Tampere
18 Apr, Thursday
0° C

Proakatemian esseepankki

Nousevan Trumpnismin kryptoniitti



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Yhdysvalloissa eletään kiehtovan, mutta pelottavan muutoksen aikaa. Näkyvästi muutos alkoi viimeisimmistä presidentinvaaleista, joiden lopputulos järkytti koko maailmaa. Kukaan, paitsi ehkä simpsonit, ei olisi voinut kuvitella, että Donald Trump voittaisi vaalit. Kyseinen mies perusti koko kampanjansa valheisiin, rasismiin ja syytöksiin. Jokainen vaalikeskustelu tai twiitti, olisi kiistanalainen ja agressiivinen. Suurin osa hänen vaalilupauksistaan on myös jälkikäteen todettu, monelle hyvin odotetusti, pelkäksi puheeksi, jonka takana hän ei ole seissyt.

Miten näin pääsi käymään?

Tälle ilmiölle on varmasti olemassa oikeat termit ja psykologinen tausta, mutta niiden puutteessa tulkitkaamme tätä ilmiötä maallikon termein seuraten Trumpin kannattajien logiikkaa.

Trumpin voitto viestii selvästi, että yhdysvalloissa ja varmasti Suomessakin on ihmisiä, jotka jakavat hänen ajatusmaailmansa. Nämä ajatukset, joita julkisesti kaikki vaikuttavat pitävän joko typerinä tai valheellisina. Ongelma vain tahtookin olla juuri siinä. Me tulkitsemme nämä ajatukset typerinä tai valheellisina, eikä kukaan ihminen halua julkisesti myöntää olevansa kumpikaan näistä.

Jos, minä nyt julkaisisin facebookissa kannattavani Trumpia ja olevani samaa mieltä hänen ideologiansa kanssa uskon, että hyvin moni ihminen muuttaisi heidän käsitystään minusta. Julkinen kuva minusta muuttuisi negatiivisemmaksi, tyhmemmäksi ja rasistiksi. Harva haluaisi keskustella minun kanssa siitä, miksi ajattelen näin ja nekin harvat jotka yrittäisivät tuskin tekisivät sitä avoimin mielin.

Olemme luoneet tietyt standardit sille, miten ihmisiä pitäisi kohdella ja miten heistä pitäisi puhua. Jos, joku poikkeaa tästä kaavasta meidän tehtävämme on selvittää miksi hän ei ajattele samoin ja miten voimme päästä asiasta yhteisymmärrykseen. Usein kuitenkin toimimme toisin ja annamme tunteidemme hallita tilannetta. Ensimmäinen reaktiomme on loukkaantua muiden ihmisten puolesta, että joku voisi ajatella näin, jonka jälkeen jatkamme keskustelua ajatellen että toisen henkilön mielipide merkitsee vähemmän kuin omamme. Tällainen alentava ilmapiiri sulkee ihmisten halun puhua mielipiteistään tai muuttaa niitä. Päinvastoin se varmistaa, että he ovat oikeassa ja muut ihmiset eivät vain halua nähdä sitä.

Tällainen käytös oli hyvin havaittavissa, kun ennen presidentinvaaleja tehdyissä kyselyissä Clinton oli selvästi johdossa, mutta vaalit päättyivät eri tavalla. Trumpin kannattajat eivät halunneet julkisesti puhua mielipiteistään, koska se leimaisi heidät rasisteiksi.

Ratkaisu

Tälle ilmiölle jonka leimaan Trumpnismiksi löytyy kuitenkin kryptoniitti. Vanha kunnon ennakkoluulottomuus. Kun keskustelet ihmisten kanssa ja heidän mielipiteensä vaikuttavat radikaaleilta tai pöyristyttäviltä vedä syvään henkeä ja kysy heiltä miksi he kokevat näin. Harva meistä on aidosti paha. Ennakkoluulot muodostuvat kokemuksista ja pelko ajaa ihmisen ajattelemaan ja toimimaan tavoilla, jotka eivät edusta meidän parhaita puoliamme. Kohtaamalla ihmisiä aidosti ja ennakkoluulottomasti vältämme tällaisia ilmiöitä muodostumasta silmiemme alla.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close