Menestyksen portaat

19.04.17 Esseen kirjoittaja: Eveliina Kauvosaari
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Johtaminen

Blogiessee

”Voittaminen on asenne- ja valintakysymys” oli Melina Niemen viesti itsensä johtamisen tärkeydestä kertovassa puheenvuorossa. Voittaminen on yleensä päätavoite kilpailussa, mutta yhtä hyvin sitä voi verrata työelämän projektien onnistumiseen tai uralla kehittymiseen. Tavoitteen asettaminen auttaa löytämään oikeat stepit päämäärän onnistumiseksi. Itsensä johtaminen on tavoitteiden saavuttamista hyödyntämällä omia vahvuuksia. Niemi käytti Menestyksen portaat-nimistä kaaviota, jossa voittamiseen tähtäävät tärkeät elementit oli koottu nousujohteisesti kohti kirkkainta mitalia. Työyhteisöt ovat myös joukkueita, joista löytyvät hyökkääjät, puolustajat, maalivahdit, valmentajat ja huoltajat. Kaikki tähtäävät samaan päämäärään niin pienemmissä projektiosuuksissa, kuin koko yrityksen suuressa kuvassa. Stepit olivat tulevia pelejä varten valmistelevia jääkiekkojoukkueen pelaajien muodostamia, mutta samat havainnollistavat vertaukset käyvät yritys- ja työelämään.

 

Menestyksen portaat:

Hetkessä eläminen – tässä ja nyt, ei ole eilistä, ei ole huomista

Hetkessä eläminen on kaunis sanonta ja siitä on tehty ”tila”, jota tulisi tavoitella. Hetkessä elämiseen linkittyy vahvasti myös läsnäolo, eli kuunteleminen ja huomion kiinnittäminen sillä hetkellä oikeisiin asioihin. Tässä ja nyt-eläminen on haastavaa tässä maailmassa, jossa kännykät piippailevat kilpaa ja äänettömälläkin näytön välähtävä valo keskeyttää keskittymisen vähintäänkin tsekkaamaan missä mediassa kuohuu. Tavoiteltavaa onkin keskittyä nykytilanteeseen, jolloin asioille voi tehdä enemmän kuin märehtiä mitä menneisyydessä on tapahtunut.

Valmistautuminen – jokainen omalla tavallaan

Jokainen valmistautuu tuleviin koitoksiin omalla tavallaan. Toiset tarvitsevat enemmän aikaa ja haluavat olla perillä asioista jo etukäteen. Toiset puolestaan menevät tilanteeseen luottaen intuitioon ja eivät ole spekuloineet etukäteen mitä tuleman pitää. Näiden ääripäiden lisäksi löytyy varmasti monia muitakin tapoja valmistautua. Tilanteet ovat toki erilaisia ja senkin vuoksi valmistautuminen vaihtelee paljon. Tärkeintä on tehdä valmistautuminen omalla parhaalla mahdollisella tavalla, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä.

Luottamus – itseen ja koko tiimiin & menestysmahdollisuuksiin

Luottamus sitoo yhteen ja luo pohjan lähes kaikelle toiminnalle. Itseensä luottamisen kautta voi luoda hyvää luottamussuhdetta tiimiin ja olla myös itse luottamuksen arvoinen muulle tiimille. Esimerkiksi tiimissämme Proakatemialla olemme luoneet vahvan luottamuksen tiimimme jäsenten kesken ja se on mahdollistanut jo pitkän yhteisen historian ja menestymisen. Yhteisissä haasteissa mitataan tiimin todellisen luottamuksen tasoa ja sitä, miten luotamme omaan pärjäämiseen.

Sietäminen – vaikeat hetket & erilaiset persoonat

Tiimeissä toimiminen, kohti päämäärää, tarvitsee sietokykyä erilaisten ihmisten toimintaa ja päätöksiä kohtaan. Tiimissä toimiminen juurikin tarkoittaa yhteistyötä, jolloin erilaisten persoonien vaivaton yhteensulautuminen ei ole aina tae. Jäsenet reagoivat asioihin eri lailla, eri tahtia ja eri kapasiteetilla.  Ja vaikka tiimi toimisikin kemialtaan täydellisesti, voi odottamattomia tilanteita syntyä. Kaikki on tapauskohtaista, mutta joustavuus on hyvän tiimipelaajan ominaisuus. Tiimin toiminta rakentuu aina palasista, jossa jäsenet täydentävät omilla vahvuuksillaan toisten heikkouksia. Vaikeista hetkistä otetaan opiksi ja yhdessä niistä päästään eteenpäin.

Rohkeus – uskalla onnistua & vahvuudet esiin

Uusien ratkaisujen ja valintojen taustalla on rohkeus tehdä asioita. Usein myös eri tavalla kuin ennen. Ihminen on lähtökohtaisesti skeptinen omille ideoilleen, mutta kaikkien ideoiden esiintuominen voi synnyttää jotain timanttia. Skeptisyyden vuoksi olemme varpaillamme, mutta onnistumiseen tarvitsee uskalluksen yrittää ja samalla onnistua. Tulevassa Tiimidiili-haasteessa tarvitsemme tiiminä rohkeutta ja kaikkien jäsenten vahvuuksien esiintuomista.

100% – all out

Voittamisen mahdollistamiseksi tarvitsee laittaa kaikki likoon, eikä taakse voi katsoa. Kaikki on pelissä ja on luotettava niihin ratkaisuihin, jotka siinä tilanteessa nähdään parhaiksi. Asiat tehdään sata lasissa ja huolehditaan tiimikamuista viimeiseen hetkeen asti. Tiimidiilissäkin jokaisen tarvitsee tehdä kaikkensa ja tarvittaessa antaa siimaa muille tiimin jäsenille.

Blogijulkaisu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!