Onnistu alaisena

30.09.16 Esseen kirjoittaja: Roni Haimakka
Kirjapisteet: 2
Kirja: Onnistu alaisena
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Johtaminen, Oppiva organisaatio

Kuuntelin äänikirjan nimeltä onnistu alaisena ja mietin samalla omaa uraani olla alaisena ja esimiehenä. Sain hyvin mielenkiintoisia oivalluksia ja mietinkin mitä minä olisin voinut tehdä toisin niin alaisena, kuin esimiehenä.

Maailma muuttuu ihmisten mukana niin, kuin johtajuus joka on vuosien varrella saanut uusia näkökulmia. Johtajuus on muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana hurjasti ja jopa jo oman 10v työurani aikana olen huomannut hurjaa muutosta.

Mitä on johtajuus ja mitä on olla alaisena ja mitä oikeastaan olemme tekemässä?

Nuo kysymykset ovat mielestäni hyvä selvittää heti alussa, koska ihan perustieto voi saada työntekijän ymmärtämään hänen työnsä oikean merkityksen. Onko duunari tullut tekemään vain oman työnsä vai voisiko tämän liittää johonkin suurempaan, jotta motivaatio omaan työhön voisi kasvaa. Toisin sanoen mies oli työpaikalla luuttuamassa lattioita ja yrityksen toimitusjohtaja käveli hänen ohitseen ja kysyi mieheltä vihaisesti ”mitä te täällä teette” mies vastasi, että avaruusalusta joka lentää kuuhun. Jos liität oman työsi merkityksen siihen tavoitteeseen mikä on koko yrityksen tavoite ja päämäärä niin silloin oma tekemäsi työ saa suuremman merkityksen.

 

Millainen on hyvä johtaja? Onko olemassa yhtä oikeaa tapaa johtaa?

Olen miettinyt paljon mikä olisi hyvä johtaja, mutta mielestäni ei ole mitään yhtä määritelmää hyvälle johtajalle. Hyvän johtajan on oltava ripaus kaikkea, koska esimiehelle tulee joka päivä tilanteita joihin hän ei pysty valmistautumaan ja tulevat eteen kuin salama kirkkaalta taivaalta. Hyvän johtajan sosiaaliset taidot ovat tärkeät ihmisten johtamisessa, koska tärkeintä on saada ihmiset nauttimaan olostansa työssä. Oletko hymyilevä ja helposti lähestyttävä vai aina äreän näköinen ja pelottava?

Tulet aamulla töihin naama mutrussa niin mitäpä luulet, että alaisesi ajattelevan sinusta ja työpaikasta jossa työskentelette? Esimies edustaa firmaa missä hän on töissä ja jos esimies on itse aina huonolla tuulella niin, se tarttuu ja saa kaiken näyttämään ikävältä.

Työskennellessäni eräässä yrityksessä esimiehenä olin aina iloinen alaisilleni, hymyilin ja kysyin peruskysymykset miten menee ym… se kyllä toimi ja ilmapiiri oli todella hyvä. Mitäpä sitten, kun oma esimieheni tulee käymään työpaikallani ja haukkuu lyttyyn tekemän työni, eikä sano mitään positiivista ja korostaa kaikkea mikä on huonosti. Eihän se hyvältä tunnu ja varsinkin, kun omat johtamismetodit ovat hyvin erilaiset. Olenkin miettinyt miten itse voisin saada tällaisen tilanteen raukeamaan, koska nyt on kysymys siitä, että minä olin alainen ja yritin ajatella alaisen tavoin. Aloin haukkua johtoa alaisilleni joka oli todella väärä tapa, mutta mitä en itse huomannut siinä tunne myräkässä. Tästä isoin oppi minulle olikin se, että älä koskaan mollaa ketään selän takana vaan sano asiasi suoraan sille kenelle se kuuluu ja muista aina, että kyse on työstä jossa vain asioiden pitäisi riidellä keskenään. Tämä on yleisin syy miksi työpaikoilla on niin paljon riitoja -> otetaan kaikki henkilökohtaisesti, sanotaan kaikki henkilökohtaisesti ja unohdetaan, että olemme täällä sen vuoksi, että olemme myyneet omaa vapaa-aikaamme tälle yritykselle, joka valmistaa jotain mitä minä teen ja saan siitä palkkani jonka avulla maksan laskuni ja elämiseni.

 

Meidän olisi hyvä ymmärtää kokonaisuus ja muistaa se, että ilman alaisia ei olisi johtajia. Alaisen olisi hyvä tiedostaa se, että ilman häntä ei olisi myöskään mitään suurempaa. Itse ollessani alaisena lähdin aina fiiliksellä mukaan uusiin muutoksiin ja olin todella fiiliksissä. Fiilis on yksi tärkeimmistä asioista töissä, koska jos fiilis on huono niin työnlaatu kärsii. Hyvällä fiiliksellä olevat työntekijät saavat aikaan enemmän, koska e heillä ei mene valittamiseen aikaa.

Mitä sitten ikinä teetkään niin muista aina, että jos sinulla on hyvä fiilis, saat ratkaisun nopeammin aikaiseksi mukavammin ja nopeammin. Heitä Stressi ja mietintä pois jotta intuitiosi pääsee valloilleen jolloin pääset matkalle mahtavaan!!!

Ei ole olemassa ongelmia on olemassa vain ratkaisuja ja muista, että virheet kasvattavat ja niistä oppii…

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!