Tampere
29 Mar, Friday
6° C

Proakatemian esseepankki

Naiset ja raha



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Asuntosijoittaminen, osakesijoittaminen ja taloudellinen riippumattomuus ovat nyt vahvasti pinnalla. Koko kansan suosikkilehdistä voi lukea siitä, miten aloittaa sijoittaminen. Ennen sijoittaminen oli ehkä enemmän pienen porukan juttu, nyt vaurastumista tavoittelee yhä useampi suomalainen. Myös naiset ovat aktivoituneet sijoituskentällä. Facebookiin on ilmestynyt uusia ryhmiä, joiden tarkoituksena on auttaa naisia sijoittamaan. Naisille suunnattua sijoituskirjallisuuttakin ilmestyy tasaiseen tahtiin. Kirjastossa silmiini osui teos ” 69 syytä miksi kiltit tytöt eivät rikastu”. Vähemmän on käsitelty aihetta miksi naiset eivät ole aiemmin sijoittaneet. Miksi vasta vuonna 2017 monet naiset kokevat olevansa valmiita sijoittamaan?

 

Miehet, naiset ja raha

Kirja pureutuu aluksi vahvasti naisten ja miesten eroihin rahamaailmassa. Kirjoittajan mukaan perimmäinen ja suurin syy miksi naiset eivät sijoita, johtuu siitä että ympäristö ei kannusta siihen samalla tavalla, kuin miehiä. En tiedä pitääkö tämä ihan täysin paikkaansa. Mielestäni valmiudet sijoittamiseen ja niin sanottuun rahapeliin suomessa on sukupuolilla tasavertaiset. Koen itse, että miehet vain ovat kiinnostuneempia rahasta ja vauraudesta kuin naiset. Miehet eivät häpeile puhua rahasta, eikä sen ansaitsemiseen liity samanlaista tabua kuin naisilla. Miehet uskaltavat pyytää enemmän palkkaa ja pyytävätkin monesti enemmän kuin kokevat ansaitsevansa. Naiset taas miettivät mikä on heidän arvonsa ja pyytävät hieman alle sen. Miehet ovat röyhkeämpiä ja enemmän itsekkäitä rahan suhteen kuin naiset. Naiset monesti sekoittavat rahat ja tunteet. Rahaa kohtaan ei saa olla tunteita.

Kirjassa käytetään monesti naisen hoivaviettiä ja halua tehdä hyvää syyksi sille, ettei naiset sijoita. Minun mielestäni tämä ei aivan pidä paikkaansa. Minun mielestäni maailma on pyörinyt jo kauan niin sanottuna miesten maailmana. Miehet puhuvat rahasta keskenään ja pyörittelevät ideoita enemmän keskenään. Naisten on vaikea päästä näihin kerhoihin mukaan. Sen takia naistenkin pitäisi hieman avautua ja puhua rahasta. Jakaa ajatuksia ja opiskella rahantekemistä.

 

Naiset ja taloustieto

Tämä alkaakin olla jo lempiaihettani. Monesti kun naisilta kysytään vakuutuksista, palkka-asioista tai lainoista, vastaus on ” Meillä mies hoitaa nämä asiat.”. Joka kerta kun kuulen tämän vastauksen alkaa päässäni piristä. Miten nainen voi vaurastua tai sijoittaa, jos ei edes tiedä oman ruokakunnan asioiden todellista laitaa. Kirjassa avataan hienosti monia tilanteita mihin voi joutua, jos antaa miehen hoitaa kaikki asiat. Avioero tai puolison kuolema voi koitua suureksi taloudelliseksi menetykseksi tai isoksi hankaluudeksi, jossei ole moneen vuoteen perehtynyt omaan talouteensa. Jokaisen naisen pitäisi olla perillä omista ja perheensä raha-asioista. Se on ensimmäinen steppi siihen että voi vaurastua joskus omillaankin.

Ensimmäinen asia mitä jokaisen naisen pitää opetella, on oman talouden tunteminen. Omien kulutustottumuksien tunteminen ja se mistä voisi nipistää. Sijoittamiseen voi ryhtyä vasta sitten kun on perillä siitä mitä tienaa ja mihin kuluttaa. Jokaisesta kuukausipalkasta olisi hyvä maksaa ensin itselleen. Eli laittaa heti palkan tultua. Näin ollen sijoittamiseenkin kertyy rahaa. Sijoittaminen on hyvä aloittaa tutuista ympäristöistä tai kysyä neuvoa sellaiselta ihmiseltä joka asiasta jotain jo tietää. Ei poikaystävältä tai vanhemmilta, koska silloin sekoittuu raha ja tunteet.  Myös oman asunnon ostaminen on yleensä kannattavampaa kuin asua vuokralla. Silloin tulee säästäneeksi kuin vahingossa itselleen. Maksamalla omaa velkaansa pois kartuttaa myös omaa varallisuuttaan.

Kirjassa on mielenkiintoinen vertauskuva. Kun lähdet lenkille, sinulla on suunnitelma, mihin juokset, millä nopeudella ja missä varusteissa. Miksi niin harvalla suomalaisella on suunnitelma siitä, miten kartuttaa omaa varallisuuttaan tai hoitaa talouttaan? Moni toivoo lottovoittoa tai suurempaa palkkaa, mutta todellisuudessa se että tulosi kasvavat, eivät ole pitkäntähtäimen ratkaisu. Menot tuppaavat nousemaan kavalasti siinä sivussa. Joten omaa taloutta pitää seurata ja hoitaa. Luultavasti meidän ikäpolvemme ei tule saamaan kovinkaan suuria eläkkeitä. Haluaisinkin monen ikätoverini heräävän siihen, että me olemme vastuussa omasta pärjäämisestämme myöhemmin. Henkilökohtaisesti mietin nyt 21 vuotiaana raha-asioitani ja kuluttamistani, kuin sitten vanhuudenporteilla stressaan siitä mistä saisin voita leivän päälle. Talousasioita voi opiskella netistä, kirjoista ja osallistua ilmaisiin seminaareihin. Se ei ole vaikeaa. Se vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta vaikeaa se ei ole. Sitä paitsi kun talousasiat opettelee nuorena luultavasti vanhempana osaa kartuttaa talouttaan fiksummin.

 

Kulutuserot

Samaa mieltä olen kirjan kanssa siitä, että me naiset kulutamme vaivalla ansaitsemiamme rahoja liian helposti. Se että kuluttaa rahaa turhanpäiväisyyksiin sen takia että tänään sattuu olemaan huono päivä tai koska ylipursuavasta vaatekaapista ei tunnu löytyvän mitään, ei auta ketään rikastumaan. Miehet kuluttavat ehkä kerralla enemmän isoja summia, mutta he eivät tee niin paljoa heräteostoksia tai lohdutusostoja kuin naiset. Tällöin rahaa jää enemmän säästöön tai sijoittamiseen. Esimerkiksi monella naisella on nykypäivänä ripsienpidennykset, leikittelin ajatuksella, että jos jätät pidennykset pois ja sijoitat joka kuukausi 50e vaikkapa osakkeisiin, siitä kertyy vuodessa jo 600 euroa. Aikamoinen summa jo alunalkujaankin, mutta jos se vielä kasvaisi korkoa osakkeissa, siitä saattaisi hyötyä 10 vuoden päästä enemmän, kuin muovista silmissä.

 

Kommentit
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close