Menesty ja voi hyvin

19.10.15 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 2
Kirja: Työelämätaidot - Menesty ja voi hyvin
Kirjan kirjoittaja: Henrietta Aarnikoivu
Kategoriat: Oppiva organisaatio

Luin Henrietta Aarnikoivun teoksen työelämätaidoista ja itsensä johtamisesta. Itsensä johtaminen on käsitteenä minulle tuttu, mutta en ole aikaisemmin juurikaan miettinyt sitä omalla kohdallani. Itsensä johtaminen pitää sisällään monia erilaisia osa-alueita, kuten itsetunnon, ajankäytön hallinnan, luovuuden yms. Se on siis todella laaja käsite ja sitä on pohdittava monelta eri kantilta. Itsensä johtaminen korostuu mielestäni eniten esimiestehtävissä. Johtamistehtävässä onnistuakseen, voidakseen johtaa työyhteisön jäseniä esimiehen on kyettävä johtamaan myös itseään ja suuntaamaan voimavaransa oikein. Itsestä huolehtiminen ei ole itsekkyyttä, vaan vastuullisuutta paitsi itseä, myös kanssaihmisiä kohtaan. Esimiehellä on oikeus ja velvollisuus olla rakentavasti itsekäs. Rakentavasti itsekäs henkilö huolehtii riittävästi ja monipuolisesti omasta ja ympärillä olevien ihmisten hyvinvoinnista . Itsensä johtaminen voidaankin siis mieltää myös itsensä tuntemiseksi ja omien heikkouksien sekä vahvuuksien tunnistamiseksi.

Itsensä johtamisessa on lukuisia osa-alueita, joista toisissa koen itse olevani vahvempi ja toisissa heikompi. Tunnistan omalla kohdallani kehitysalueet ja haluan kehittää niitä. Osaan kuitenkin myös arvostaa minulla jo olevia piirteitä ja pyrin niin koulu- kuin työelämässäkin vahvistamaan näitä piirteitä. Olen luonteeltani positiivinen tiimipeluri, empaattinen kuuntelija ja hyvä ihmistuntija. Olen parhaimmillani työskennellessäni ryhmässä, joissa muiden vahvuudet tasoittavat omia heikkouksiani. En pelkää johtamista ja viihdynkin mielelläni vastuutehtävissä. Tulevaisuudessa haaveilisin työstä, jossa saisin toimia hyvässä työyhteisössä joko itse johtotehtävissä tai hyvän johtajan alaisena.

Kehitysalueita itsensä johtamisen saralla on minulla ehdottomasti ajankäytön hallinnan kanssa. Olen aina ollut sellainen, että varsinkin koulutehtävät tulee hoidettua aina vasta viimehetkellä. Tämä on ominaisuus, jota haluan itsessäni ehdottomasti kehittää. Kaikkea ei tarvitse aina jättää viimeiseen iltaan. Minulle jää hyvin koulun ja töiden ohelle vapaa-aikaa, jota minun olisi opittava käyttämään tehokkaammin. Tiedän, että tämä edesauttaisi oppimistuloksiani ja opiskeluani sekä helpottaisi tentteihin valmistautumista. Minun on vaikea tarttua tuumasta toimeen. Huomaan usein esimerkiksi tenttiin valmistautuessa, että juuri aloittaminen on minulla kaikista vaikeinta. Kun saan kirjan käteeni ja motivaation kohdilleen, on lukeminen helppoa ja vaivatonta. Huolellisemmalla ajankäytöllä ja suunnittelulla on myös mahdollista ehkäistä stressiä. Tämä korostuu varsinkin ihmisillä, jotka opiskelun lisäksi tekevät töitä.

Yksi tärkeä itsensä johtamisen osa alue on tavoitteiden asettaminen sekä itsensä arviointi. Tätä ainakin minun pitäisi omalla kohdallani tehdä enemmän. Pohtia omia onnistumisia ja epäonnistumisia. Miettiä mitä olisi voinut tehdä paremmin, ja mikä puolestaan meni juuri kuten pitikin. Liian harvoin laittaa omat teot puntariin ja miettii kuinka hyvin lopulta onnistuikaan tavoitteissaan. Myös tavoitteiden tarkka määrittely helpottaisi varmasti monia omia tekemisiä. Elämässä kuten opiskelussakin ei saisi mielestäni päästää itseään liian helpolla. Pitäisi löytää tavoitteita, jotka ovat kovalla työllä saavutettavissa ja asettaa rima aina hieman korkeammalle, kun uskoo omien kykyjen riittävänkään. Tämä on myös varmasti yksi asia minkä suhteen omalla kohdallani olisi kehitettävää. Olen huomannut, että aivan liian usein päästän itseni liian helpolla, koska tiedän että se riittää kyllä. Tämän sijaan minun pitäisi nostaa tavoitteet korkeammalle ja käyttää omat kykyni paremmin hyväkseni. Tälläisissä tapauksissa myös onnistumisetkin tuntuisi varmasti paremmilta, kun tietäisi että on tehnyt parhaansa ja vielä vähän enemmänkin.

