Tampere
29 Mar, Friday
6° C

Proakatemian esseepankki

Mietittävää



Kirjoittanut: Joonatan Halonen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Asioiden ja ihmisten sanomisien kyseenalaistaminen on fiksua. Esimerkiksi sosiaalisen median ja iltapäivälehtien ansiosta jotkut ihmiset pitävät itseään asiantuntijoina. Aina ei kannata uskoa mitä joku sanoo vain ihmisen statuksen perusteella. Tiedon pitää perustua faktoihin ja ne pitää pystyä esittämään tarvittaessa. Rolf Dobellin kirjassa Selkeän ajattelun taito paneudutaan ihmisen tekemiin ajatusvirheisiin.

 

Sosiaalinen vahvistus Proakatemiassa

Dobelli kuvaa hyvin konkreettisella esimerkillä mitä tarkoittaa sosiaalinen vahvistus. ”Olet matkalla konserttiin, huomaat matkalla ihmisryhmän, joka tuijottaa taivaalle. Sen kummempia pohtimatta sinäkin katsot ylös. Miksi? Sosiaalisen vahvistuksen takia.” (Dobelli, 27) Käyttäydyt oikein, kun käyttäydyt kuten muutkin. Sama pätee esimerkiksi aplodeissa. Joku alkaa taputtamaan, niin koko sali alkaa taputtamaan myös.

Mitä useampi ihminen pitää jotakin ajatusta oikeana, sitä korrektimmaksi se muuttuu. Sinä aikana, jonka olen kerennyt viettämään Proakatemiassa olen huomannut, että siirtyminen laskutusalustasta oikeaksi firmaksi, joka tekee asioita yhdessä, on yhä useamman tiimin tavoite. Silloin kun astuin taloon, oli kulttuuri hieman erilainen. Jollakin tiimillä saattoi olla monia kymmeniä projekteja meneillään, koska firman pitäminen laskutusalustana oli helppoa ja yleistä. Haluaisin sanoa, että Promisia on tuonut uusia tuulia Proakatemiaan, mutta emme voi yksin ottaa kunniaa siitä. Me halusimme ruveta tekemään tiiminä liiketoimintaa. Arvoiksi valitsimme yhdessä isosti. Toitotimme sitä paljon muulle yhteisölle ja nyt se on iskostunut jo monien päähän. Yllättävän moni tiimi on nyt ruvennutkin miettimään, että mitä jos tehtäisiinkin yhdessä, eikä yksin. Voiko siis sanoa, että sosiaalista vahvistusta on nähtävissä tiimien toiminnassa?

 

Auktoriteetit

Yleensä Proakatemian tiimeillä on omat business leaderit. Proakatemialla on myös oma johtoryhmä, johon kuuluu pääosin opiskelijoita ja päävalmentaja. Opiskelijat ovat päällikköroolissa tai yhteisövastaavia. Onko edellä mainituilla henkilöillä auktoriteettia?

Henkilökuntaan kuuluvilla on varmasti enemmän, kuin opiskelijoilla. Meidän kannattaa silti yrittää muistaa, että auktoriteetit eivät aina ole oikeassa. Itseasiassa he ovat usein todistettavasti väärässä. Pahinta on se, että Dobellin mukaan auktoriteetin läsnä ollessa luovumme itsenäisestä ajattelusta parin pykälän verran. Suhtaudumme asiantuntijan mielipiteeseen paljon varomattomammin kuin muiden mielipiteisiin. Pahimpana Dobelli toteaa meidän tottelevan auktoriteetteja myös silloin, kun siinä ei ole järjellisesti tai moraalisesti mitään mieltä. (Dobelli, 47-48)

Emme siis välttämättä osaa tarkastella auktoriteetteja tarpeeksi kriittisesti. Proakatemialla on hyvää se, että ”isoimmat” auktoriteetit ovat valmentajia. Heidän tehtävänsä ei olekaan kertoa meille mitä meidän pitää tehdä, vaan ohjata ja tukea meidän toimintaamme. Silti heidänkin sanomisiinsa kannattaa suhtautua kriittisesti. Kaikkea ei tarvitse niellä ja uskoa.

Yhtenä esimerkkinä muistan, kun valmentajamme kertoi yhden firman ottaneen lainan projektia varten, josta tämä valmentaja oli vähän epäileväinen. Jos pojat olisivat lyöneet hanskat tiskiin vain sen takia, että auktoriteetin omaava ihminen oli sitä mieltä, ei nykyäänkin toimivaa firmaa olisi pystyssä. Pojat siis luottivat omaan tekemiseensä niin paljon, että uskalsivat epäilyistä huolimatta mennä sen prosessin läpi. Nyt pääsemmekin nauttimaan VR-peleistä Tampereen keskustassa poikien rohkeuden takia.

 

Kiteytys

Proakatemia on paikka, jossa suorastaan kannattaa harjoitella kyseenalaistamista. Nykypäivänä tieto muuttuu koko ajan, eikä oikeita vastauksia välttämättä edes ole kaikkeen. Dokumentointi on hyvin tärkeää, kun kokeillaan jotakin uutta. Esimerkiksi nyt kun monet tiimit ovat päättäneet koittaa löytää koko tiimille yhtenäistä liiketoimintaa, olisi hyvä dokumentoida tulokset. Tuloksien analysointi auttaa näkemään mikä meni hyvin ja mikä huonosti.

Auktoriteettien kaikkia sanomisia ei tarvitse niellä. Täytyy uskaltaa olla eri mieltä ja mielellään myös sanoa se, jos näin on. Esimerkiksi juurikin pajoissa, jos saamme jonkun ”ekspertin” puhumaan jostakin aiheesta, on hyvä muistaa, ettei hänkään ole aina absoluuttisen oikeassa. Olemme vain ihmisiä.

 

 

 

Lähteet:

Dobelli, R. 2013. Selkeän ajattelun taito. Helsinki: HS kirjat

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close