Tampere
29 Mar, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Mielikuvaharjoittelulla kohti onnistumista!



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olen törmännyt tämän syksyn aikana useasti sanaan mielikuvaharjoitus. Siitä puhuttiin taitoluistelija Kiira korven elämäkerrassa, koripallovalmentaja Henrik Dettmannin kirjassa ja nyt viimeisimmäksi eilisessä Totalin pajassa. Pajassa meidän tiimiä oli sparraamassa projektijohtamisen konkari, akatemialta valmistunut alumni, Joonas Inha. Inha oli sparraamassa meidän tiimiä tulevaan 24H- haasteeseen, joka on maanantaina. Inha puhui kaikkea valmistautumisesta päivään ja lopullisen esityksen väliltä, mutta myös hän nosti mielikuvaharjoittelun esiin haasteeseen valmistautuessa. Kaikesta tästä tuli tunne, että olisi syytä tutustua hieman enemmän kyseiseen harjoitukseen, sillä se tuntuu tulevan vastaan joka nurkan takaa. Kirjasta Aikaansaamisen taika löysin lisätietoa kyseistä harjoituksesta.

Mielikuvamme asioista vaikuttavat siihen, kuinka me asiat koemme. Täysin sama haaste voi tuntua hyvinkin erilaiselta riippuen sen hetkisestä mielikuvastasi. Jos koet haasteen raskaana, niin olosi on todennäköisesti myös raskas ja ajatuksesi haasteesta kääntyvät väistämättä negatiivisiksi. Jos taas koet haasteen mielenkiintoisena ja innostavana, on olosi energinen ja positiivisuus täyttää mielesi.

Mielikuvaharjoittelu on tehokas tapa vaikuttaa omaan toimintaan. Mielikuvia hyödynnetään positiivisten uskomusten luomiseen. Kun kuvittelet onnistuvasi asiassa X, alkaa usko täyttää ajatuksiasi. Se johtaa positiiviseen tunnetilaan ja keho alkaa virittäytymään toimintaan. Tämä auttaa sinua aloittamaan työskentelyn sinnikkäästi, sillä tiedäthän jo onnistuvasi! Aloittaminen on kovin hankalaa, jos kuvittelet jo etukäteen epäonnistuvasi ja ennakoit tulevaa pettymystä.

Aloita mielikuvaharjoittelu kuvittelemalla tavoitteesi mielessä. Nyt olet jo nähnyt tavoitteen täyttymisen mielessäsi, joten näet tavoitetilan mahdollisena. Tällä tavoin olet jo kertaalleen kokenut onnistumisen mielessäsi sekä kehossasi. Tämä lisää uskoa onnistumiseen! Positiivisia ajatuksia voi lisätä kertomalla itselleen, että se sujui helposti ja vaivattomasti.

Mielikuvaharjoituksia löytyy monenlaisia, mutta seuraava mielikuvaharjoittelu löytyy Satu Pihlajan kirjasta Aikaansaamisen taika.

Harjoitus

Mielikuvaharjoittelun aikana hengitä muutaman kerran syvään ja anna itsellesi lupa rentoutua. Sen jälkeen mieti, miltä sinusta tuntuu, kun olet jo tavoitteessasi? Voit harjoitteen aikana miettiä vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä ajattelet silloin?
  • Mitä tunnet?
  • Mitä koet kehossasi?

Muistele sen jälkeen minkälaista polkua pitkin pääsit tavoitteeseen ja pohdi:

  • Mitä askelia otit polullasi kohti tavoitetta?
  • Mitä teit polkua kulkiessasi?

 

Nyt kun olet saavuttanut mielikuvissasi onnistumisen voit lopetella mielikuvaharjoittelun antamalla vinkin nykytilassa olevalle itsellesi, joka on vasta lähtemässä kulkemaan kohti tavoitetta.

Mielikuvaharjoittelu vaikuttaa aivoihimme, ja voimme kuvitella tavoitteita ja niissä onnistumisia. Se on yksi tapa valmistautua haasteeseen ja sitä onkin hyödynnetty paljon huippu-urheilussa. Se on levinnyt sieltä myös yritysmaailmaan. Mielikuvaharjoittelun ja fyysisen harjoittelun yhdistämisen on todistettu urheilussa vaikuttavan taitojen kehittymiseen tehokkaammin kuin kumpikaan harjoittelutapa yksinään. Uskon, että tämä pätee yhtä lailla myös yritysmaailmaan.

Aikaansaamisen taika kirjassa keskitytään pääasiassa suhtautumaan ajanhallintaan lempeästi, luomaan itselle merkityksellisiä tavoitteita ja ylipäätään hallitsemaan omia ajatuksia ja sitä kautta elämää. Elämää ei voi hallita, mutta tietynlainen hallinnantunne on edellytys hyvinvoinnille. Kirja tarjoaa paljon konkreettia harjoituksia ja teorioita on perusteltu paljon erilaisilla tutkimuksilla. Itselle kirjasta nousi suurimpana tämä mielikuvaharjoittelu.

Itse uskon, että minulle tällainen tapa valmistautua 24H-haasteeseen voisi toimia. Paineen alla minusta saattaa helposti kuoriutua kriittinen arvostelija eri asioiden suhteen, mutta ehkä mielikuvaharjoittelun avulla pystyn vähentämään tätä ominaisuutta itsessäni tulevassa haasteessa. 24H-haaste on tiimin näyttö, mutta aiempia vuosia seuranneena tiedän, että tilanne on erittäin paineistettu. Vaikka haasteessa ei kilpailla muiden tiimien kanssa vaan itseään vastaan, ei se mielestäni vähennä painetta yhtään. Useinhan sitä on itse itsensä pahin vihollinen. Se kenet meidän täytyy voittaa maanantaina, on itsemme ja sitä varten aion ainakin itse virittäytyä jo etukäteen näihin onnistumisen tunteisiin.

Kommentit
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close