Tampere
29 Mar, Friday
2° C

Proakatemian esseepankki

Näkökulman vaihtamisen taito



Kirjoittanut: Arttu Vitikainen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Näkökulman vaihtamisen taito

”Kyky katsoa elämässä eteen tulevia tilanteita erilaisista näkökulmista, nähdä ne uudessa valossa, monelta kantilta, on merkki henkisestä joustavuudesta. Se merkitsee sopeutumiskykyä, josta on apua monessa eri elämäntilanteessa”. Mielenkiintoni kirjaa kohden heräsi nopeasti juuri yllä mainittujen lausahdusten saattelemana. Luon itse hyvin nopeasti ihmisistä ensivaikutelman, joista heidän on usein vaikeata päästä irti pääni sisällä. Olenkin pyrkinyt tietoisesti olemaan luomatta ihmisistä ennakkoasenteita, vaan antaman jokaiselle ihmiselle mahdollisuuden. Proakatemian aikana löydän myös yhä päivittäin uusia puolia erilaisista asioista ja ajatuksista. Alkuvuodesta harmittelimme, kun ihmiset eivät tulleet paikalle tiimimme viikkopalavereihin. Valmentajamme kommentti oli taas kerran ajatuksia herättävä: ”paikalla ovat juuri ne ihmiset joiden kuuluukin olla”. Miksi murehtia niitä, ketkä eivät vaivautuneet paikalle, kun voi tehdä asiat kunnolla niiden kanssa, ketkä ovat paikalla.

Muutamia lausahduksia:

”Kosmisessa mittakaavassa asialla ei ollut minkäänlaista merkitystä.” (Mika Waltari: Sinuhe Egyptiläinen.)

”Miten kuoritaan 100kg perunoita? – Peruna kerrallaan.” (Tahkokallio, K. 1998)

”Miten pelataan golfia? – lyönti kerrallaan.” (Haley, 1985, 272)

Näihin monien tuntemiin lauseisiin sisältyy syvemmin tarkasteltuna paljon todella viisautta. Jäämme usein murehtimaan hyvin pieniäkin epäonnistumisia pidemmäksi aikaa, kuin asian korjaaminen tai unohtaminen vaatisi. Jos vaikka sekoat sanoissasi kesken pitämäsi puheen, niin se jää harmittamaan pitkäksikin aikaa, vaikka todellisuudessa harva muistaa tuota asiaa enää minuutin kuluttua. Samaan aikaan myös muualla maailmassa lukemattomat ihmiset tekevät saman virheen sinun tietämättäsi. Älä siis murehdi turhaan pienten asioiden takia.

Toinen ja kolmas lausahdus käsittelevät suht samaa asiaa. Elämä ja sen haasteet on ajateltava matkana, jossa on tiettyjä pisteitä. Niin kuin elämässä ei kannata miettiä parikymppisenä, että miten aika kuluu eläkkeellä, ei golfissakaan kannata miettiä lähestymislyöntiä Tee-boxissa. Tätäkin esseetä kirjoittaessa mietin pitkään, kuinka en jaksaisi alkaa kirjoittamaan ollenkaan ja minulla olisi paljon parempaakin tekemistä. Mutta kuitenkin tämäkin teksti alkoi lause lauseelta rakentua, edeten näin pala kerrallaan. Voisin yhä olla miettimissä saamattomuuttani, mutta olenkin pienin askelin päässyt jo lähes esseeni puolimatkaan.

Opi kuuntelemaan: Jotta voisit vaihtaa näkökulmaasi johonkin ihmiseen, on sinun ensin ymmärrettävä mistä näkökulmasta toinen tätä maailmaa oikein katsoo, sekä miten hän ajattelee. ”Jokaisella ihmisellä on oma mallinsa maailmasta, joka on yhtä ainutkertainen, kun hänen sormenjälkensä” (Gordon & Meyers-Anderson, 1981,172). Koen aina olleeni hyvä kuuntelemaan ja olen saanut siitä myös paljon kehuja muilta ihmisiltä. Silti tuo tärkein kohta, ymmärrys on pitkään ollut vaikea asia ja on sitä tietyissä määrin yhä vieläkin. Itse korpimailla kasvaneena en voi aina myöntää ymmärtävä, jonkun puna-vuoressa asuvan hipsterin mielipiteitä, mutta ymmärrän tilanteen olevan myös päinvastainen. Silti juuri tällaiset keskustelut ovat niitä, jotka antavat kaikista eniten uutta oppia ja laajentavat elämänkatsomusta. Jokaisella ihmisellä on aina jokin syy toimia tai ajatella tietyllä lailla ja se sisimmän syyn löytäminen on avain ymmärrykseen. Mietin mm. pitkään erään ystäväni maailmankatsomusta todella suppeaksi ja luotaantyöntäväksi, kunnes ymmärsin, että hän ei ole ikinä käynyt viroa kauempana Suomesta. On mahdotonta myös ymmärtää jotain mistä ei edes tiedä.

”Ihmisiä eivät järkytä asiat, vaan heidän uskomuksensa niistä” – Epilektos (n. 55-135jKr.)

”Kuulin kaverilta, joka kuuli kaveriltaan.” Luomme liian usein uskomuksia ja mielikuvia asioista, joista emme oikeastaan tiedä mitään. Ihmisiä leimataan toisten samantyylisten ihmisten mukaan, vaikka meistä jokainen on oma yksilömme. Ei jokainen liivijengiläinen ole kriminaali, ei jokainen bisnesmies ole huijari etc. tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin. Pelkäämme päässämme luomien mielikuvien takia ihmisiä ja asioita, jotka voisivat tuoda elämäämme suunnattomasti sisältöä, mikäli antaisimme niille mahdollisuuden.

On pakko myöntää, että kirjan edetessä sen sisältö muuttui sen verta filosofiseksi, etten itsekkään pysynyt joka kohdassa enää mukana. Toivottavasti tämä teksti siitä huolimatta herätti ajattelua ja lähdet seuraavaan aamuun taas hivenen avoimemmin mielin.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close