Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Opi puhumaan paremmin.



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Joskus on vaikea keskittyä ihmisten kuuntelemiseen. Asiat joita ihmisten suusta tulee menevät vain korvasta sisään ja toisesta korvasta ulos. Joskus myös saattaa tuntua, ettei muut keskity sinun puheeseesi. Julian Treasure esittää puheessaan seitsemän puhumisen kuolemansyntiä joita välttämällä ihmiset kuuntelevat puheitasi suuremmalla kiinnostuksella.

 

Ensimmäinen näistä synneistä on juoruilu. Ihmiset eivät jaksa puhua sellaisten henkilöiden kanssa jotka juoruavat. He tietävät, että kun olet lopettanut juoruilun heille, alat seuraavaksi juoruamaan heistä. Toisena hän mainitsee tuomitsemisen. Ihmistä joka tuomitsee kuulijansa eikä arvosta heitä ei halua kukaan kuunnella.  Kolmas synti on negatiivisuus. Kun puhut ihmiselle joka on jatkuvasti negatiivinen tulee puhumisesta todella raskasta ja heidän kuuntelunsa on lähes mahdotonta. Neljäntenä tulee yksi negatiivisuuden muodoista, valittaminen. Jos ihminen on muutenkin koko keskustelun ollut negatiivinen ja valittaa asioista kaikkoaa keskustelu kumppanit hyvin nopeasti ympäriltä. Viides synti on selittely. Vältä siis turhaa selittelyä ja ota vastuu teoistasi. Kuudes kohta on liioittelu. Liioittelevan ihmisen puheista ei ole mielekästä kuunnella sillä aina pitää pohtia onko tapahtumat oikeasti edes tapahtuneet vai onko teksti ”väritetty” niin että se vain kuulostaisi mielenkiintoiselta. Viimeinen synneistä on dogmatismi jolla tarkoitetaan tosiasioiden sekoittaminen mielipiteisiin.

 

Välttämällä näitä kuoleman syntejä puheessasi ihmiset kuuntelevat sinua tehokkaammin. Kuitenkin jos haluat edelleen tehostaa puhettasi on hyvä miettiä äänenkäyttöäsi. Jos sinun tarvitsee esimerkiksi pitää puhe tärkeässä paikassa voi seuraavilla pienillä asioilla muokata puhettasi vaikuttavammaksi. Äänen korkeudella voit vaikuttaa paljon siihen, miten sinuun reagoidaan. Usein puhumalla syvemmällä ja matalammalla äänellä ihmiset pitävät sinua luotettavana. Matala ääni myös luo puhujalle enemmän auktoriteettia. Muista myös painottaa puhettasi. Älä siis puhu monotonisesti vaan käytä äänenpainoja hyväksesi puhuessasi ihmisille.  Äänenpainojen lisäksi myös tempolla on merkitystä. Mitä nopeammin puhut sitä innostuneemmalta saat itsesi kuulostamaan. Kun taas puhuessasi rauhallisemmin saat painotettua asioiden merkitystä. Muista myös pitää taukoja puhuessasi. Hiljaiset hetket luovat vakuuttavuutta asialle. Monet eivät uskalla varsinkaan yleisön edessä olla hiljaa vaan täyttävät tauot täytesanoilla tai ”mmm” äänillä.  Ennen puhetta muista myös lämmitellä äänesi hyvin!

 

 

Kommentoi