Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Oppeja urheilusta bisnekseen



Kirjoittanut: Jani Bieck - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 6 minuuttia.

Jani Bieck

Oskari Avotie

Soluessee

17.11.2017

 

 

Oppeja urheilusta bisnekseen

Minä – Zlatan Ibrahimovic

 

Ensimmäisenä asiana haluaisimme avata, että miksi edes lähdimme kirjoittamaan soluesseetä aiheesta urheilu ja bisnes. Saimme ajatuksen siitä, kun olimme molemmat lukeneet ruotsalaisesta jalkapalloilijasta Zlatan Ibrahimovicista kertoneen elämänkerran. Tämän luettuamme mietimme molemmat samaa kysymystä, että kuinka urheilusta tuttu tavoitteellisuus ja intohimo voitaisiin saada iskostettua yritys-ja liike-elämään. Tässä tapauksessa etenkin urheilupiireissä tuttuna hahmona Zlatan toimii loistavana esimerkkinä. Lisäksi haluamme hyödyntää tässä seuraavassa pohdiskelussa omaa tietämystämme ja osaamistamme. Meistä toinen omaa pitkän kokemuksen urheilun puolelta pelaten salibandya esimerkiksi KooVeessa ja LASBissa ja toinen omaa kokemusta yksilötason urheilusta ja liike-elämästä. Urheilussa kun on luultu ehkä olevan helpompaa harjoittaa tiettyjä osa-alueita itsessään ja valmistautua tuleviin kilpailuihin, mutta miksi taas liike-elämässä tämä kaikki voi olla hankalampaa? Esseemme tavoitteena on saada vietyä nämä toimintamallit, joita urheilussa toteutetaan päivittäisellä tasolla myös liike-elämän keskuuteen.

 

Zlatanin polku

 

Zlatan Ibrahimovic toimii elämänkerrassaan Minä parhaana esimerkkinä, että menestymiseen on uskottava. Zlatan on itse uskonut tähän menestymiseensä jo pienestä pitäen, kun hän alkoi potkia palloa Rosengårdin lähiössä, joka kuuluu Malmön kaupunkiin. Hän ymmärsi, että töitä on tehtävä kovasti, jotta paikka isoilta kentiltä avautuisi joskus. Hän varttui hyvin köyhässä perheessä, eikä rahaa oikein ollut edes varusteisiin. Tästä kaikesta vaikeudesta on varmasti syntynyt Zlatanin sitkeys ja tahto mennä eteenpäin. Eteenpäin menemisessä tarkoitamme sitä, että hän on aina osannut asettaa itselleen selkeät tavoitteet, joita kohti puskea ja harjoitella. Ilman tavoitteitahan meiltä kaikilta puuttuisi suunta mihin mennä. Juniorina Zlatanin ensimmäinen tavoite oli nousta FF Malmön edustusjoukkueeseen. Tämän hän toteutti vuonna 1999 ollessaan 18-vuotias. Tämä oli kuitenkin vain välitavoite, koska Zlatan päämäärätietoisena ja itsevarmana tiesi, että hänellä on potentiaalia vielä paljon suurempaan. Hänen päätavoitteena oli päästä isommille kentille pelaamaan, eli Euroopan suurseuroihin. Monien harjoitusten, otteluiden ja niissä tekemien maalien jälkeen hän alkoi herättää mielenkiintoa Hollannissa. Sieltä hän sai Ajaxilta tarjouksen ja siirtyikin sinne vuonna 2001. Tästä voi sanoa alkaneen Zlatanin todellisen menestystarinan, joka vei hänet pelaamaan vielä joukkueisiin kuten Barcelona, Juventus ja PSG. Nykyään hän pelaa vielä jopa 36-vuotiaana Manchester Unitedin joukkueessa Englannin Valioliigassa.

 

Urheilijan arki

 

