NBBW – tiimityötä & kansainvälistymistä

12.10.17 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 1
Kirja: eri lähteitä
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Markkinointiviestintä, Oppiva organisaatio

Sain tänä syksynä uskomattoman mahdollisuuden osallistua toistamiseen Nordic and Baltic Business Weekille. NBBW on Nordplus ohjelman rahoittama korkeakouluohjelma, joka edistää opettajien ja opiskelijoiden liikkuvuutta sekä verkostoyhteistyötä. Viime vuoden seikkailuista Kaunasissa, Liettuassa voit lukea täältä.

Tällä kertaa  isäntämaana toimi naapurimme Viro ja sen pääkaupunki Tallinna. Toimeksiantajamme oli Tallinnan teknillinen yliopisto, TTÜ. Mektory on osa TTÜ:ta ja se on start up hub sekä paikka yhteistyölle yritysten ja opiskelijoiden välillä. Toimeksiantomme oli tehdä markkinointisuunnitelma Mektoryn nanosatelliittiprojektille, niin että kiinnostus säilyy koko projektin ajan. Markkinointisuunnitelman kohderyhmiä olivat:

  • projektiin rekrytoitavat opiskelijat (luoda hypeä ja saada opiskelijat priorisoimaan projekti)
  • yliopiston johto (vakuuttaa heidät projektista ja säilyttää rahoitus)
  • avaruusalalla toimivat yritykset (luoda luottamusta projektille ja näkyvyyttä sponsoreille)
  • yleinen näkyvyys tavallisille ihmisille (näkyvyyden luominen TTÜ:lle)
  • nuoremmille oppilaille (jatko-opinnot TTÜ:lla)

Tiimityön toimivuus on aina pieni mysteeri uuden ryhmän aloittaessa työskentelemisen yhdessä. Varsinkin silloin kun tiimissä on ihmisiä on eri maista epävarmuustekijät kasvavat. Käsittelimme juuri Otteen pajassa muutama viikko sitten tiimityötä tämän loistavan artikkelin avulla.

Artikkelissa kerrotaan kuinka Google käytti valtavasti aikaa ja rahaa löytääkseen huipputiimin rakennusaineet. Tehtävä oli vaikea, mutta lopulta tutkimusta tehneet löysivät tekijöitä, jotka ovat huipputiimin rakennuspalikoita:

  • tiimin jäsenet ymmärtävät tiimin normit ja voivat vaikuttaa niihin
  • kaikki tiimiläiset puhuvat suunnilleen saman verran
  • tiimin jäsenillä on korkea sosiaalinen herkkyys, intuitiivisuus
  • psykologinen turvallisuus eli tiimin jäsenet luottavat ja arvostavat toisiaan
  • tiimillä on yhteiset tavoitteet ja jäsenet luottavat toisiinsa

Mielestäni meidän tiimillä oli alusta asti hyvä ja toimiva ote hommaan. Otimme toisemme huomioon yksilöinä ja loimme avoimen sekä hyväksyvän fiiliksen tiimiimme. Pikku tiimissämme huomasi, että meillä oli psykologinen turvallisuus, koska uskalsimme olla reilusti eri mieltä ja kyseenalaistaa toistemme ratkaisuja. Myös alun innovoinnissa huomasin, että kaikki meistä pystyivät myös hulluttelemaan ideoilla, mikä ei olekaan niin yksinkertainen juttu, jos tiimi on entuudestaan tuntematon.

Saimme yhdessä luotua kaikkia miellyttävän tuotoksen, johon olimme tyytyväisiä. Vaikka tiimimme ei voittanutkaan, saimme aikaan selkeän, toteutuskelpoisen idean toimeksiantajalle.

Koko NBBW viikon parasta antia onkin toisiin tiimiläisiin tutustuminen. On älyttömän mahtavaa tutustua virolaiseen, tanskalaiseen, norjalaiseen ja liettualaiseen opiskelijaan yhteisen tavoitteen ja työn merkeissä. Viikon aikana tulee huomioitua erilaiset työskentely- ja ajattelutavat. Esimerkiksi tiimissäni ollut norjalainen nainen opiskeli lähes täydellisen vastakohtaisesti kuin me Proakatemialla. Hän etäopiskeli eli opinnot sujuivat lähes 100 % yksilösuorittamisena kirjoja lukemalla ja esseitä kirjoittamalla. Oli mahtavaa, että hän sai kokea tiimityön voiman ja oppia täysin uusia työkaluja, kuten erilaisia innovointimenetelmiä, Google Driven ja Prezin. Opin itsekin muutamia uusia kikkoja Driven käyttöön ja tärkeimpänä: arvostamaan omaa opinahjoa taas sata prosenttia lisää!

Mielestäni on oikeastaan erikoista, että ihmiset joilla ei ole yhteistä äidinkieltä, pystyvät tekemään töitä yhdessä näinkin syvällisellä tasolla. Työskentelemme ja opiskelemme osittain vielä eri aloilla, joten ammattisanastokin on eri osallistujien kesken. Tärkeintä NBBW viikkoon osallistujilla onkin avoin mieli ja halu ottaa toisesta ihmisestä ja hänen ideoistaan selvää. Huolimatta englannin kielen tasosta, kulttuurieroista, opiskelumuodosta tai -alasta, on viikossa mahdollista luoda toimiva tiimi, oppia toisilta ja valmistaa luova, toimiva ratkaisu annettuun toimeksiantoon.

Se, jos mikä on kansainvälisyyttä parhaimmillaan!

Kansainvälistä syksyä,

Anna

Ps. Tämä blogiessee julkaistu alun perin täällä.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!