Olen rakastunut, sosiaalihuoltolakiin!

12.09.16 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Erikoistuminen toimialalle, Vastuullinen ja kestävä yrittäjyys

 

Kävimme koulussa jo aikaisemmin läpi uudistettua sosiaalihuoltolakia. Jo silloin se vaikutti todella mielenkiintoiselta. Kokonaisuus on kuitenkin valtava ja sen sisäistäminen kerralla on kuin söisi pellillisen pullia. Jälkikäteen tulee ähky ja vaikeuksia pitää sisällään kaikkea ahmimaansa.

Olin hiljattain koulutuksessa, jossa iltapäivä alkoi uudella sosiaalihuoltolailla. Sitä valaisi selkeästi OMT Susanna Lehti. En kai koskaan voinut kuvitella, että jokin laki saisi minut näin innostumaan, mutta sosiaalihuoltolaki on kertakaikkiaan kaunis.

Vai miltä kuulostaa Perheenjäsenet yhdessä -periaate, joka kertoo, että perheitä (olivat ne sitten kahden ihmisen rekisteröityjä suhteita tai avioliitto lapsineen) ei saa erottaa kuin hyvin painavissa ja selkeästi asiakkaan edun mukaisissa tilanteissa. Nimenomaan asiakkaan, ei kunnan, kaupungin tai laitoksen edun vaan asiakkaan. Tai painotus ennaltaehkäisyyn niin, että kaikki keinot pitää käyttää, jotta perhe voi olla yhdessä. Jos perheessä on lapsia, pitää päätökset tehdä lapsen edun mukaisesti. Omaisia pitää myös huomioida ja heidän tuen tarpeen selvittää ja siihen vastata. Heikoimmassa asemassa olevia suojellaan suuremmalta hädältä erityisen tuen päätöksellä, jonka jälkeen apua pitäisi saada subjektiivisesti kotipalvelusta ja perhetyöstä. Enää ei saa ohittaa asianomaista vaan osallisuus on se juttu, ihan kaikkien kanssa, oli kyseessä sitten lapsi, kehitysvammainen, vanhus tai vaikka juuri sinä. Olettaminen ja paremmin tietäminen on historiaa, ainakin kohta, kunhan kaikki rakastuu lakiuudistukseen. Ja miksi ei rakastuisi. Voiko joku olla erimieltä siitä, että jokaisella, siis jokaisella on oikeus saavuttaa oma potentiaalinsa. Että jokainen saa erehtyä, kokeilla, kehittyä ja kasvaa. Ettei surulliset tarinat siitä, kuinka kun vammainen ei ekalla kerralla onnistu yksinasumisessa niin se on häneltä sitten lopullisesti evätty, olisi tulevaisuutta vaan historiaa.

 

Vielä laissa riittää purtavaa… mutta sen voin sanoa, että ei ole enää laista kiinni, jos asiakas ei tule kuulluksi, nähdyksi ja saaneeksi palveluita, jos hänellä niihin on tarve.

 

Jos kiinnostus heräsi niin kannattaa tutustua lain soveltamisoppaaseen: http://stm.fi/documents/1271139/1352015/Sosiaalihuoltolain+soveltamisopas.pdf/cb12a5c4-9bfa-4983-adf6-94ca18815f1b

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Olen rakastunut, sosiaalihuoltolakiin!, 5.0 out of 5 based on 2 ratings Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

3 kommenttia to “Olen rakastunut, sosiaalihuoltolakiin!”

 1. Aleksi Kauppinen sanoo:

  Eipä ole kyseistä lakiuudistusta tullut edes vastaan, mutta hyvältä vaikuttaa! On aina mielenkiintoista lukea ajankohtaisista asioista ja on hienoa, että porukka jaksaa kiinnostua myös akatemian ja omien projektien ulkopuolisista asioista.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Anu-Maria Järvinen sanoo:

  Hyvää tekstiä tärkeästä asiasta! Ajatus siitä, että sosiaalihuoltolaki on kaunis, on kyllä niin hykerryttävä… ja vieläpä täysin totta. Tätä positiivista näkökulmaa ja asennetta lisää!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Laura Kallio sanoo:

  On niin mahtavaa, että intoilet sosiaalihuoltolain uudistuksesta! Uudistus on kyllä suuri ja sisältää paljon hyvää. Eittämättä myös porsaanreikiä ja se puoli kyllä itseäni huolettaa. Toivon mukaan kunnat ja muut toimijat haluat toimia vastuullisesti ja toteuttaa asioita hyvin ja eettisesti oikein.

  Tämä blogisi muistutti taas siitä, että voisikin lueskella taas aiheesta lisää, kun saman kurssin käyneenä oloksi tosiaan jäi vähän hämmennys. Niin suuri paketti, niin vähän aikaa! Jos tulee lisää koulutuksia aiheesta vastaan, niin saa vinkata!:)

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!