Tampere
28 Mar, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

Nainen johtajana ja itseluottamuksen puute



Kirjoittanut: Minna Järvinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Luin kirjan Luotu johtamaan – 99 tapaa naisen ottaa ohjat, kirjoittanut Lois P. Frankel. Halusin lukea naisjohtajista, koska aion olla tulevaisuudessa yksi näistä johtajista. Tässä esseessä avaan koko ajatuskirjoni, sekä sydämeni tämän hetken tuntemuksistani toimiessani Promisian Business Leaderina. Frankel nostaa esiin kirjassaan, että suuret johtajat on tehty rohkeiksi puhumaan suunsa puhtaaksi. (Frankel, 2007, s. 81) Kokeilen mitä tästä nyt sitten seuraa. Onnekseni minulle on opetettu tapa puhua, kun tilaisuus koittaa. Esseeni väliotsikot on otettu kirjasta. Siinä listataan hyvän johtajuuden tunnusmerkkejä. (Frankel, 2007, s.141)

 

Tee vielä vähän enemmän:

Akatemialla on otettu käyttöön uusi käytäntö, Business Leader- (myöhemmin bl) paja. Pajan tarkoitus on kartoittaa bl:ien omia tavoitteita ja seurata niitä Grow-mallin avulla. Pajassa bl:t saavat myös jakaa ajatuksiaan ja se toimii ns. tukiverkostona omalle toiminnalle. Tavoitteiden kirjaaminen oli minulle todella vaikeaa. En pystynyt miettimään omia tavoitteitani, kun olin juuri kesän miettinyt mitä Promisia haluaa, tarvitsee ja mitä minun pitää Promisian eteen tehdä. Myöhemmin sain hyvän neuvon, kun haastattelin jo valmistunutta alumnia. Hän sanoi, että tärkeää omalla bl kaudella on myös miettiä mitä itse haluaa. Tämä sai minut havahtumaan, että en voi kehittyä itse, jos en ole hieman itsekäs ja mieti mitä haluan tältä syksyltä. Olen siivonnut yksityisen elämäni siten, että pystyn keskittymään vain akatemian ja Promisian asioihin. Olin tämän siivouksen tehnyt, jotta voin tehdä enemmän kuin 100% Promisian eteen. Nyt minun on mietittävä prosentteja uudestaan, jos haluan myös itselleni aikaa oppia uutta. Toki kaikki mitä teen Promisian eteen kehittää myös itseäni. Haluan, että mahdollisimman moni meidän tiimistä kokee tämän saman opin mitä minulla on kunnia oppia tämän puolen vuoden aikana.

 

Ole tiimipelaaja:

Huomasin omia tavoitteitani miettiessäni, että murrun täysin, kun minun pitää johtaa. Menen lukkoon, enkä tiedä mitä minun kuuluu tehdä. Luulin olevani vahva persoona ja että osaan tiedostaa mitä kuuluu tehdä, toisin kävi. Yhtäkkiä kun minulla on 18 henkeä johdettavana, niin menen täysin lukkoon. Olisiko siis yksi syksyn tavoitteistani? Itsevarmuus johtajana. Tämä on kuitenkin se työ mitä haluan tulevaisuudessa tehdä. Johtaa. Itselleni on todella ristiriitaista myöntää olevani täysin lukossa ja epävarmana. Eihän kukaan tiimi halua sellaista bl:ää, joka ei tiedä mitä tekee itsensä kanssa. Haluan nyt haastaa Promisian laittamaan minut paikkoihin, jotka kasvattavat minua niin johtajana kuin ihmisenäkin. Haluan kuitenkin kaikesta epävarmuudesta huolimatta nähdä itseni joulukuussa vahvana ja määrätietoisena ihmisenä. Tällä hetkellä sinne on vielä pitkä ja kivinen tie edessäni. Palaute on ainoa keino minulle oppia omasta toiminnastani. Aion nostaa palautekulttuurin meidän tiimissämme seuraavalle tasolle ja kerätä palautetta välittömästi siinä tilanteessa, kun palautteen aika on. Pidämme myös kerran kuukaudessa kuukausikatsauksen, jossa yhtenä osana on palaute. Tämä tarkoittaa tiimiläisten palautetta toisilleen, sekä minulle. Näin pystyn jakamaan oppini kolmeen osaan tämän syksyn aikana ja toivoa, että seuraava kuukausi olisi aina parempi kuin edellinen. Pidän palautekulttuuria hyvänä tapana oppia. Palautteen pitää kuitenkin sisältää muutakin kuin ”hyvä homma” ja ”hienosti tehty”. Frankel nostaa palautteen esille kirjassaan ja kertoo, että palautteen täytyy sisältää konkreettiset syyt palautteelle. (Frankel, 2007, s.144)

 

Ota riskejä:

Tällä hetkellä Promisia etsii omaa suuntaansa todella vahvasti. Pelkään, että minun epävarmuuteni on tarttunut omasta tilanteestani tiimille. Olen ollut todella hämmentynyt koko alkusyksyn etsien omaa rooliani tiimissä. En halua olla tiimille käskyttäjä, joka vain ärjyy. Toivon olevani kaverijohtaja, koska olemme kaikki samanarvoisessa asemassa tiimissämme. Tulevaisuudessa haluan oppia johtamaan ihmisiä ja tämä puoli vuotta tässä onkin hyvä alku opilleni. Huomasin myöhemmin, että asioiden johtamisen koen paljon helpompana ja minulle ominaisena, kuin ihmisten johtamisen. Tästäkin syystä olen etsinyt itseäni ja rooliani aika kauan. Haluan kuitenkin olla tulevaisuudessa se, joka muistetaan Promisian bl:nä, joka osasi johtaa niin ihmisiä kuin asioitakin muutoksen keskellä. Olen luonteeltani äitihahmo, joka huolehtii ja välittää. Kokeilen yhdistää tätä ominaisuuttani johtamiseen. Frankel toteaa kirjassaan, että naisilta odotetaan helposti toiset huomioon ottavaa käyttäytymistä ja välittämistä kuin julistavia puheenvuoroja. (Frankel, 2007, s.105)

Tällä hetkellä minusta tuntuu, että en saa tarttumapinta-alaa mistään, kun me Promisiassa vellomme hieman tiedottomassa tilassa. Ihmisluonteena tartun tuumasta toimeen, niin on käynyt tämänkin vellomisen kanssa. Raivasimme kalentereistamme tilaa yhteiselle pitkälle palaverille, jossa kävimme kaikki vellomisen syyt läpi. Frankel nostaa esiin ajatuksen, että vahvan ja hyvän johtajan on osattava ottaa sellaisia asioita puheeksi, joita on vaikea sanoa ja toisen on ehkä vaikea kuulla- mutta jotka on pakko sanoa. (Frankel, 2007, s.121) Uskallan puhua, kun puhumisen aika on. Uskon, että tässä asiassa olen edelleen se sama vahva persoona, joka esiintyi viime keväänä. Frankel kertoo kirjassaan, että johtaja, joka ei puutu asioihin voidaan tulkita välinpitämättömäksi ja tyytyväiseksi organisaation tilanteelle. (Frankel, 2007, s. 121) Minä en halua tyytyä tähän tilanteeseen, sen takia aloitammekin viikon koko tiimin palaverilla.

 

Kommunikoi avoimesti:

Viime keväänä tiimiläiset ovat varmasti nähneet minusta vahvan persoonan, joka ei pelkää tilanteita. He antoivat minulle kunnian johtaa heitä tänä syksynä ja varmasti myös odottavat minulta paljon. Tiedän, että muutoksia ei tehdä yksin vaan tiiminä, mutta jonkun siellä keulassa pitää olla näyttämässä suuntaa. Olen todella kiitollinen, että Promisia on antanut minulle mahdollisuuden oppia itsestäni näin paljon jo nyt, sekä auttaa minua saavuttamaan tulevaisuuden haaveeni olla johtamassa asioita ja ihmisiä. Ilman tätä kokemusta haaveeni ei välttämättä olisi toteutunut, kun en olisi päässyt kokeilemaan johtamista käytännössä.

 

Suunnittele ja organisoi työ tehokkaaksi:

Takaisin bl pajaan ja sinne määriteltäviin tavoitteisiin. Tämän pajan jälkeen huomasin, että itsetutkiskelu ja muiden kanssa asiasta keskustelu avaa omia silmiä enemmän omalle toiminnalle, sekä herättää ajatuksia siihen mitä haluan tehdä. Meidän tiimi on nyt kirjoittanut kirjeen itselleen tulevaisuuteen. Tämä oli minullekin todella kova pala keskittyä ja miettiä mitä oikeasti haluan tulevaisuudelta. Akatemialla mennään usein niin vauhti päällä, ettei ehditä pysähtymään ja ajattelemaan asioita ollenkaan. Haluan tiimiltäni, että he oppivat seuraamaan tavoitteitaan ja omia haaveitaan. Minä olen täysin samassa veneessä heidän kanssa. Nyt kun tavoitelistani on pitkä niin se pitäisi vielä osata konkretisoida ja pilkkoa pienempiin tavoitteisiin sekä miettiä mittarit tälle kaikelle toiminnalle. Haluaisin määrätä mittarit meidän kaikelle toiminnalle, jotta me voisimme jotenkin tietää, että missä me mennään ja millä lailla. Kirjettä ajattelin laajentaa siten, että se kirjoitetaan kerran vuodessa. Tällöin saamme katsottua taaksepäin omaa toimintaamme ja kehityksen kaarta valmistumisen kynnyksellä. Toivon, että tämä auttaa meitä konkretisoimaan oppejamme.

 

Loppulauseen lainasin suoraan kirjasta, koska se oli ensimmäinen lause koko kirjassa, joka lohdutti ja rauhoitti minua. ”Kaikkien onneksi naiset eivät pelkästään harkitse äitiyttä, vaan myös ottavat riskin ja hankkivat lapsia. Ajan mittaan äidit oppivat, että täydellistä äitiä ei ole. Naisten pitää soveltaa tätä myös kodin ulkopuolella oleviin rooleihin ja ymmärtää että täydellistä johtajakaan ei ole.” (Frankel, 2007, s. 73)

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close