Tampere
28 Mar, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

Olet hyvä tyyppi



Kirjoittanut: Eetu Kamppuri - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olen iloinen ja tyytyväinen voidessani sanoa, että ole sosiaalisesti taitava. Tiedostan sen, että sosiaalisen kanssakäymisen taitoja tarvitaan nykymaailmassa aina vaan enemmän ja enemmän. Yritystoiminnassa eri tahojen välinen kommunikaatio lisääntyy jatkuvasti. Olen pyrkinyt pitämään yllä tietynlaista ”hyvän tyypin” mainetta, sillä uskon, että olemalla hyvä tyyppi, pystyy yritysmaailmassa menestymään ihan yhtälailla kuin olemalla aggressiivinen pyrkyri. Olen siis mielestäni hyvä tyyppi. Koen olevani jo tietyllä tapaa sosiaalisesti pätevä, yritysmaailman tilanteisiin, mutta ikinä ei voi olla liian valmis. Tarkoituksenani on tässä esseessä peilata omia kokemuksiani erityisesti asenteen, ensivaikutelman ja itsevarmuuden osalta. Koen, että minulla on antaa melko pätevä näkökulma omien kokemuksieni perusteella.

 

Kirjassaan Olet hyvä tyyppi Karla Nieminen kertoo tietävänsä, miten erilaisia kanssakäymisen taitoja kehitetään, koska on itse ollut niissä niin huono. Hän menee heti kainostelematta suoraan asiaan väitteellään, että ihmissuhteet eivät ole tuuripeliä. Olen väitteen kanssa täysin samaa mieltä, sillä vaikka joihinkin ihmisiin tutustuu vahingossa, tai jopa puolipakolla, on ihmissuhteiden tietoinen ylläpitäminen jalo taito. Se ei itsestään onnistu, vaan sen eteen on nähtävä aikaa ja vaivaa. Ala-asteella muistelen olleeni ehkä hieman sosiaalisesti lahjaton, mutta vartuttuani ja yläasteelle siirryttyäni huomasin, että ”hitsi, näähän tykkää musta!” Kehityin seuraavien muutaman vuoden aikana mielestäni melko paljon sosiaalisten taitojeni kanssa. Kuitenkin vasta aloitettuani opiskeluni ammattikorkeakoulussa tajusin, kuinka tärkeää verkostoituminen ja ihmissuhteiden vaaliminen todella on. Olen siis tehnyt aktiivista verkostoitumista vasta hieman reilut puolitoista vuotta. Olenkin kasvattanut verkostojani ammattikorkeakoulussa viettämänäni aikana räjähdysmäisesti. Olen myös mielestäni edelleen pystynyt pitämään hyvä tyyppi -statuksen yllä. Ainakaan kukaan ei ole hirveämmin päin näköä tullut minua haukkumaan.

Ensivaikutelman merkitystä ei voi ikinä korostaa liikaa. Aivan aluksi ensivaikutelma luodaan ulkonäön ja käytöksen perusteella. Tässä minulla saattaa olla hieman parantamisen varaa, sillä käytyäni keskusteluja ammattikorkeasta saamieni ystävien kanssa, olen usein saanut kuulla, että ensivaikutelma minusta on ollut äänekäs ja ylimielinen. Olen kyllä puhelias ja myös itsevarma. En kuitenkaan itse koe itseäni ylimieliseksi, ja olenkin juuri näissä keskusteluissa saanut kuulla, että tutustuttuaan minuun ovat ystäväni muuttaneet mielipidettään enemmän ”hyvä tyyppi” suuntaan.

Tässä kohtaa Nieminen on sitä mieltä, että jos vahingossa olet antanut virheellisen ensivaikutelman, on sitä hankala korjata ja tulisi vaihtaa seuraa. Tältä osin rohkenen olla täysin eri mieltä, itsehän teen sitä koko ajan. Toki voi olla, että antamani ensivaikutelma ei ole niin jyrkästi virheellinen, kuin se voisi olla.

Koen olevani itsevarma. Ainakin valtaosan ajasta. Silloin olen kaikista itsevarmin, kun tiedän olevani sellaisten ihmisten kanssa, jotka arvostavat minua sellaisena kuin olen ja kuuntelevat vääjäämättä mielipiteitäni ja näkökulmiani. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi Akatemialla pajatilanteet. Koen aidosti nauttivani tiimiläisteni arvostusta, ja täten voin olla itsevarma kaiken pajoissa viettämämme ajan.

Nieminen käsittelee myös erästä ihmisen perustarpeista, hyväksytyksi tulemista. Tunnistan kyllä itseni myös siltä osin, että tietenkin haluan tulla hyväksytyksi. Olen myös Niemisen kanssa täysin samaa mieltä liiallisesta hyväksynnän metsästämisestä. Jos alkaa liiaksi kaivamaan ja hakemaan hyväksyntää, voi pahimmassa tapauksessa niin sanotusti itse pissiä omalle puntilleen. Liiallinen hyväksynnän hakeminen voi aiheuttaa muille ahdistuneen olon, ja mikäli jonkinlaista näennäistä hyväksyntää saa, on se todella pinnallista. Kaikki lähtee kuitenkin omasta itsestä, joten olemalla luontaisesti oma persoonansa ja aito ja läpinäkyvä, seuraa aito hyväksyntä perässä.

Nieminen tuo myös esille todella tärkeän huomion, jolla on valtava vaikutus itsevarmuuteen: totu virheisiin. Loppujen lopuksi todella harva pystyy tekemään jotain niin peruuttamatonta virhettä, että ei voisi oikeasti näyttää enää kasvojaan maanpinnan yläpuolella. Pohjimmiltaan on kyse asenteesta virheitä kohtaan. Tekevälle sattuu ja virheistä oppii. Se ei ole sen ihmeellisempää.

Viimeinen asia itselleni kirjassa kolahtaneista aiheista, johon vielä tartun, on asenne. Ja nimenomaan oikeanlainen sellainen. Keskity korviesi väliin. Jotta voit kulkea eteenpäin, tulee sinun toimia, ja jotta uskallat toimia, tulee asenteesi olla kohdallaan. Asenne myös itseä kohtaan on tärkeä pitää mielessä. Älä anna muiden muuttaa sinua. Olet ainutlaatuinen ilmestys. Jos se ilmestys ei jotain toista miellytä, se on heidän oma ongelmansa. Tällä en toki tarkoita sitä, että olisi sallittua olla tahallaan ilkeä, tai välinpitämätön muita kohtaan, vaan ennemmin sitä, että pidä kiinni omista hurmaavista ominaisuuksistasi. Tottakai omia heikkouksia tulee kehittää ja niistä saatua palautetta ottaa vastaan. Mutta omia hyviä puolia kohtaan asenteen on oltava kunnossa ja niiden edessä on pystyttävä seisomaan suorin selin.

 

Olet hyvä tyyppi!

Kommentit
  • Eelis Piipponen

    Hyvää pohdintaa omasta käytöksestäsi! Olen huomannut itsessäni välillä samoja piirteitä, ensivaikutelman väärin antamista, mutta olen kanssasi samaa mieltä, että sen jälkeistä fiilistä ihmisissä pystyy vielä muuttamaan. Toki heillä on silti aina pieni muistikuva takaraivossa siitä antamastasi ensivaikutelmasta.

    4.5.2018
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close