Mielen valmentamisella optimaaliseen suoritukseen

12.10.17 Esseen kirjoittaja: Ariela Perä-Rouhu
Kirjapisteet: 2
Kirja: Mielen valmentamisella optimaaliseen suoritukseen
Kirjan kirjoittaja: Harri Gustafsberg
Kategoriat: Oppiva organisaatio

Mielen valmentamisella optimaaliseen suoritukseen

 

Sain lahjaksi Harri Gustafsbergin kirjoittaman kirjan mielen valmentamisesta. Kirjan aihe oli sopivan syvällinen, vaikka sen olikin kirjoittanut karski karhuryhmän kouluttaja. Harri Gustafsberg on myös henkilönä ja taustoinaan mielenkiintoinen, joten pidin ajatuksesta, että kirjasta kertoo asioista hänen omasta elämästään. Uskon vahvasti kohtaloon, mutta vielä sitäkin enemmän siihen, että mieltään hallitsemalla takaat itsellesi onnelliset ja menestyksekkään elämän tilanteessa kuin tilanteessa.

Kirjassa on monta kappaletta, mutta niistä ehdottomasti mielenkiintoisin on ”tunteet ovat toimintamme moottori”. Jotkut ihmiset näyttävät avoimesti tunteensa, jotkut toimivat tunteiden varassa ja jotkut taas eivät, joku ei näytä tunteitaan yhtä voimakkaasti kuin toiset ja kaikkea tältä väliltä. Pystyykö ihmisen läpi näkemään? Mielestäni ei täysin, mutta jos on tarkkaavainen, pystyy ymmärtämään paljon.

Kirjassa kirjoitetaan, että tunteita ei voi täysin hallita eikä tarvitsekaan. Tunteita tulee ja menee, niin huonoja kuin hyviäkin ja näin sen kuuluu mennä. ”yksinkertaistettuna tunteiden valintoja ohjaavat kaksi suurta tunnetilaa rakkaus tai pelko. Valitsemmeko suhtautumisemme pelosta vai rakkaudesta”.

Kirjan lopussa on kappale ”mielen valmentamisella optimaaliseen suoritukseen”. Tässä Harri kertoo viisi vaiheisesta valmennuskonseptista. Ensimmäinen kohta on ”arvojen kirkastaminen”. Jotta päästäisiin optimaaliseen suoritukseen, on oltava selvillä mikä on perimmäinen syy ja mitkä ovat arvomme. Nyt kun rupeaa pohtimaan omia arvojansa, huomaa että eipä ole tullut ainakaan tietoisesti niitä tullut mietittyä. ”Arvojen kirkastamisen kautta elämän merkitys voi avautua uudesta näkökulmasta”.

Toinen kohta on ”ajatusten ja tunteiden jalostaminen”. Mielen valmentamisen yksi perusperiaate on tunteidensa yläpuolelle nouseminen, tunteet eivät ole yhtä kuin sinä. Kirjassa kehotetaan tunnistamaan tunteet, mutta pysyttelemään itse sivusta seuraajana. Älä anna tunteen muuttua ajatukseksi ja kiukun hetkellä asetu tarkkailijaksi, ”tässä on tarjolla mitä tehokkain henkinen harjoitus”. Pyrin itse kehittymään juuri siinä, että ärsytys ja turhautuminen eivät näkyisi ulospäin.

Kolmas askel on ”mielen virittäminen ja tyhjentäminen”. On tärkeää, että ennen kuin pystyy luomaan tai tekemään uutta ja upeaa, mieli pitää tyhjentää. Myös tässä kohtaa kirjan mukaan on helppoa poistaa negatiiviset tunteet. Niinkin yksinkertainen tapa kuin hengitysharjoitus, tyhjentää ja virittää mielen. Eipä meditaatiota turhaan hehkuteta, mielen virittämistä ja tyhjentämistä voidaankin ihan mielestäni kutsua juuri meditoinniksi.

Seuraavaksi ”hyödynnetään mielikuvia”. Mielikuvat auttavat yhtä lailla suoriutumaan mistä tahansa. Ne auttavat meitä myös pääsemään paremmin tavoitteisiimme.

Viimeinen kohta on nimeltään ”keskity vakaasti ja säädä tietoinen mieli”. Keskittymiskyky on olennainen osa suoritusta. Se on sanomattakin selvää, että kun pystyy/osaa keskittyä, suoritus paranee. Keskittymistä voi harjoitella niinkin yksinkertaisesti, että on hiljaa ja keskittyy vain itseensä. Keskity hengitykseen, ääniin, mitä näet, mitä tunnet ja mitä haistat.

Lopussa on vielä yhteenveto mielen valmentamisesta. Mielestäni tärkein ja haastavin kohta on ”opettele tuntemaan itsesi, arvosta itseäsi ja luota itseesi”. Huomasin kirjaa lukiessani, että tätä kirjaa ei ehkä kannatakaan lukea yhtä putkeen kannesta kanteen, vaan palata aina kun siihen tulee tarve.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Keskustele artikkelista

2 kommenttia to “Mielen valmentamisella optimaaliseen suoritukseen”

 1. Antti Rein sanoo:

  Tämä aihe on ollut pinnalla monissa urheilu joukkueissa lähiaikoina. Suomen nuorilla jääkiekkopelaajillakin oli oma mentaalivalmentaja. Täytyy varmaan alkaa harjoittaa mindfullnessia tai vastaavaa, jotta saa itsestään tarmoa revittyä kunnolla. Luin tossa artikkelin siitä miten mielikuvilla saa tehtyä parempia suorituksia. Siilleen yrityspomo harjoitteli sen puheita.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Patrik Peltoniemi sanoo:

  Hyvin kirjoitettu essee tärkeästä ja ajankohtaiseta asiasta. Tuot esille myös omia näkökulmia kirjan teksitsta ja se on hyvä.

  Vähän syvällesempiä pohdintoja kaipaisin vielä sinulta kirjan sisältöön liittyen kuten miten tämän asian voisit viedä käytäntöön omassa elämässäsi.

  Kuten lopussa mainitsetkin, kirjoja on hyvä jättää ”muhimaan” ajatuksiin hetkeksi ennenkuin esim. kirjoittaa siitä esseen tai jos jokin tietty kappale kirjasta on itselle tärkeä on hyvä pysähtyä myös hetkeksi ja jatkaa kirjan lukemista vasta kun on itse käsitellyt lukemansa tekstin.

  Taidanpa itsekkin mennä kirjastosta lainaamaan tämän. Kiitos että herätit kiinnostuksen kyseistä kirjaa kohtaan.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!