Miksi urheilija, kuten Zlatan sitten menestyi? Päivittäinen tekeminen jo nuoresta lähtien ratkaisee. Täytyy harjoitella fysiikkaa, tekniikkaa ja henkistä puolta, huolehtia ravinnosta ja levosta. Nämä ovat käytännössä ne rakennuspalikat, joita sinun täytyy kehittää. Voidaan todeta, että näillä rakennat niin sanotun pohjan toiminnalle tai menestykselle. Usein puhutaan myös lahjakkuudesta, mutta mielestämme kova työ on huomattavasti tärkeämpää kuin lahjakkuus itsessään. Lahjakas ihminen ei tule saavuttamaan maksimaalista potentiaalin ilman, että hän tulee harjoittelemaan vähintään yhtä paljoa, kuin mitä kaveri tekee. Ei saa siis päästää itseään helpolla vaan puskea koko aika eteenpäin! Mitä tähän puskemiseen vaaditaan niin sitä, että tekee oikeasti mistä nauttii ja mihin uskoo. Koska tällöin saat jokaisessa harjoituksessa tai kilpailutilanteessa itsestäsi vieläkin enemmän irti kuin ehkäpä samalla kentällä pelaava vastustaja, joka ei pelaa rakkaudesta lajiin. Pitää aina pyrkiä parhaaseen oli se sitten harjoitus tai ottelu ja antaa itsestään aina muutama prosentti enemmän kuin kaikki muut antavat. Vain tällöin voit olla parempi! Lyhyellä aikavälillä tämä ei välttämättä näy hetkessä, mutta vuosien päästä voit olla varma, että tulet saamaan tuloksia ja näkemään kuinka uhrautumisesi kannatti. Ei Zlatankaan varmasti ajatellut, että hän tulisi heti pääsemään pelaamaan esimerkiksi Juventuksen joukkueeseen, vaan tiesi sen vaativan kovaa työtä vuosien ajan. Eli menestykseen ei ole olemassa oikoreittejä, oli se sitten urheilussa tai bisneksessä.

 

Henkinen paine

 

Etenkin huippu-urheilijoilla, nousee esille erinomainen paineensietokyky ratkaisuhetkillä. Mistä tämmöinen paineensietokyky sitten kumpuaa? Mielestämme se ei ole pelkästään luontaista, vaan sitä pystyy kehittämään vuosien mittaan. Kehittäminen vaatii toistoja ja tietysti tilanteita, joissa altistat itsesi paineelle. On puhuttu, että kehittyäksemme näissä tilanteissa meidän olisi hyvä altistaa itsemme noin 20-30 prosenttia ajastamme epämukavuusalueelle eli sinne paineen alle, jotta nämäkin tilanteet alkavat tuntua helpommilta. Zlatanin tapauksessa esimerkki voi olla se, kun hän on ampunut lukuisia rangaistuspotkuja, jolloin hän on toistojen kautta oppinut käsittelemään tilannetta ja saanut myös niitä onnistumisen tunteita tehdessään maaleja. Onnistumisen tunne onkin erittäin tärkeä asia henkisellä puolella, jotta uskot itseesi ja itsevarmuutesi kasvaa! Jos ajattelet jo ennen suoritusta epäonnistuvasi, niin se ei tule ainakaan onnistumaan. Sinun kannattaa siis ennemmin tsempata itseäsi sillä, että muistelet vaikka ennen suoritusta jotakin positiivista ja onnistunutta tilannetta. Näin mielesi kohenee ja uskot ennemmin itseesi. Voit myös visualisoida tilanteen etukäteen, jolloin itse suoritustilanne ei tule niin pahasti puskista. Urheilussa puhutaan myös niin sanotun moodin saavuttamisesta, joka tarkoittaa siis sitä, että olet henkisellä tasolla omassa parhaassa vireystilassasi. Näin et anna edes epäonnistumisen ajatukselle tilaa, vaan pusket määrätietoisesti kohti voittoa toimien kuin itsestään parhaimmalla suoritustasollasi.

 

Zlatanin itsevarmuus

 

Zlatan, jos kuka on malliesimerkki itsevarmuudesta. Hän on rakentanut sitä jo vuosia, ja muodostanut siitä itselleen tietynlaisen Zlatan-brändin. Tämä brändi ei ole syntynyt itsestään, vaan hän on tehnyt sitä itselleen esittämällä esimerkiksi kärkkäitäkin mielipiteitään medialle ja olematta nöyristelemättä ketään. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että Zlatan tai kukaan muukaan saisi olla ylimielinen, vaan kysymys on siitä, että tiedät paikkasi tässä maailmassa ja luotat itseesi. Ei ole esimerkiksi väärin sanoa ääneen tai edes itselleen olevansa paras jossakin! Sitä voisi vaikka jokainen meistä kokeilla, koska se ei varmasti tekisi huonoa itseluottamuksellemme. Tietysti puheetkin täytyy muuttaa teoiksi ja etenkin Zlatanin tapauksessa voidemme todeta hänen onnistuneen siinä aikas hyvin. Tässä kaikessa on ajatuksena luoda uskoa itseensä ja pönkittää itsensä entistäkin parempaan suoritukseen. Ei Zlatan varmasti olisi esimerkiksi uskaltanut edes yrittää tunnettua saksipotkumaaliaan Englantia vastaan pelatussa maaottelussa ilman, että hän olisi oikeasti uskonut itseensä.

