Tampere
28 Mar, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

Menestyksen portaat



Kirjoittanut: Susanna Lepola - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Mikä on menestyksen tiellä? 3 asiaa: asenne, uskomukset ja motivaatio. Nämä kaikki voi mielestäni kiteyttää yhteen lauseeseen; tulevaisuuden mahdollisuuksia ei löydy, jos niitä ei suostuta edes näkemään. Vaikka pystyn kiteyttämään nuo kohdat yhteen lauseeseen, se ei tarkoita sitä että ne olisivat silti helposti toteutettavissa. Kirjassa puhutaan menestyksen portaista, mikä mielestäni kuvaa hyvin sitä, kuinka menestyäkseen täytyy kulkea yksi askel kerrallaan. Mitä ne siis syvemmin tarkoittavat, ja miten niihin voi vaikuttaa omalla toiminnallaan?

ASENNE

Elämässä on asioita joihin voi vaikuttaa, sekä asioita joihin ei pysty vaikuttamaan. Esimerkiksi liikenneruuhka: et voi vaikuttaa siihen kuinka nopeasti liikenne kulkee varsinkaan ruuhka-aikaan. Tööttäilykään ei auta, vaan pikemminkin pahentaa tilannetta. Miksi siis kuluttaa aikaansa ja energiaansa sellaiseen? Valitse siis suhtautumistapasi oikein.

Yksi asioista joihin voi vaikuttaa, on oma asenne. Negatiivista painetta voi oppia hallitsemaan. Yleensäkin omien fiiliksien hallinta on tärkeää esimerkiksi jos kyseessä on palaveri tai joukkuepeli. Se, millä fiiliksellä palaveriin tai peliin astelee, vaikuttaa paljon palaverin/pelin kulkuun. Kun valitsee myönteisyyden, saa kummastakin itse irti, ja antaa myös itsestään muille enemmän. Kuka tahansa voi muuttaa tapahtumien kulkua, ihan vain fiiliksellä millä tilanteet kohtaa.

Elämä on asenne- ja valintakysymys. Vitsi mikä klisee. Mutta se on aivan totta. Voimakkaat tunteet tarttuvat ihmisestä toiseen, negatiivisia tunteita ei aina pysty blokkaamaan. Älä siis ole ei-tyyppi. Se mitä ajattelet, alkaa hyvin todennäköisesti toteuttamaan itseään. Jos ajattelutapa on negatiivista, lopputuloskaan ei siitä sen myönteisemmäksi muutu. Negatiivisuudesta voi oppia pois, kun ei anna muiden määrittää tavoitteita, eikä kertoa mitä voit ja mitä et voi tehdä. On tärkeää opetella pysähtymään hankalissa tilanteissa, sillä silloin niihin pystyy parhaiten vaikuttamaan. Negatiivisuuden sijaan kannattaa keskittyä ratkaisuun, ei ongelmaan. Kun ongelmatilanteita syntyy, ymmärrä ja hyväksy se ettei aina ole kivaa, ja että sekin on ok. Opettele purkamaan tilanteita ja suuntaa vellomisen sijaan eteenpäin.

 

USKOMUKSET

Ihmisten uskomukset muodostuvat elämänkokemuksesta sekä omalle persoonalle sopivista tavoista ajatella. Me emme näe maailmaa sellaisena kuin se on, vaan sellaisena kuin me itse olemme. Myös ulkopuoliset tekijät, kuten muut ihmiset voivat vahvistaa uskomuksiamme vääriin suuntiin. Tällöin ratkaisut joita löydettäisiin, jäävät löytymättä kun katsotaan kaikkea omien sekä muiden uskomuksien ja ajatelmien varjossa. Uskomuksien avulla arvotamme asioita sekä teemme helposti olettamuksia; myös virheellisiä sellaisia. Kyseenalaista siis uskomuksia.

Erilaiset persoonat toimivat eri tavalla, ja tällöin myös omaavat eri uskomuksia. Kyseenalaista niitä ja arvioi omia uskomuksiasi uudelleen. Matkalla kohti uusia innovaatioita tehdään jatkuvasti virheitä, eikä niitä kuulu pelätä. Ihminen joka ei koskaan ole tehnyt virhettä, ei ole myöskään koskaan oppinut mitään uutta. Jos halutaan tehdä asioita äärimmäisellä suorituksella, täytyy myös tehdä asioita oman osaamisen äärirajoilla ja tällöin sattuu virheitä. Niistä ei kuitenkaan kannata surustua, sillä jo lapsena ollaan opittu kaikki parhaiten virheiden kautta.

Älä määrittele itseäsi vertailemalla sinua muihin ihmisiin. Tunne ensin itsesi. Jos et tunne itseäsi tai oikein tiedä millainen olet, et voi kehittyä. Ole itse onnellinen, sillä muut eivät voi olla onnellisia puolestasi. Usko itseesi, usko tavoitteeseesi. Saavuta tavoitteesi. Jos et usko menestyksen mahdollisuuteen, tuskin koskaan yrität tähdätä tavoitteeseesi täysillä, ja tällöin sinulta jää käyttämättä paljon onnistumisen mahdollistavaa potentiaalia. Jos aina syntyy täydellistä ja virheetöntä tulosta, itsensä kehittäminen on mahdotonta.

 

MOTIVOINTI

Nykyään varsinkin työkulttuureissa puhutaan paljon motivoimisesta. Mistä se sitten tulee, ja mitä se on? Motivaation lähteet ja niistä innostuminen tarkoittaa eri asioita eri ihmisillä. Motivaatiot eivät ole toistaan parempia tai huonompia, vaikka jonkun motivaatio on suurempi kuin toisen. On tärkeää analysoida ja hyödyntää omia motivaationlähteitä, sillä motivaation täytyy lähtä itsestä eikä muista. Kun motivaation löytää, niin se alkaa ruokkia itse itseään. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ja itsetuntemus auttavat yllätystilanteissa; vastoinkäymisiä sietää paljon paremmin, kun itsensä kanssa on hyvä olla. Jos alkaa kokemaan olevansa epävarmassa asemassa tai huonompana kuin joku muu, suoriutuminen normi arjenkin askareista voi häiriintyä.

Maailma on muuttunut kokoajan entistä pahemmaksi kaaokseksi. Puhutaan multitaskaamisesta, murehditaan menneisyyttä tai pohditaan tulevaisuutta. Elämme jatkuvasti muussa hetkessä kuin tässä nykyisessä. Päivät tungetaan niin täyteen kuin on mahdollista. Unohdetaan läsnäolon merkitys. Olisi järkevämpää keskittyä, ja ottaa kiinni yhdestä ajatuksesta kerrallaan. Tärkeintä olisi elää tässä ja nyt, ei eilen ja huomenna.

Menestyäkseen ei voi käyttää hissiä, vaan täytyy mennä portaiden kautta. Nämä raput ovat jotkut suurempia kuin toiset, mutta kaikki yhtä tärkeitä menestyksen tiellä.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close