Osaatko sanoa ei?

20.11.16 Esseen kirjoittaja: Aleksi Orenius
Kirjapisteet: 1
Kirja: Totalin paja 12/2016
Kirjan kirjoittaja: Ville Keskinen, Leanware Oy
Kategoriat: Uncategorized

Totalin viime perjantain pajassa oli puhumassa Leanware Oy:n tämän hetkinen myyntijohtaja Ville Keskinen. Hän kertoi oman uratarinansa ja puhui todella avoimesti myös siitä, kuinka liian monen asian tekeminen yhtä aikaa johti lopulta hengenvaaralliseen uupumukseen.

 

Olen itse huomannut, että minun on todella vaikea sanoa ei tilaisuuksille joita minulle tarjotaan. Tällä hetkellä elämäni on todella kiireistä ja kalenteri on täynnä melkeinpä viikon jokainen päivä. Luulen, että tämä on melko tuttua monelle, joka on joskus Proakatemialla ensimmäistä vuotta ollut. Proakatemian alussa ei moni vielä oikein tiedä mitä haluaisi sitten ”isona” alkaa tekemään, joten kaikkiin tilaisuuksiin tartutaan kiinni. Kaikki uudet asiat tuntuvat myös jollain tavalla kiinnostavilta eikä mistään haluta jäädä paitsi. Tämä johtaakin usein siihen, että kalenterissa ei ole tilaa enää kunnolla millekään ja lopulta oikeastaan mitään ei myöskään saa hoidettua kunnolla loppuun.

 

Ville Keskinen puhui siitä, kuinka hän hankki elämäänsä jatkuvasti lisää asioita ja uskoi selviytyvänsä kaikesta menestyksekkäästi. Vuonna 2008 hän sai vaimonsa kanssa ensimmäisen yhteisen lapsen ja samoihin aikoihin perusti ensimmäisen oman vaateyrityksen. Samaan aikaan hän toimi myös Tampereen Messujen myyntijohtajana sekä Tampereen nuorkauppakamarin puheenjohtajana. Vuonna 2010 Ville joutui sairaalaan rytmihäiriöiden takia 36-vuotiaana. Sairaalassa hänellä todettiin olevan vakava työuupumus, jonka seurauksena hänen olisi pakko hiukan pysähtyä ja miettiä mistä tämä johtui. Tämä kerta ei kuitenkaan opettanut Villeä tarpeeksi, sillä vuonna 2011 perheeseen syntyi toinen lapsi ja samaan aikaan alettiin rakentamaan hulppeaa omakotitaloa Vuoreksen asuntomessu alueelle. Tähän päälle vielä päätettiin laajentaa vaateliikebisnestä. Vuonna 2012 Ville joutui uudestaan sairaalaan rytmihäiriöiden takia ja tämä toinen kerta vasta sai hänet ajattelemaan, että nyt on pakko päättää mihin haluaa elämässä panostaa, koska kaikkeen ei aika riitä.

 

Ville alkoikin järjestämään elämäänsä uudestaan ja joutui tekemään raskaitakin päätöksiä. Hän myi oman osuutensa vaateliikkeistään ja avioliitto päättyi eroon. Tärkein oppi minkä itse sain Villen puheesta on se, että joskus elämässä on vain osattava sanoa ei asioille ja hoidettava ne asiat ensin loppuun, jotka on sillä hetkellä kesken. Pelkästään töiden tai yrityksen hoitamisen takia ei ihminen uuvu, mutta kun asiaan yhdistää saman aikaisesti omakotitalon rakennuksen sekä pienet lapset, niin siinä on jo liian monta asiaa yhdelle ihmiselle hoidettavaksi.

 

Tämä sai itsenikin miettimään tämän hetkistä tilannettani sekä myös tulevaisuutta. Mitkä ovat niitä asioita, jotka ovat minulle tärkeitä ja joista koen, että tulevaisuudessa on minulle hyötyä? Onko elämässäni asioita, joita teen, koska en vain ole halunnut sanoa ei? Saanko tällä hetkellä hoidettua kaikki asiat loppuun vai onko minulla vain paljon keskeneräisiä asioita meneillään?

Näitä asioita on jokaisen hyvä miettiä ja sen perusteella ohjata omaa tekemistään uudestaan. Itse ainakin aion opetella sanomaan ei ja suunnitella elämäni siten, etten löydä itseäni 15 vuoden päästä makaamassa sairaalassa uupumuksen vuoksi.

 

Aleksi Orenius, Proakatemia

 

Julkaistu 15.12.2016

http://pieceoftotal.blogspot.fi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Keskustele artikkelista

3 kommenttia to “Osaatko sanoa ei?”

 1. Kajsa Lundell sanoo:

  Diippiä tavaraa. Työuupumus todella on asia jonka kanssa ei tule leikkiä.

  Ei taitaa olla akilleenkantapää hyvin monelle akatemialaiselle vuodesta riippumatta. Innostunut väki vetää kiinnostavaa asiaa puoleensa lumipallon lailla.

  Lienee aika ottaa neuvosta vaari ja ottaa itseä niskasta kiinni. Olisiko välillä hyvä löysätä nyörejä antaakseen aikaa itselleen? Siispä Vilkkkumaa soimaan…

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Eelis Piipponen sanoo:

  Hyvä teksti!

  Vaikka itse en ole vielä kokenut vastaavaa ja ei ole viikot täynnä, vaikka en osaakaan sanoa asioille ei jos joku soittaa ja pyytää apua.

  Olen kuitenkin itse nähnyt työuupumusta ja kun se vie ihmisen syömään masennuslääkkeitä tai muuta vastaavaa. Asia on erittäin vakava ja tuntuu, että se pyörii enemmän yrittäjien kuin työntekijöiden keskuudessa, mikä on täysin ymmärrettävää.

  Mielestäni asiasta pitäisikin nykyisiä yrittäjiä valistaa ja kertoa riskeistä ja sen seurauksista. Jos ei itse pysty kaikkea hoitamaan, niin pitää pystyä luottamaan muihin ja että he tekevät sen.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Nelli Sillanpää sanoo:

  Niin kuin esseessäsi mainitsit, luulen että monilla akatemialla olevilla on vaikeuksia, sanoa ei. On niin paljon erilaisia mahdollisuuksia ja juttuja mihin tarttua. Olen myös löytänyt itseni tilanteesta, jossa olen lupautunut tekemään liikaa kaikkea ja jopa sellaisia asioita, jotka eivät juurikaan minua kiinnosta tai vie millään tavalla eteenpäin. Tänä keväänä tavoitteenani onkin ollut, sanoa enemmän ei ja panostaa asioihin, jotka kiinnostavat minua oikeasti. Työuupumus ei ole leikin asia ja hyvä harjoitella jo tässä vaiheessa keinoja, joilla sen pystyisi välttämään.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!