Omia kokemuksiamme tästä itsevarmuudesta ovat esimerkiksi liike-elämän puolelta myyntiä tehdessä se, kun yrität tehdä maksimaalisen määrän tulosta, jolloin sinun on yksinkertaisesti uskottava itseesi. Ilman uskoa tulosta ei synny samalla tavalla, koska et osaa niin itsevarmasti esittää asiasi eteenpäin asiakkaalle. Itsevarmuus synnyttää tässä tapauksessa luottamusta, ja luottamus synnyttää kauppaa.

Salibandyn puolelta esimerkkinä on se, kun KooVee lähti turnaukseen yhtenä ennakkosuosikkina. Suosikin asemassaan he etenivät finaaliin asti, mutta finaalista jäi käteen kirvelevä tappio. Mistä tämä tappio johtui? Se johtui pelosta epäonnistumiseen. Pelko kumpusi varmasti tietystä itsevarmuuden puutteesta, jolloin pelaajat antoivat mielessään epäonnistumiselle vallan. Tällöin kädet alkoivat täristä ja tuli huonoja suorituksia toistensa perään. Oppina tästä tietysti se, että pahassakin paikassa usko itseesi ja omaan tekemiseesi. Lajissa kuten salibandyssa yhdenkin joukkuepelaajan usko voi saattaa koko joukkueen yhteen ja viedä kohti menestystä.

 

Kuinka näitä urheilusta tuttuja asioita viedä eteenpäin liike-elämässä?

 

Harjoitukset

 

Kuten aiemmin avasimme niin urheilussa ja urheilijoilla kehittyäkseen on tietysti tärkeää harjoitella. Ilman harjoitusta ei voi kehittyä! Liike-elämässä on ehkäpä hankalampi ajatella, että kuinka sitä voisi itseään kehittää, koska toteutus ei ole niin yksinkertainen, että menee vaikka punttisalille nostelemaan puntteja. Asiaa kun oikein tarkasti miettii, niin ei se oikeasti niin hankalaa olekaan. Voit esimerkiksi kehittää ja harjoittaa itseäsi ja omaa ammattiosaamistasi lukemalla kirjoja! Voit asettaa itsellesi niin sanotun harjoitusaikataulun, jossa on listattu, että luet esimerkiksi tänä päivänä näin monta sivua kyseistä kirjaa, joka sinulla on työnalla. Sama asiahan se on kuntosaliharjoittelussa, että sielläkin sinulla on treeniohjelma, jota noudatat. Suoritettuasi salilla tarvittavan määrän toistoja tapahtuu kasvua ja kehitystä. Samalla tavalla luettuasi sen kirjan loppuun, niin olet oppinut taas uutta ja voit viedä osaamisesi eteenpäin esimerkiksi organisaatiollesi tai tiimillesi.

 

Valmistautuminen

 

Yhtä tärkeää on myös liike-elämässä valmistautua tuleviin koitoksiin kuin urheilussa. Valmistautua voit monella tavalla ja ehkäpä tärkein on se, että tiedät ja osaat asiasi. Työelämässä esimerkkinä voi olla se, kun osallistut myyntineuvotteluun. Sinun olisi tietysti hyvä tietää millainen yritys siellä on vastassa ja mitä he voisivat mahdollisesti tarvita. Tässähän siis tutustutaan niin sanotusti ”vastustajan” pelikuvioihin. Täsmälleen sama asia on urheilussa, kun KooVee pelaa salibandya Classicia vastaan, niin totta kai hyvään valmistautumiseen on kuulunut se, että joukkueen valmentajat ovat tutustuneet toisensa strategioihin ja pelaajiin. Valmistautumista on myös henkistä, jolloin voit esimerkiksi visualisoida tilanteen etukäteen. Urheilussa se tapahtuu vaikkapa ennen finaaliottelua, kun ajattelet jo mielessäsi kuinka astelet kentälle ja mitä pelissä voisi tulla tapahtumaan. Liike-elämässä voit visualisoida tärkeän palaverin sillä, että mietit jo etukäteen ketä on paikalla, missä palaveri pidetään, mitä siellä mahdollisesti tullaan puhumaan ja vaikka ihan, että miltä huone näyttää. Täten olet henkisesti valmiimpi tilanteeseen, koska olet nähnyt mielessäsi tilanteen jo ennakkoon. Itse suoritushetkellä et mene enää lukkoon, vaan osaat toimia parhaimmillasi, koska olet jo periaatteessa ollut samaisessa tilanteessa mielessäsi aiemmin.

