Tampere
16 Apr, Tuesday
2° C

Proakatemian esseepankki

Miljonäärin ajattelumalli



Kirjoittanut: Kirill Sultanshin - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

”He asuvat hienoissa taloissa. He tähtäävät harmoniaan, ovat taloudellisesti vapaita ja nauttivat hetkessä elämisestä samaan aikaan. Enemmistö tämänkaltaisista ihmisistä tulevat rikkaaksi yhden sukupolven vaihteen aikana.” 

Ajattelumalli teoriassa on mielessäsi oleva selitys sille, kuinka jokin toimii. Se on yleisnimitys mille tahansa käsitteelle, viitekehykselle tai maailmankatsomukselle, mitä kannat mielessäsi. Ajattelumalli auttaa sinua ymmärtämään elämää. (Matti Hakanen, modulcon.fi) 

Thomas Stanlein kirja pohjautuu laajaan tutkimustyöhön, jossa osallistui 733 miljonääriä. Kaikille osallistujille oli annettu vain yksi kysymys: ”Onko mahdollista elää tasapainosta elämää, nauttia hetkessä elämisestä ja samalla tienata useita miljoonia dollareita?” Monet voi tässä kohtaa virheellisesti miettiä, että rahalla saa onnellisuutta ja elämän parhaimmat nautinnot, mutta kuitenkin tutkimuksesta saimme selvää, että elämän parhaat palaset useammin saa täysin veloituksetta. Tähän kuuluu perheen kanssa viety aikaa, oma-aloitteista hyväntekeväisyystoimintaa sekä golfin pelaaminen. 

Intohimo 

Ensimmäinen vaihe taloudelliseen vapauteen sekä onnellisuuteen on oman intohimon löytäminen. Mitä enemmän ihminen on innoissa seuraavasta päivästä, sitä vauhdikkaampi hän kehittyy hänen osaamisalalla. Lencioinin kirjassa ”Paras mahdollinen joukkuepelaaja” on mainittu nälästä ja siitä, miten intohimo ja nälkä menevät käsi kädessä kohti menestystä (Lencioini, 173). Miljonäärit käyttävät paljon aikaa kokeilemalla erilaisia työtehtäviä löytääkseen juuri sitä palaava intohimoa ja paras keino on astua mukavuusalueen ulkopuolelle ja etisiä sieltä potentiaalisia mahdollisuuksia.  

Riskinottaminen 

Monet pitää yrityksen pyörittämistä turhan riskisenä ja tuskallisena asiana. Miljonäärien ajatusmalli toimii tasan vastakkain, todellinen riski on olla joka päivä kahdeksan tuntia ”vakituisella työpaikalla”, josta voit saada milloin tahansa jäädä työttömäksi. Tässä tapauksessa olet riippuvainen työnantajasta ja sinun ansiotulot riippuvat täysin siitä työnmäärästä, jonka olet tehnyt. Tällä kaavalla on olemassa kriittinen piste ja se tarkoittaa sitä, ettei koskaan saa taloudellista vapautta. On itsestään ymmärrettävää, että joillakin ammateilla muun muassa lääkärit, lakimiehet tms. ei ole mahdollista tulla rikkaaksi. 

Tunneäly 

Suurin osa miljonääreistä opiskelivat ahkerasti koulussa, mutta eivät olleet läheskään luokan parhaita. Koulussa he ovat omaksuneet tunneälyn, eli he tutustuivat helposti uusiin ihmisiin ja he aistivat hyvin ihmisten tunteita. Tämän ansiosta tulevaisuudessa heistä kaikista ovat tulleet mukavia ja helposti lähestyttäviä ihmisiä, joiden kanssa on helppoa olla tekemisessä. 

Aviopuoliso 

Stenley mukaan yhdeksän kymmenestä miljonääreistä totesivat, että avioliito oli yksi suurimmasta tekijöistä heidän työurassansa. Tutkimuksessa on todettu, että rakkauden, läheisyyden ja viehättävyyden miljonäärit arvostavat yhtä paljon empatiaa, itsetunnon nostaminen, ongelmien jakaminen sekä asioihin lähestyminen uudella tavalla. Joskus aviopuolisoa kutsutaan henkiseksi pelastajaksi, sillä puoliso tarjoa vertaistukea ja usein antaa hyödyllisiä vinkkejä. 

Askel parempaa ajatusmallia 

Toinen lukemani kirja oli Hal Elrodim kirjoittama ”The Mirace Morning”, josta olen poiminut mielestäni tehokkaita keinoja ajattelemaan isosti miljonäärien tapaan. Analysoimalla omia tekojansa yrityksen pyörittämisessä Harv on tutkinut omaa suhtautumistansa rahan käyttöön. Ensimmäinen kolahduksensa liittyi siihen, että lapsuudesta alkaen lapsi oppi rahan käyttöä hänen vanhemmilta ja aikuisena hän tietämättömästi käyttää samoja keinoja, joita hän on oppinut heiltä. Jos vanhempien taloudellinen ajattelumalli ei ole sinun tavoitelistassa tässä tapauksessa Elrodim haastaa meitä miettimään asiaa sellaiselta näkökulmalta, että taloudellinen menestys on vain ja ainoastaan meidän hartioilla eikä kukaan muu pysty vaikuttamaan siihen niin tehokkaasti kuin sinä itse. 

Asunnon hankkiminen 

Vaikka seuraava idea kuulostaa liian tulevaisuudelle suunnatulta idealta silti pidin tärkeänä kertoa Stanleyin asunnon hankkimisen vinkkejä. Vaikka tutkimuksessa osallistujilla on yli 9 miljoonan ansiopalkka, siitä huolimatta keskimääräinen asunnon hankkimishinta on 560 000 dollaria. Mielestäni paras vinkki oli se, että ei tarvitse hankkia asuntoa liian lyhyellä ja tiukalla varoitusajalla, kannattaa miettiä etukäteen kaikista potentiaalisista haasteista, jotka voivat tapahtua kyseisessä kohteessa. On aina mahdollisuus tinkiä alkuperäisestä hinnasta ja Stanley mukaan, jos olet ikinä ostanut asuntosi sen alkuperäisellä hinnalla niin todennäköisesti kyseinen ihminen ei ole rikas. Seuraava tärkeä pointti on se, että kannattaa ostaa vain sellaisia asuntoja, joista kykenet maksamasi ja joille sinulla on ylipäätään varaa. Täasä kohtaa pitää pysähtyä hetkeksi ja heittää pois kaikki ylimääräiset ajatukset asunnoista, joista et ole taloudellisesti valmis maksamaan. Näillä pieneillä esimerkeillä tulee ymmärrys siitä, ettei miljonääri tuhlaa kaikkia rahojansa kaleihin esineihin, vaan lähinnä etsii aina mahdollisuuksia tehdä aktiiveja. 

Arkeen paluu 

733 vastanneilta Stanley sai selville miljönäärien isoimmat arkielämän aktiviteettejä, ja kolme isointa olivat vuorovaikutus lapsien sekä lapsenlapsienne kanssa, hauskanpito läheisten ystävien kanssa ja kolmantena sijoituksien suunnittelu. Vaikka mielestäni kirja ei ollut uusia ja innovatiivisia ratkaisuja, silti teos oli hyvin asiallinen ja tekstissä nousi tärkeät pointit kuten ajattelumallinen muuttaminen, tasapainottelua taloudessa sekä elämästä nauttiminen.  

 

Lähde: Thomas J. Stanley The Millionaire Mind. Andrews McMeel Publishing; Original edition (August 2, 2001)

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close