Tampere
28 Mar, Thursday
9° C

Proakatemian esseepankki

Näin kirjoitat opinnäytetyön



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Opinnäytetyö prosessi alkaa minun osallani olla loppusuoralla. Viimeinen korjattu versio on lähetty  ohjaajalle, kypsyysnäyte on ensi viikolla ja loppuviimeistelyt, kuten kansiin laittaminen on myös parin viikon sisään. Aloin pohtimaan, että jos nyt kirjoittaisin opinnäytetyön uudelleen, mitä tekisin eri tavalla. Tietysti prosessi on jokaisella erilainen, mutta ehkä näistä joku voi saada oppia ja päästä edes yhden millin helpommalla!

Ihan alkuun suosittelen lukemaan edes yhden opinnäytetyön alusta loppuun, ennen kuin pääsee edes käsiksi omaan työhönsä. Vaikka opinnäytetöitä on tuhansia erilaisia, helpottaa yhden lukeminen ymmärtämään, millaisesta työstä on kysymys. Sen lisäksi suosittelen lukemaan tai edes silmäilemään Jorma Kanasen kirjaa Opinnäytetyön kirjoittajan opas – Näin kirjoitan opinnäytetyön tai pro gradun alusta loppuun. Kirjasta on myös erilliset painokset laadullisen ja määrällisen opinnäytetyön toteuttamiseen. Henkilökohtaisesti kirja auttoi minua hahmottamaan kokonaisuutta ja opasti miettimään oikeita asioita oikeaan aikaan. Jos olet ihminen, joka kaipaa tekemisen tueksi tarkempaa neuvomista, suosittelen hankkimaan kyseisein kirjan, vaikka hintaa on useampi kymppi.

Jorma Kanasen kirja kertoo konkreettisesti mitä asioita tulisi missäkin kohtaa tehdä ja miettiä. Se johdattelee lukijan tutkimustyön tekemiseen ja siihen, kuinka aihe tulisi rajata riittävän tarkaksi, miten löytää sopiva teoriapohja ja kuinka tarkastellaan tutkimuksen luotettavuutta.

Minun ja Elisan työn suurimmaksi esteeksi nousi ajan puute. Emme varanneet tarpeeksi ajoissa aikaa vain ja ainostaan työlle, vaan työstimme tutkimusta kaiken muun ohella ja sen vuoksi teimme työtä viimeiset kaksi viikkoa yömyöhään asti. Joka päivä. Tästä sain idean kirjoittaa esseen, jossa kuvailisin täydellisesti etenevän opinnäytetyöprosessin, joka mahdollistaisi viimeisestä Proakatemia syksystä nauttimisen!

 

Tammikuu: Lähde kartoittamaan aihetta, mistä haluaisit tehdä tutkimuksen. Tässä kohtaa on jo hieman kiire, jos et ole yhtään kerennyt pohtimaan asiaa. Älä silti ryhdy panikoimaan; mielenkiintoinen ja hyvin valittu aihe maksaa kyllä vaivan takaisin! Kun olet valinnut aiheen, ala pohtimaan mitä aiheesta voisi tutkia. Kun keksit tutkimusongelman, voit alkaa rajaamaan ongelmaa tarkemmaksi. Opinnäytetyössä etsitään vastausta vain yhteen yksinkertaiseen asiaan; älä siis yritä ratkaista kolmea ongelmaa kerralla. Rajaa, rajaa, rajaa.

 

Ala myös etsimään työllesi toimeksiantajaa. Etene asiassa kuitenkin aihe edellä, esimerkiksi työhyvinvointi, projektit, myynti, markkinointi, jne. Älä lähde tekemään kenelle tahansa ihan mitä tahansa, vaan varmista, että olet asiasta edes jollain tasolla kiinnostunut ja sinulta löytyy siitä jonkin verran osaamista.

 

Helmikuu: Olet toivottavasti löytänyt aiheen ja pohtinut kuinka pieneksi tutkimusongelma tulee rajata. Luultavasti vielä pienemmäksi kuin se nyt on. Toimeksiantaja on toivottavasti löytynyt ja prosessi voi alkaa. Ilmoita aiheesi ohjaajalle ja tee suunnitelma prosessistasi; kuinka pitkään työstät työtä, mitä numeroa tavoittelet jne.

Ala sitten hommiin! Opinnäytetyöohjaaja voi auttaa sinua valitsemaan oikean tutkimusmenetelmän ja kertoo, onko ongelma rajattu riittävän pieneksi. Ellei ohjaaja kerro, huomaat sen kyllä itse, kun työ ei meinaa pysyä niin sanotusti kasassa.

 

Maaliskuu: Maaliskuun aikana toteuttaisin tutkimusta ja tekisin teoriaa.

 

Huhtikuu: Usein tutkimusta ei saa kasaan kuukaudessa, joten sille on hyvä varata toteutusaikaa muutama kuukausi. Jos kyseessä on esimerkiksi useiden ihmisten haastattelut, voi tutkimusaika venyä pitkäksikin.  Varaisin kuun lopusta jo muutaman viikon tyhjää; purkaisin tutkimuksen tuloksia, syventäisin teoriaa jne.

 

Toukokuu: Varaisin toukokuun lähes ainoastaan opinnäytetyölle. Työn tekeminen vaatii oikeasti aikaa, eikä sitä toteuteta vasemmalla kädellä, varsinkaan jos tavoittelee korkeita arvosanoja. Toukokuun aikana keskittyisin tulosten esittelyyn, johtopäätöksiin ja pohdintaan.

 

Kokonaisuudessaan opinnäytetyöprosessi on iso ajatusprosessi. Näin jälkeenpäin on helppo ajatella, että noin se olisi pitänyt tehdä, mutta ehkä joku saa tästä vinkkejä omaan opinnäytetyöprosessiinsa. Tärkein oppi oli, että työ vaatii aikaa. Varaa edes yksi kuukausi lähes kokonaan opinnäytetyölle, jotta voit keskittyä ja syventyä siihen kunnolla. Toinen tärkeä oppi on se, että tee se pois keväällä. Olisi ollut mahtavaa nauttia mukavasta, rennosta, viimeisestä syksystä Proakatemialla ilman järkyttävää stressiä opinnäytetyöstä.

Julkaistu: https://marjakkk.blogspot.com/2018/11/nain-kirjoitat-opinnaytetyon.html#more

Aihetunnisteet:
Kommentit
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close