Itsensä johtaminen vaatii hyvän itsetuntemuksen ja –luottamuksen. Se edellyttää, että ihminen on sinut itsensä kanssa, tuntee itsensä hyvin ja uskoo omiin kykyihinsä. Paraskaan itsensä johtaja ei ole täydellinen, vaan hänellä on oltava aina vahva halu itsensä kehittämiseen. Hyvän johtajan positiivinen energia heijastuu myös tämän alaisiin.    Nuoruudessa varmasti jokainen käy läpi epävarmuutta itsestä ja riittämättömyyden tunnetta. Huomaan itsessäni, että vuodet ovat tehneet hyvää itseluottamukselleni. Nykyään olen oppinut hyväksymään itseni tällaisena kuin olen ja tiedän, että riitän tällaisena myös muillekin. Nuoruuden epävarmat ajat ovat kaukana takanapäin eikä minulla ole enää tarvetta yrittää miellyttää muita tekemisilläni. Toki haluan ja pyrin tulemaan toimeen kaikkien kanssa, mutta nykyään uskallan olla uusillekin ihmisille heti alusta oma itseni, ilman mitään roolia tai suojakilpeä.

Jotta menestyy työelämässä, on tärkeää olla sinut itsensä ja työnsä kanssa. On tiedettävä rajansa, mutta myös uskallettava kokeilla niitä. Viime kädessä kysymys on siitä, että löytää paikkansa työelämässä ja sopivan tasapainon työ- ja yksityiselämän välillä. Taito johtaa itseään lisää elämän hallinnan tunnetta ja vähentää stressiä. Kaiken perusta on hyvä itsetuntemus.  Tämä lause kiteyttää mielestäni hyvin itsensä johtamisen perustan. Erittäin tärkeä asia koko itsetuntemuksen prosessissa on juuri oman paikan löytäminen. Se, että löytää työyhteisön tai opiskeluyhteisön, jossa tuntee kuuluvansa joukkoon ja tuntee, että voi olla täysin oma itsensä.

Oman ajattelun, mielenliikkeiden tiedostamisen ja järkeistämisen ja sisäisen motivaation tunnistamisen sekä arjen toimintaa helpottavien käyttäytymistä ohjaavien keinojen tietoisen käyttöönoton lisäksi tarvitaan visio, jota kohden ollaan menossa. Täytyy tiedostaa, mitä haluaa elämältä. Tämä Aarnikoivun lause kosketti minua ja aiheutti pohdiskelua itsessäni. Olen monta vuotta ikään kuin ajalehtinut ja yrittänyt löytää oman haaveammattini ja oman tulevaisuuden unelmani. Vielä 25-vuotiaana tunnen välillä ajelehtivani. Olen usein harmitellut sitä, että minulla ei ole sitä kirkasta unelmaa, jota kohti taistelisin keinoja kaihtamatta. Nyt olen kuitenkin ymmärtänyt, että vaikka visioni ei vielä selkeä olekaan, olen kuitenkin koko ajan matkalla kohti unelmaani. En vielä tiedä mikä se on tai missä se on, mutta olen matkalla kohti sitä. Ja sen sijaan, että olisin huolissani omasta tietämättömyydestäni, haluan ennemminkin nauttia tästä matkasta ja ottaa erilaisia oppeja talteen ja pyrkiä kehittämään itsestäni parhaan mahdollisen version. Sitten kun se unelma jostain tupsahtaa eteeni, tiedän että olen valmis. Olenhan kerännyt näitä valmiuksia matkan varrelta runsain mitoin.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Menesty ja voi hyvin”

 1. Eveliina Kauvosaari sanoo:

  Mielenkiintoinen essee Tytti! Tuotat tosi helppolukuista tekstiä 🙂 Tällainen aihe kiinnostaa minua kovasti ja olet pohtinut sitä niin yleisellä, kuin omakohtaisella tasolla. Tunnistat omat vahvuutesi ja myös heikkoutesi, mitä haluat kehittää. Samaistun niin hyvin tuohon ajankäytön parantamisen tarpeeseen! Aloittamisen aikaansaaminen on kaikista vaikeinta. Päätät esseen todella tärkeään ajatukseen siitä, että kirkkaan päämäärän sijaan ikimuistoinen matka on paljon tärkeämpi 😉 Tsemppiä <3

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!