Mitä on raha?

12.02.17 Esseen kirjoittaja: Valtteri Järviluoma
Kirjapisteet: 2
Kirja: Osake keskustasta
Kirjan kirjoittaja: Niklas Herlin
Kategoriat: Uncategorized, Yrityksen talous

Kun mietimme rahan keskeistä käsitystä, niin ensimmäisenä mieleemme tulee paperia ja kuparia. Ennen oli markat ja nyt hypistelemme käsissämme euroja. Lähes joka päivä olemme sen kanssa tekemisissä ja liikutamme sitä paikasta toiseen. Toki käteisen rahan käyttäminen vähenee koko ajan helpon korttimaksamisen rinnalla. Mutta mitä raha oikeastaan merkitsee?

Eri ihmiset käsittävät rahan todella erilaisin tavoin. Joillekkin se merkitsee kaikkea, toisille taas ei mitään. Jotkut pitävät sitä välillisenä hyödykkeenä kohti parempaa elämää. Itse kuulun tähän joukkoon. Oman pääoman kerryttäminen mahdollistaa jatkuvasti paranevan elämänlaadun ja uusien asioiden oppimisen. Tarpeeksi suurella määrällä rahaa pääsee ulkomaille oppimaan eri kulttuureista itselle uusia asioita. Asioita joita voisi olla vaikea oppia tai sisäistää kirjojen tai tietokoneen välityksellä. Raha ei ole itselleni itseisarvo, vaan se, että sen omistaminen mahdollistaa kaiken sellaisen tekemisen, mistä ilman rahaa olisi turha edes haaveilla.

Kun ihminen alkaa tajuamaan kuinka helposti rahaa pystyy monistamaan omilla valinnoillaan, on hän keskeisen tiedon äärellä. Itse olen äärimmäisen kiinnostunut kaikenlaisesta sijoittamisesta, jonka avulla pystyn kerryttämään henkilökohtaista kassaani. Olen erittäin motivoitunut kasvattamaan tietopankkiani asioista, joiden avulla käyttämäni pankkitili lihoo entisestään. Siksi päätin lukea Niklas Herlinin Osake keskustasta -kirjan.

Taloussanastoni ymmärrystaso oli ennen kirjan lukemista kokonaisuudessaan varsin heikolla tasolla. Yksinkertaisimmatkin termit tuottivat ymmärryksen tuskaa ja usein uutiset talousaiheista jäivät lukematta pelkästään sen takia, että tiesin etten ymmärtäisi niitä. Kokeilin kirjan luettuani avata muutaman talousuutisen ja haastaa itseni ymmärtämään. Kirjan lukemisesta oli kieltämättä suurta hyötyä. Enää tietyt toistuvasti ilmaistut termit eivät olleet hepreaa, vaan ymmärsin niiden keskeisen sisällön. Ja mikä parasta: niiden avulla pystyn syventymään entistä paremmin taloutta koskeviin asioihin ja niiden ihmeelliseen maailmaan.

Miksi syventyä niinkin tylsään aiheeseen kuin talous? Ehkä siksi, että jokaisen ihmisen on jossain kohtaa elämäänsä tartuttava itseään niskasta kiinni ja tultava toimeen omillaan. Ja vielä parempaa, jokaisen on tultava toimeen pitkän työuran jälkeenkin, kun olemme ensin raataneet itsemme henkihieveriin. Meidän ikäpolvellemme eläkettä tuskin enää maksetaan, joten eläkkeellä oma toimeentulomme on käytännössä itsestämme kiinni. Sijoittaminen ja eläkesäästäminen ovat käytännössä pakollisia, jotta pysymme hengissä eläkkeellä. Pitkäaikainen sijoittaminen tapahtuukin siis omaa tulevaisuuden toimeentuloaan silmälläpitäen. Pitää olla jonkinlainen visio tulevaisuudesta ja omasta asemastaan osana yhteiskuntaa.

Kirja ei oikeastaan anna vinkkejä parempaan sijoitustrategiaan, vaan kertoo sijoittamisen eri vaihtoehdoista olennaisimmat. Se antaa lukijan tehdä omat johtopäätöksensä ja vapauden valita kaikista esittämistään sijoitusvaihtoehdoista. Itse asiassa kirja ei edes kerro eri sijoitusvaihtoehtojen hyödyistä tai haitoista, vaan pelkästään selventää termit noviiseille. Siksi Herlin kirjoittaakin kirjan olevan taloussanastoa ujoille.

Kuka tahansa itseään kunnioittava ihminen on jossain kohtaa elämäänsä velvollinen tuntemaan oman taloutensa peruspilarit. On tiedettävä laina-asioiden tilanne, oman varallisuuden kokonaismäärä ja sijoitusten arvo. Lisäksi on tiedettävä, paljonko omat menot ovat suhteessa tuloihin, jotta pystyy edes jossain määrin suunnittelemaan kestävää ja kehittyvää tulevaisuuttaan. Tätä helpottaakseen on hallittava sanasto, jonka avulla pystyy käsittelemään yhtä tärkeää osaa elämästään: omaa talouttaan.

Ilman haarukkaa on vaikeaa syödä ruokaa. Toki se on mahdollista ja onnistuu ilmankin, mutta se on todella hankalaa. Haarukan kanssa se vain onnistuu helpommin ja on nopeampaa. Sama pätee oman varallisuuden ja talousasioiden ymmärtämisessä. Kun tiedät mistä puhutaan ja olet perillä asioista, oma oppimisesi nopeutuu ja pystyt tarttumaan toimeen varmemmin ja paremmin. Siksi pystynkin suosittelemaan kaikille ”ujoille” tämän rautalangasta väännetyn kirjan lukemista.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!