Tampere
29 Mar, Friday
5° C

Proakatemian esseepankki

Mullistaisiko tekoäly akatemian toimintatavat?



Kirjoittanut: Matias Savo - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Milloin akatemialla tapahtuu digitalisoituminen?

Edellisessä Projektorissa Veijo puhui tulevaisuudesta, digitalisaatiosta ja kuinka sitä tulisi hyödyntää  myös Akatemialla enemmän. Tästä syystä päädyin lukemaan Atte Jääskeläisen kirjoittaman ”Mitä tapahtuu huomenna, kun tekoäly poistaa järjettömyydet”. Huomasin nopeasti kuinka vähän minua aihe loppujenlopuksi kiinnostaa ja syynä varmastikkin se, että en ymmärtänyt moniakaan osia mistä kirjassa puhuttiin. Termit oli tiedossa ja perjaatteessa jotain tajusin, mutta se syvempi ymmärrys puuttui täysin. Kirjan lopussa kuitenkin käsiteltiin enemmän yritysmaailman mahdollisuuksia ja siellä oli ihan mielenkiintoisia juttuja.

Kehityksen ja digitalisaation myötä monet yksinkertaiset ihmisten suorittamat työtehtävät on voitu korvata tekniikalla. Mediassa ja ihmisten kahvipöytäkeskusteluissa usein kuullaan sanottavan ”Kohta ei kenelläkään ole töitä kun tekoäly korvaa meidät”. Itse en kuitenkaa asiaa näe niin. On hienoa, että kehitystä tapahtuu ja ihmisiä voidaan vapauttaa luovempaan ja monipuolisempaan työhön. Tekoälyn kehitys ei ole vielä niin pitkällä että sillä voitaisiin kaikki ihmisten suorittama työ korvata ja toisaalta tekoäly on myös luonut lukuisia uusia työpaikkoja. Se kuitenkin helpottaa meitä lukuisissa suorittavissa työtehtävissä. Tietokone ei väsy joten tekoäly todennäköisesti suorittaa ihmistä paremmin pitkät yksitoikkoiset työtehtävät.

 

Datan keruu ja sen hyödyt

Meillä Akatemialla oli nyt viimevuonna ensimmäistä kertaa Data tiimi, joka keräsi tietoa tiimeiltä mm. Liikevaihdosta, maksetuista palkoista, projekteista ja kirjapisteistä. Data tiimin tehtävänä on analysoida keräämäänsä dataa ja kertoa meille havaintoja niistä. Datatiimin työ on vielä alkutaipaleella, mutta se kehittyy koko ajan ja pieniä askelia kohti kehitystä tapahtuu koko ajan. Meillä tapahtuu valtavasti asioita jokaisessa tiimissä vuoden aikana ja siellä olisi monia eri aiheita, mistä olisi varmasti hyödyllistä kerätä dataa. Meidän tiimien siis olisikin hyvä ottaa mallia Datatiimistä ja alkaa keräämään päivittäisistä toimistamme informaatiota. Tiimimme jäsen Juuso pohtikin tätä pitkään ja hän oli kiinnostunut datan keräämisestä. Me emme ymmärrä sitä hyötyä, mitä kerätty data meille antaisi ja kuinka helppoa sitä olisi loppujen lopuksi kerätä. Monesta asiasta oleva näkemys ei olisi enää fiilispohjalta tempaistu, vaan pystyisimme näkemään datasta asioiden todellisen laidan. Meidän olisi helpompi segmentoida tuotteemme oikealle asiakasryhmälle, jos meiltä löytyisi dataa aiheesta. Meidän olisi helpompi todentaa asiakkaalle tuotteidemme vahvuudet, jos meillä olisi dataa käytössä. Ja luultavasti pystyisimme myös kehittämään yrityksemme sisäistä toimintaa, jos tekemisistämme löytyisi dataa. Voimme puhua niin sanotusti tehokkuuden optimoimisesta. Kun dataa on kerättynä tarpeeksi niin voimme säästää runsaasti aikaa, kun kaikkea ei tarvitse kokeilla joka kerta uudestaan. Kaiken lisäksi data on yksi tärkeä mittari, millä mitataan yrityksen arvoa.

 

Meidän tarvitsee vain löytää osaajat

Tekoäly on sanana kiehtova, pelottava ja myös aika etäinen. Jokainen pystyy sanomaan jotakin tekoälystä, mutta harvemmaltä löytyy todellista tietämystä aiheesta. Meillä monella on ollut koulutehtävässä, projektissa tai brainstormingissa tuotoksen sovellus. Juuri yhtään valmista sovellusta ei kuitenkaan akatemialta ole tullut suurempaan tietoisuuteen. Mistä tämä johtuu? Kun idea on saatu, on todettu että meiltä ei löydy osaamista tämän toteuttamiseen. On kuitenkin tärkeää ymmärtää se, että meidän ei tarvitse osata tehdä kaikkea, meidän tarkoituksemme on kerätä yhteen ne henkilöt ja johtaa projekti toteutumiseen. Tampere on opiskelukaupunki, jossa löytyy valtavasti osaamista niin AMK:n kuin Yliopistonkin puolelta. Meidän tarvitsee vain etsiä nämä osaajat käsiimme ja lähteä tekemään yhteistyötä.

 

Loppusanat

Tulevaisuudessa lähes mikä tahansa voi olla yhdistettynä tekoälyyn. Oli kyseessä pöytä, sohva, tuoli tai lipasto, niin kaikissa niissä tulee olemaan jonain päivänä tekoäly yhdistettynä. Me olemme ne yhdistäjät ja innovaattorit, ketkä keksii nämä hullut ideat ja tuo oikeat ihmiset samaan paikkaan toteuttamaan ajatukset. Olkaamme siis avoimia tekoälylle, nähdään mahdollisuudet ja ymmärretään se, että meidän ei tarvitse kaikkea osata. Riittää että löydämme ne henkilöt, jotka osaavat.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close