Nalle Puh ja Menestyksen taito

11.01.16 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 2
Kirja: Nalle Puh ja menestyksen taito
Kirjan kirjoittaja: Roger E. Allen & Stephen D. Allen
Kategoriat: Johtaminen, Oppiva organisaatio

Mitä menestys oikein on? Miten se saavutetaan ja mitä ominaisuuksia siihen tarvitaan? Nalle Puh ja menestyksen taito-kirjassa Nalle Puh ja puolen hehtaarin metsän asukkaat pohdiskelevat tätä aihetta yhdessä Muukalaisen kanssa. Muukalainen, joka on opettanut jo aiemmin metsän asukkaita johtamisesta ja ongelmanratkaisuista, keskittyy tällä kertaa menestykseen ja miten se saavutetaan. Muukalainen kiteyttää menestyksen taidot seuraaviin kohtiin:

 • Valitse unelma
 • Käytä unelmiasi päämärän asettamiseen
 • Laadi suunnitelma
 • Arvioi mahdollisuudet
 • Kartuta taitojasi
 • Käytä aikasi viisaasti
 • Toteuta suunnitelma

Tämä kirja opettaa menestyksen taitoa hauskasti ja helppolukuisesti kaikille tutun Disney-hahmon Nalle Puhin ja hänen ystäviensä avulla. Itse pidin kirjasta juurikin sen takia, koska se ei ollut täynnä vaikeaa teoriaa ja lainauksia, vaan yllä mainittavat seitsemän ydinkohtaa käydään läpi lapsenomaisilla tarinoilla, jotka on helppo ymmärtää ja jäävät hyvin mieleen.

Itselleni kirjasta jäi parhaiten mieleen kehotus SAAVUTA. Sanan jokainen kirjain edustaa virkkeitä, joita noudattamalla pääsee kohti menestyksen taitoa. Tässä esseessä käyn läpi jokaisen kirjaimen ja heijastan niiden tarkoituksia itseeni.

Sinulla, kuten meillä kaikilla, on kyky toteuttaa mahdollisuuksia.

 • Onnekseni olen syntynyt Suomeen, jossa asiat ovat niin paljon paremmin kuin monessa muussa maassa. Varsinkin opiskeluiden kannalta. Meidän ei tarvitse säästää monia tuhansia euroja saadaksemme hyvän koulutuksen. Suomessa se on ilmaista, ja meille jopa maksetaan vähän siitä, että käymme opiskelemassa hyvissä ja arvostetuissa ammattikouluissa tai yliopistoissa. Vaikkakin työttömyys on kasvanut Suomessa paljon, tarkoituksenani on Proakatemian aikana tehdä niin hyvin ja monipuolisia töitä, että valmistuessani minulla on mahdollisuuksia menestyä useammallakin alalla tarvittaessa. Jos käy hyvin ja keksin hyvän liikeidean pystyn perustamaan oman yrityksen, jolloin mahdollistan oman työllistymiseni.

Aloita valitsemalla päämääräsi huolellisesti, koska juuri sinä ne saavutat.

 • Tämän hetkinen päämääräni on valmistuminen Tampereen Ammattikorkeakoulun Proakatemiasta. Kun olen valmistunut, olen oppinut lisää uusia taitoja ja lukenut paljon kirjoja, joita olen jo päässyt ja tulisin pääsemään hyödyntämään tulevaisuudessa. Ennen valmistumisen jälkeen päämääränä oli muuttaa takaisin Helsinkiin niin nopeasti kuin mahdollista, mutta tällä hetkellä Tampereelle jääminenkään ei kuulosta pahalta. Sen näkee sitten, kumpaan kaupunkiin päädyn vai päädynkö kumpaankaan.

Aina on paras valita sekä lyhyen että pitkän aikavälin päämääriä. Sitä mukaan kuin saavutat ne, lisää uusia.

 • Tällä hetkellä pitkän aikavälin päämääräni on selkeästi valmistuminen ajallaan, mutta lyhyen aikavälin päämääriä onkin useita, sekä henkilökohtaisia että firmakohtaisia (lyhyt päämäärä on puolivuotta tai lyhyempi). Lyhyen aikavälin päämääriin kuuluu esimerkiksi firman kanssa yhteisesti sovitut kirjapisterajat, lyhyen ajan liikevaihtotavoitteet ja uusien asiakkaiden hankinta.
 • Omiin henkilökohtaisiin päämääriin olen asettanut (niin kuin joka vuosi hehe…) terveellisen elämän aloittaminen. Tähän tavoitteeseen kuuluu pitkiä sekä lyhyitä päämääriä. Lyhyitä ovat esimerkiksi karkin yms. vähentäminen ja pitkä olisi ensi kesään saavutettu bikinikunto 😀 Salille pääseminen vähintään kolme kertaa viikossa on sekä pitkä, että lyhyt päämäärä. Joskus tulee niitä viikkoja, että pääsee vähemmän, mutta aktiivinen salilla käynti on olennainen osa bikinukunnon saavuttamisessa. Kuten on karkkien ja muiden epäterveiden ruokien vähentäminen.

