Tampere
28 Mar, Thursday
8° C

Proakatemian esseepankki

Millainen on työminäni? Pääasiassa?



Kirjoittanut: Sanna Tahlo - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Millainen on työminäni? Pääasiassa?

Olen tunne-eläjä, olen pääasiassa resource investigator, teamworker ja co-ordinator.

Mistä siis puhun? Belbinin tiimiroolitestistä ja sen tuloksista.

Teimme Belbinin tiimiroolitestit jo silloin, kun aloitimme taivalta Proakatemialle ja meidät jaettiin kahteen eri tiimiin. Sen jälkeen niitä on ehkä sivuttu tai mainittu joissain arjen tilanteissa – ei kuitenkaan käytetty. Mutta niitäkin voisi hyödyntää entistä enemmän esimerkiksi tiimityötilanteissa ja analysoidessa tiimin vaiheita ja vallitsevaa tilannetta.

Olimme juuri helmikuun alussa Proakatemian kansainvälisyystiimin kanssa Lincolnissa Team for learning-tapahtumassa. Tapahtuman toinen päivä sisälsi erilaisia workshoppeja, joihin sai ilmoittautua omien mieltymysten mukaan. Itse, samoin kuin moni muukin meistä ilmoittautui Belbinin tiimirooleja koskevaan workshoppiin ja kyllä, se kannatti. Se inspiroi ja auttoi ymmärtämään näiden roolien merkityksiä entistä enemmän, samoin kuin myös sen, että ne eivät silti ole kaikki kaikessa eikä pidä lokeroitua liikaa. Lisään vielä, että olimme ennen tapahtumaa tehneet tuon testin ja saaneet siitä tulokset, näitä kävimme myös workshopissa läpi toiminnallisin menetelmin.

Resource investigator

Ulospäinsuuntautunut, innokas, kommunikoiva. Tutkii mahdollisuuksia ja luo kontakteja. Ylioptimistinen. Menettää kiinnostuksensa kun alkuinnostus on hiipunut.

Teamworker

Yhteistyökykyinen, tarkkanäköinen ja diplomaattinen. Kuuntelee ja välttää kitkaa. Päättämätön tiukoissa paikoissa. Välttää ristiriitoja.

Co-ordinator

Kypsä, itsevarma, tunnistaa lahjakkuuden. Selventää tavoitteita. Delegoi tehokkaasti. Voidaan nähdä manipuloivana. Jakaa omaa osuuttaan työstä muille.

Yllä on avattu nuo kolme vahvinta ominaisuutta, jotka minulla on. Voin allekirjoittaa nämä kaikki. Olen herkkä, elän tunteiden kautta, olen se joka muistaa muiden syntympäpäivät, ajattelee kaikkia. Vaikka rakastan rauhaa, olen myös kärsimätön. Enkä ole se joka vetää kaiken yhteen ja viimeistelee. Uskallan antaa palautetta, mutta valitsen taisteluni tarkkaan, en jaksa turhia konflikteja.

Väitän, että näiden kautta itsetuntemus ja itsensä johtaminen vahvistuu, kunhan ei sorru ajattelemaan, että minä olen vain näitä kolmea enkä mitään muuta. Meissä on myös pieniä palasia muitakin rooleja, jotka saattavat tulla esiin eri tilanteissa. Väitän myös, että johtaminen ja vertaisjohtaminen ketteröityy, kun tunnistaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa, sekä tietää tämän myös muista. Ja tietysti merkityksellistä on muistaa, että nämä koskevat nimenomaan työminää eikä se määritä sinua kokonaan, vapaa-ajan minäsi saattaa olla hyvinkin erilainen.

Takaisin vielä hetkeksi näiden tiimiroolien hyödyntämiseen – saattaisi olla kullan arvoista tietää, mitkä tiimiroolit ovat kenelläkin tiiminjäsenellä vahvimmat. Puuttuuko tiimistä kokonaan suunnittelija tai viimeistelijä? Voiko asialle tehdä jotain? Kuka paikkaa, jos ainoa viimeistelijä tai koordinoija sairastuu ja on poies? Voiko joidenkin tiimiroolien puuttumisella olla merkittäväkin vaikutus tiimin dynamiikkaan ja työnlaatuun? Nyt tämän workshopin käyneenä, niin väitän että voi olla.

Tästä aiheesta voisin kirjoittaa hyvin pitkästikin ja avata tätä, niin että kaikki varmasti ymmärtävät, juurta jaksaen. Mutta ehkä tässä näkyy kärsimättömyyteni – halusin vain saada nämä ajatukset ulos ja pian, haha. Jos Belbinin tiimiroolit ovat sinulle täysin vieraita, niin et välttämättä saanut kiinni siitä mitä ajattelen ja kirjoitan. Toivon kuitenkin, että lähdet tutustumaan niihin, varsinkin jos työskentelet tiimeissä. Jos taas tämä ei ollut uutta, niin tiedätkö sinä mitkä ovat sinun vahvimmat roolisi?

 

LÄHTEET

 https://e-belbin.com/do/introducing-belbin.asp

 

Julkaistu Linkedinissä 14.2.2019

https://www.linkedin.com/pulse/millainen-ty%C3%B6min%C3%A4ni-p%C3%A4%C3%A4asiassa-sanna-tahlo/?published=t

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close