 

Tavoitteet

 

Olemme sitä mieltä, että näistä kaikista asioista tavoitteilla on suurin merkitys tekemiseen. Ilman, että tavoitteet on asetettu ja ne ovat mielessä jokapäiväisessä tekemisessä, niin suunta on väistämättä hukassa. Ilman suuntaa ei siis tiedetä mitä kohti edetä. Urheilussa tavoitteen asettaminen voi ehkä urheilijalle olla helpompaa, kuten Zlatanille maalikuninkuuden voittaminen yksilötasolla tai joukkuetasolla Mestareiden Liigan voittaminen. Nämä ovat tavoitteita, jotka puskevat päivittäisessä tekemisessä eteenpäin matkalla kohti kirkkainta. Liike-ja työelämässä olisi myös erittäin tärkeää asettaa vastaavia tavoitteita, jotta tiedät mitä varten teet työtäsi. Ilman tavoitetta voidaan todeta työn olevan merkityksetöntä! Myyntityössä tavoitteen asettaminen voi olla esimerkiksi henkilökohtainen, että teet päivittäin X-määrän myyntiä. Organisaatioissa on tietysti vieläkin tärkeämpää asettaa yhteinen päämäärä, jota kohti voidaan pyrkiä. Tällainen tavoite voi olla esimerkiksi, että yritys asettaa yhteiseksi tavoitteekseen nostaa liikevaihtoa 3 vuoden aikana 200%. Näissä esimerkeissä tavoitteeksi on asetettu raha ja syy siihen on, että se on konkreettista ja helposti mitattavaa. Koska jos liikevaihto tuplataan, niin totta kai sen saavuttaminen vaatii oikeiden asioiden toteuttamista ja henkilöstön puhaltamista yhteen hiileen.

Tavoitteet on hyvä olla niin sanotusti isoja, mutta tietysti on tärkeä asettaa myös niitä pienempiä välitavoitteita, jotta tiedämme olevamme oikealla tiellä. Tällainen välitavoite voi olla vaikka ihan arkinen, että luet sen kirjan loppuun tiettyyn päivään mennessä, jonka olet aloittanut.

 

Intohimo

 

Oli tekeminen sitten urheilua, yrittämistä tai työntekijänä oloa niin tärkeää on löytää tekemiselleen intohimoa. Intohimo syntyy siitä, kun teet oikeasti sellaista, josta nautit. Silloin sinulla on palo viedä asioita eteenpäin, kehittyä ja haastaa itseäsi. Haluat siis saavuttaa asioita! Etenkin meillä yrittäjyysopiskelijoilla tämä intohimon löytäminen on tärkeää. Kun lähdemme pyörittämään omaa yritystämme myöhemmin, niin meidän on uskottava siihen mitä teemme. Ilman tätä emme tule saavuttamaan maksimaalista potentiaaliamme. Potentiaalia meillä kaikilla on varmasti olemassa, joten ohjeena meiltä se, että nyt kun meillä on muutama vuosi aikaa tutustua ja löytää se intohimon kohde, niin lähdettäisiin tekemään asioita rohkeasti! Rohkeuden kautta on ainakin paremmat mahdollisuudet menestyä, kuin jättää kokonaan tekemättä.

Urheilussa intohimosta puhutaan niin sanotusti rakkaudesta lajiin termillä. Tämähän tarkoittaa siis sitä, että teet sitä mistä nautit, etkä edes ajattele olevasi töissä. Pusket itseäsi eteenpäin ja pyrit saavuttamaan maksimaalisen potentiaalisi!

 

Usko

 

Teit mitä tahansa, niin usko itseesi! Usko syntyy itsevarmuudesta ja onnistumisen tunteista. Mitä enemmän uskot siihen mitä teet, niin sitä varmemmin tulet menestymään. Oli tavoitteesi kuinka suuri tahansa, niin sillä ei ole mitään merkitystä vaikka joku toinen sitä epäilisi, koska sinä uskot siihen! Oskarin tavoite on vielä monien vastoinkäymistenkin jälkeen olla joskus salibandyn liiga-pelaaja. Hänellä on ollut vakava loukkaantuminen takana, joten heikompi voisi jo ehkä vähän epäillä itseään. Oskari ei epäile, vaan uskoo! Janilla on taas kova halu lähteä jopa pikkuisen Zlatanin tapaan brändäämään itseään ja hän uskoo siihen, että hänestä tulee joku päivä iso nimi Suomen myyntikentässä!

 

Loppusanat

 

Urheilussa, kuin liike-elämässä tavoitteellisuus ja usko omaan itseensä on elinehto. Ala siis rohkeasti toteuttamaan omaa itseäsi ja usko siihen mitä teet!

 

-Jani ja Oskari

 

 

Kommentoi