraan osakkeisiin sijoittaneet aloittelevat sijoittajat ovat monesti menettäneet rahansa tai mahdollisuutensa lisätuottoihin. Tästä voi päätellä, että jos sijoittaminen ei ole ensimmäinen prioriteetti, niin pääomasijoittaminen on hyvä ratkaisu tehdä pientä tuottoa stressittä ja vähäisellä vaivalla.

Sijoittaessa tulee laskea onko sijoituksen arvo positiivinen vai negatiivinen. Sijoitus päätöstä tehdessään sijoittajalla on paljon aikaa laskea sijoituksen oletusarvoja. Se tulisikin tehdä huolellisesti ja miettiä eri skenaarioiden todennäköisyyksiä.  Mikäli odotusarvo on negatiivinen, sijoitusta ei kannata suorittaa.  Joissain tilanteissa päätös tulee tehdä nopeasti, jolloin yleensä hyvä ja nopea ratkaisu on parempi kuin, hidas ja erittäin hyvä arvio. Eri skenaarioiden todennäköisyyksiä voidaan laskea olemassa olevien tietojen avulla sekä arvioida osittain vaikutuksia. Mitä vähemmän muuttuvia tietoja on, sitä parempiin ja varmempiin lopputuloksiin voidaan päästä.

Aloittelevilla sijoittajilla on monia harha käsityksiä. Usein sijoittaja kysyy, mikä on yksittäin hyvä osake, jolloin se on täysin suosituksen antajan perusteella valittu osake. Monesti päätelmässä ei katsota riittävän pitkän aikavälin kurssikehitystä. Toinen harha on tekninen harhakuva, joka tarkoittaa että sijoitus näyttää hyvältä ulospäin, mutta tarkemmin katseltuna se ei sitä ole. Kolmas harha on, että ostat osakkeita halvalla ja myyt kalliilla. Kun osake on lähtenyt laskuun, on todennäköisempää että se jatkaa laskuaan kuin vaihtuu nousuun. Tällöin voikin miettiä, onko viisasta sijoittaa laskevaan osakkeeseen?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Pääomaturvattu sijoittaminen”

 1. Liisa Heinonen sanoo:

  Hyvä, paljon asiatietoa sisältävä essee. Voisit miettiä, että pitäisitkö alustuksen pajassa joskus erilaisista sijoitusvaihtoehdoista? Varmasti moni olisi kiinnostunut oppimaan ja kuulemaan näistä asioista lisää!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!