Vaikka päämääräsi olisi hyvin kunnianhimoinen, kuvittele miltä tuntuisi saavuttaa se. (Jaa pelottavat päämäärät osapäämääriksi, joihin on helpompi päästä, ja sitä mukaan kuin pääset niihin, palkitse itsesi.)

 • Yllä mainitut päämäärät ovat selkeästi tavoitettavissa, kunhan en yritä haukata liian suurta palaa, vaan annan aikaa varsinkin pitkien päämäärien saavuttamiseen. Firmakohtaiset päämäärät on helpompi tavoittaa, sillä koko firmalla on samat päämäärät, jotka olisi yhdessä tarkoitus saavuttaa. Tämän takia ne eivät tunnu niin pelottavilta, kun on monta muutakin mukana. Onnistuminen päämäärien tavoittamisessa ei ole täysin kiinni itsessä, vaikka oma panostaminen on hyvin tärkeä.
 • Oma henkilökohtainen päämääräni ei ole omasta mielestäni liian kunnianhimoinen, sillä en tavoittele mitään langanlaihaa tai ylibodattua kroppaa, vaan enemmänkin niin, että on hyvä olla. Ja päätarkoitukseni onkin terveellisemmän elämän saavuttaminen, joka tulee näkymään myös muilla osa-alueilla kuin vain ulkoisesti. Jännä juttu vain, vaikka omasta mielestäni päämäärä ei ole liian kunnianhioimen, silti minulla on joka vuosi vaikeuksia saavuttaa se… Ehkä 2016 on se vuosi, kun onnistun!

Unelmien toteuttamiseen tarvitaan konkreettisia päämääriä. Määrittele ja kirjoita muistiin päämääräsi yksityiskohtaisesti.

 • Firmakohtaiset tavoitteet on onneksi kirjoitettu ja tullaan aina kirjoittamaan ylös. Firmassamme on esimerkiksi kirjapisteiden valvoja, joka tarkistaa jokaisen kirjapisterajan tultua onko kaikki saavuttanut sen.
 • Henkilökohtaiseen tavoitteeseeni minun pitäisi kirjoittaa selkeästi esimerkiksi viikko- tai kuukausitavoitteet syömisen ja urheilun saralta. En ole aikaisemmin kirjoittanut näitä ylös, jonka takia päämäärien saavuttaminen on vähän jäänyt puhumisen ja ajatuksen tasolle.

Tee selväksi pitkän aikavälin päämääräsi ja arvosta niitä. Parhaan palkinnon ponnistuksistaan saa yleensä pitkän aikavälin päämäärien saavuttamisesta.

 • Eiköhän ole aika selvää, että tulen arvostamaan erittäin paljon, jos valmistun ajallaan tradenomiksi. Ilman valmistumista tulevaisuuteni olisi aika hataralla pohjalla.
 • Jos tulen saavuttamaan henkilökohtaisen päämääräni, kehoni ja mieleni tulee kyllä arvostamaan sitä.

Aina on mahdollista, että päämääräsi ovat ristiriidassa keskenään. Ristiriidat voi ratkaista päättämällä päämäärien tärkeysjärjestyksestä, muuttamalla päämääriä tai soveltamalla ongelmanratkaisun taitoa.

 • Firmatoimintaan kuuluvat päämäärät ovat hiukan ristiriidassa henkilökohtaisten päämäärien kanssa. Ennen joululoman alkamista en päässyt useampana päivänä salille, sillä koulupäivät olivat sen verran pitkiä, ettei yksinkertaisesti löytynyt energiaa salilla painamiseen. Nämä voivat olla myös pieniä tekosyitä, mutta anteeksi vain, jos en välttämättä jaksa kymmenen tunnin päivän jälkeen hikoilla salilla vielä kaksi tuntia.
 • Firmaan kuuluvat päämäärät olen luokitellut tärkeämmäksi, mikä on ihan itsestäänselvyys. Valmistuminen on hiukan tärkeämpää kuin salilla käyminen ja porkkanan syöminen. Mutta henkilökohtaisen päämäärän saavuttaminen olisi konkreettisempi jo pelkästään sillä, että söisin terveellisemmin. Silloin ei haittaa, jos muutama salikerta jäisi väliin, sillä ei olisi kaloreita mitä pitäisi polttaa treenaamalla.

Tässä oli SAAVUTA, joka käsitteli paljon päämääriä ja niiden toteuttamista. Tämän esseen avulla olen kirjoittanut jo vähän henkilökohtaisia tavoitteitani ylös, saa nähdä tulenko koskaan saavuttamaan niitä. Nyt on ehkä enemmän paineita siihen, koska ne ovat kaikkien nähtävissä.

Nalle Puhille menestys tarkoittaa mahdollisimman paljon hunajaa, minulle sitä, että voin katsoa vanhempana elämääni taaksepäin ja hymyillä.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Nalle Puh ja Menestyksen taito, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!