Tampere
29 Mar, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Mitä mieltä valehtelusta?



Kirjoittanut: Titta Keisala - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Jokainen on valehdellut, ainakin joskus elämässään. Se mitä valehtelee tai missä huijaa on asia erikseen. Jokainen tätä esseetä lukeva henkilö voi miettiä tilannetta, milloin on valehdellut tai huijannut ja miksi niin on tehnyt. Oletko esimerkiksi suojannut itseäsi tai muita, halusitko näyttää paremmalta muiden silmissä, halusitko rahaa tai menestystä? Kehtaisitko kertoa siitä, hävettäisikö sinua, jos joku tietäisi? Miksi sinua hävettäisi? Koska ylipäätänsä valehtelit jostain aivan naurettavasta asiasta vai, koska teko oli moraaliton? Onko olemassa valhetta, joka on hyväksyttävä? Missä se rajaa menee? Siinä, mikä on Suomen lain vastaista, yleisten sääntöjen vastaista vai siinä, että se saattaisi loukata jonkun toisen henkilön tunteita?

 

Joku voisi ajatella, että olen aivan täysi tiukkapipo, koska en ole ikinä huijannut missään. Olen ensimmäinen ihminen ryhmässä aina sanomassa:” Ei noin saa tehdä” ja olen kuullutkin usein haukkumatyylillä, kuinka olen sääntöjen noudattaja. Mietin, onko epärehellisyys tai rehellisyys sitten opittua? Ainakin omat vanhempani ovat hyvin samanlaisia moraaliltaan ja arvomaailmaltaan kuin minä. Mutta tiedän myös perheitä, joissa lapsi on lähtenyt täysin eri suuntaan kuin vanhempi. Ihmisen persoonallisuus kuitenkin rakentuu 50% ympäristöstä ja 50% geeneistä.

 

Onko epärehellisyys mahdollisesti sitten tyypillisempää joillekin luonteenpiirteille kuin toisille? Tutkimusten perusteella kyllä. Vuosien ajan psykologit uskoivat, että ihmisten käytöstä pystytään selittämään viidellä eri persoonallisuuden piirteellä; avoimuus, tunnollisuus, ulospäinsuuntautuneisuus, suostuvaisuus ja neuroottisuus. Business Insider kertoo Saksassa Yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa on saatu selville kuudes piirre, joka mittaa epärehellisyyttä ja sitä kutsutaan nimellä ”Honesty Humility”. Tämä piirre kertoo tutkimuksissa siitä, kuinka reilu on muita kohtaan sekä kuinka helposti käyttää muita omaksi hyväkseen. Tutkimuksien mukaan henkilöt, jotka saavat matalat pisteet ”Honesty Humility”- testeistä, todennäköisemmin huijaavat. (Lebowitz, 2015)

 

” If you lie once, you’re probably more likely to lie again. New research shows that the part of the brain that is activated during dishonesty responds less and less as we “get used” to cheating – and that could make us lie even more.” (Chen, 2016)

Jokainen on varmaan joskus kuullut sanottavan, kuinka sitä alkaa uskoa jopa omia valheitaan, kun tarpeeksi valehtelee. Ehkä valehtelu ja huijaaminen voivat olla jonkin näköinen oravanpyörä mistä on haastavaa päästä pois, kun tarpeeksi kovaa pyörii. Mietin, onko mahdollista, että huijaamisesta saa jotain tärinää ja innostusta, kun kiinnijäämisen pelko on tarpeeksi kova? Voiko siihen jäädä jollain tapaa koukkuun kuten esimerkiksi varastamiseen? Suurin osa ihmisistä, jotka varastavat ei kuitenkaan tarvitsisi varastaa taloudellisista syistä. Valitettavasti kuitenkin se, mikä jonkun henkilön mielestä on hyväksyttävää ei välttämättä ole toisen henkilön mielestä ollenkaan. Tai näin ainakin ajattelisi, koska tuskin muuten maailmassa olisi niin paljon rikollisuutta.

 

Haluaisitko olla miljonääri, jos olisit saanut rahasi huijaamalla? Joku voisi pohtia, että minkälaisella riskillä. Esimerkiksi joutuisiko siitä mahdollisesti vankilaan vai maksaisiko vain jotain korvauksia tai sakkoja. Vastuulliseen yritystoimintaan kuuluu selvä ja rehellinen peli. En itse henkilökohtaisesti pystyisi käyttämään rahaa, jota en ole ansainnut. Jotenkin kokisin, että ne rahat eivät ole minun.

 

Täytyy sanoa, että eräs tuttuni on valitettavasti kohdannut epärehellisiä liikekumppaneita jo muutaman lyhyen ajan sisällä ja on aivan ihailtavaa, kuinka hän pystyy silti luottamaan uusiin ihmisiin, työtovereihin ja liikekumppaneihin. En itse tiedä pystyisinkö samaan pettymyksien jälkeen, vaikka haluaisin. Joskus ajattelen, että on kaikista turvallisinta olla yksinyrittäjä ilman liikekumppaneita, mutta esimerkiksi kasvuvaiheessa liikekumppaneiden harkitseminen voi olla välttämätöntä esimerkiksi rahoituksen tai työnjaon näkökulmasta.

 

Uskon kuitenkin, kun kohtaa ihmisen, päättää luottaako häneen vai ei. Tai ehkä yleisesti on joko luottavainen tai epäileväinen uusia ihmisiä kohtaan. Luottamus ei mielestäni synny ajan kanssa, vaikka se kyllä vahvistuu. Mielestäni sitä pitäisi olla alusta lähtien eikä niin, että se alkaa vasta lyhyen kokeilujakson jälkeen. Jos miettii, näin toimitaan myös Proakatemialla. Aloitetaan osuuskunta ja tiimityöskentely ihmisten kanssa, joita ei tunneta, mutta heihin luotetaan.

 

Lebowitz, S. This personality trait predicts your tendency to lie and cheat. 2015. Business Insider. Julkaistu 15.6.2015. Luettu 18.1.2018

http://www.businessinsider.com/personality-test-predicts-dishonesty-2015-6?r=US&IR=T&IR=T

 

Chen, A. Your brain gets used to lying as you do it more. 2016. The Verge. Julkaistu 24.10.2016. Luettu 18.1.2018

https://www.theverge.com/2016/10/24/13375950/lying-brain-dishonesty-study-learning-to-lie-amygdala

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close