Tampere
29 Mar, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Lyhennetty työviikko



Kirjoittanut: Amanda Hiltunen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Kuuntelin Julia Thurenin podcastia ”Kaikki rahasta” aiheena jaksossa oli lyhennetty työviikko.

Podcastissa keskusteltiin bloggaaja Laura Tähkävuoren kanssa neljä päiväisestä työviikosta, ja kevennetystä työviikosta. Osa-aikaisista työntekijöistä nykyään suurin osa on naisia, osalle kyse on pakosta, mutta jotkut tekevät lyhennettyä työviikkoa vapaaehtoisesti ja nauttivat siitä. Podcastissa kyseenalaistetaan sosiaalisia normeja, joidenka takia monet tekevät viisipäiväistä viikkoa. Minkä vuoksi on radikaalia joidenkin mielestä tehdä vähemmän ja samalla myös kuluttaa vähemmän. Onko aika vai raha tärkeämpää?

 

Iso osa ihmisistä myös tekisi osa-aikaista työviikkoa, jos työnantaja ja taloudellinen tilanne mahdollistaisivat sen. Itse koen yrittäjyyden parhaana puolena sen, että voin joinain viikkoina tehdä seitsemän päivästä ja joinain kolme päiväistä työviikkoa, töiden määrästä riippuen.

Podcastissa pohdittiin, tuleeko palkkatöissä tehtyä viiden päivän työt neljässä päivässä, jos on osa-aikaisena työntekijänä omasta tahdostaan. Monilla voi olla tämäkin tilanne, mutta mielestäni olisi optimaalisempaa, jos ihmiset tekisivät työnsä tehokkaasti ja heille maksettaisi tehdyistä töistä eikä tunneista. Itselleni on todella tärkeää töissä juuri se, että voin itse vaikuttaa aikatauluihini, ja tehdä välillä enemmän ja välillä vähemmän töitä. Jos teen viisi päiväistä työviikko 8-16 aikataululla, leipiinnyn valitettavasti hyvin nopeasti, vaikka työ itsessään olisi kiinnostavaa. Olen myös tottunut lapsuudenkodissani, siihen että töitä tehdään ahkerasti, mutta joustavasti. Esimerkiksi se, että asioita hoidetaan päivisin, tai voidaan joskus olla arkena vapaalla ei ole useimmilla vaihtoehtona työaikojen takia.

 

En itse koe vasemmistoliiton Li Anderssonin ehdotusta siitä, että koko Suomi siirtyisi viisi päiväisestä työviikosta neljäpäiväiseen, kovinkaan tehokkaana tuottavuuden kannalta. Jos edelleen palkka olisi sama ja töitä vain neljänä päivänä, ei välttämättä tarvittavia hommia saataisi hoidettua. Vaikka ajatuksena on kaunis, että kaikkien ihmisten tehokkuus paranisi tämän myötä, niin en itse usko siihen. Uskon siihen, että ihmisten vapaa mahdollisuus vaikuttaa omiin työaikoihinsa ja sopia niistä tilannekohtaisesti, taas parantaa motivaatiota ja tehokkuutta.  Koska se mikä toimii toisella ei välttämättä toimi toisella, ja siksi ei ole suotavaa lähteä pakottamaan ketään muuttamaan työaikojansa, koska kaikki muutkin muuttavat.

 

Yrittäjänä toimiminen projektiluontoisesti antaa vapautta oman ajankäytön järjestelemiseen. Tällainenkaan ei kaikille sovi, sillä tasaista tuloa voi olla vaikea saada, jos työt ovat projektiluontoisia. Mielestäni sosiaalisten normien takia viiden päivän työviikon tekeminen on resurssien tuhlaamista. Itselläni eläkeikä häämöttää vasta vuosikymmenten päästä, ja koen että elämää on elettävä silloin kun siihen on mahdollisuus. Tämän vuoksi teen mielelläni juuri esimerkiksi talvisin enemmän töitä, jotta voin kesällä ottaa rennommin ja nauttia lyhyestä kesästä, joka meillä Suomessa on.

 

Monet osa-aikaista tekevät, joita podcastiin oltiin haastateltu, olivat polttaneet itsensä loppuun aiemmassa työssään pahasti, ja olivat sen vuoksi päätyneet tekemään kevyempää työviikkoa. Elämän tasapainottaminen on tässäkin mielestäni kaiken a ja o. Itse olen kuluneena keväänä tehnyt töitä enemmän kuin ikinä aiemmin, mutta työt ovat olleet itselleni merkityksellisiä ja motivoivia. Kun työ jaksaa innostaa ja haastaa, jaksaa niitä myös tehdä aivan eri drivellä. Itselleni hyväksi keinoksi olen havainnut sen, että minulla on aina näkökentässä ja tähtäimessä mukavia juttuja, kuten lomamatkoja tms. pitkien työrupeamien jälkeen. Esimerkiksi tämän kevään aherruksen palkintona häämöttää viikon päästä alkava kahden viikon lomamatka Etelä-Afrikassa. Sillon kun on tuntunut siltä, että työt kaatuvat niskaan olen pystynyt saamaan siitä voimaa, että tiedän pääseväni lataamaan akkuja huolella kevään päätteeksi. Aina mukavien juttujen ei tarvitse olla isoja tai mitenkään erikoisia. Jo pelkästään se, että on viikonlopuksi tai vapaapäivälle suunniteltuna jotain kivaa tekemistä auttaa jaksamisessa kummasti.

 

Uskon että tulevaisuudessa joustavammat työajat ovat huomattavasti yleisempiä, kun työt ovat yhä vähemmän aika ja paikka sidonnaisia. Tutkimusten mukaan sukupolvelleni, meille, jotka vasta aloittelemme työuriamme, on tärkeää työssä se, että omiin työaikoihinsa voi vaikuttaa. Uskon tämän lisäävän tehokkuutta, kun töissä ei olla siksi että työajat nyt vain ovat mitä ovat, vaan töitä tehdään tehokkaasti, ja vapaa-ajasta nautitaan laadukkaasti.

 

Lähteet

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/01/10/80-euron-vapaapaiva-paljonko-palkkasi-laskisi-jos-tekisit-nelipaivaista

 

Podcast Julia Thuren – Kaikki rahasta: Lyhennetty työviikko

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close