Tampere
28 Mar, Thursday
11° C

Proakatemian esseepankki

Miten ihmisestä tuli maapallon haltija?



Kirjoittanut: Kirill Sultanshin - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Noin 100 000 vuotta sitten maapallolla eli kuusi erilaista ihmislajia, jotka eivät paljonkaan eronneet muista eläimistä. Kuitenkin Homo Sapiens oli erilainen. Hän erottui muista sillä, että hänen ajatustapa salli miettimään sellaisiakin asioita, jotka eivät ole tapahtuneet. Hän pystyi ennakoimaan tulevaisuutta ja pohtimaan erilaisia ratkaisuja ongelmiin. Sapiensillä on mielikuvitus. Toinen asia on se, että Homo Sapiens on laumaeläin. Esimerkiksi Neandertalit muistuttivat enemmänkin meille nykyään tuttuja introvertteja, jonka takia he eivät osanneet yhdistää omia vahvuuksia ja toimia ”tiiminä”. Tästä syystä sekä Neandertaalit että muutkin ihmislajit hävisivät Homo Sapiensille.

 

Miten he ovat voineet hävitä? Oliko heidän kesken sota? Ehkä se ei ollut sellainen sota, mikä tällä hetkellä syntyy meidän mielikuvituksessa, mutta Sapiens ihan kuin ”työnsi” kaikkia ylimääräisiä olentoja pois tieltä. Sapiens on todella kilpailuhenkinen, ja siitä syystä meidän maapallolla on nyt vain yksi ihmislaji. Eli ihmisen KILPAILUHENKISYYS ja EGOISMI oli yksi niistä asioista, jonka takia ihmisen valta nousi.

 

Toinen ihmisen ominaisuus on AHNEUS. Ihmiselle ei ikinä riitä se, mikä sillä on tällä hetkellä. Hän aina haluaa enemmän. Yli puolet maapallon isoista eläimistä kuoli sukupuuttoon ihmisen takia. Ihminen yritti metsästää mahdollisimman isoja eläimiä, kuten mammutteja, ja vielä monta kerrallaan esimerkiksi polttamalla metsiä ja keräämällä kaikki kuolleet ja ”paistetut” eläimet sieltä. Isot eläimet eivät ollenkaan osanneet arvioida, että pieni ihminen, jolla ei ole edes teräviä hampaita, voi olla vaarallisempi kuin mikään muu eläin. Lisäksi isot eläimet lisääntyvät todella hitaasti, ja suurmetsästyksen takia ne eivät vaan ehtineet lisääntyä, ja lopulta kuolivat sukupuuttoon. Ihmiselle ei riittänyt sekään. Jos ennen ihmiset elivät pienissä ryhmissä, yhdessä metsästivät ja koko ajan vaihtoivat elinpaikkaa, niin sitten he päättivät tehdä itselleen niin paljon ruokaa, että se ei loppuisi ikinä. Tästä syystä agraarikulttuuri eli maatalousyhteiskunta sai alkunsa.

 

Silloin ihmisen valta nousi vielä. Ihmiset kesyttivät lehmiä, lampaita ja kanoja, ja antoivat niiden lisääntyä vain oman maatalouden sisällä. Ihminen päätti eläinten puolesta, että kuka elää ja kuka ei, ja jos joku eläimistä yritti vastustaa tilannetta, sitä heti tuhottiin. Näin tuhansien vuosien aikana kotieläinten geeneihin jäivät vain ne piirteet, jotka ovat hyödyllisiä ihmisille: tottelevaisuus ja rauhallisuus. Kesyttäminenkin oli todella julmaa, joten ihan oikeasti ajattelin ryhtyä vegaaniksi, kun sain tietää, että missä olosuhteissa eläimiä kasvatetaan, jotta meillä olisi tarpeeksi pehmeä pihvi lautasella ja kevytmaito kahvissa.

 

Ihminen on myös UTELIAS. Hän koko ajan kokeilee uusia asioita ja yrittää helpottaa niiden avulla omaa elämää. Yksi ensimmäisistä oli tulen käyttö, jolloin ihminen oppi polttamaan kokonaisia metsiä sekä valmistamaan ruokaa ilman bakteereja. Rakennukset, temppelit, laivat… Ihminen koko ajan yritti keksiä jotakin uutta sekä päästä uusille maille. Alussa, kun ihmiset koko ajan vaihtoivat asuinpaikkaa, he löysivät todella paljon uusia maita, ja Homo Sapiens levittyi koko maapallolle. Suhteellisesti vähän aikaa sitten ihminen oppi käyttämään sähköä, ja siitä ihmisen valta alkoi nousta hurjaa vauhtia. Teknologiat kehittyivät todella nopeasti eikä muilla eläimillä ole enää mitään mahdollisuuksia saada vallan takaisin. Ihmisen on nykyään lähes voittamaton. Vahvat luonnonilmiöt ja itse ihmiset ovat ainoat, jotka voivat tuhota koko ihmislajin. On myös hyvin mahdollista, ettei luonnonilmiöilläkään ole enää niin paljon lankoja käsissä.

 

Me voimme ikuisesti pohtia, että mitä jos ihminen olisi joskus tehnyt jotakin toisin. Mitä jos ihminen kunnioittaisi muita eläimiä. Mitä jos..? Kaikki, mikä meidän maapallolla tapahtuu on juuri niin, miten pitääkin tapahtua. Me itse rakennamme meidän tulevaisuutta, on se sitten väärin muita kohtaan vai ei.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close