Lihan valtapelit

06.12.16 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 2
Kirja:
Kirjan kirjoittaja: Lähteet esseessä
Kategoriat: Erikoistuminen toimialalle, Vastuullinen ja kestävä yrittäjyys, Oppiva organisaatio

Katsoin vihdoin Cowspiracy (2014) dokumentin. Olin kuullut monelta täällä Proakatemialla, että se on must see dokkari. Dokkari kertoo vaietusta ongelmasta koko maailmassa keskittyen kuitenkin Amerikkaan. Se ongelma on karjankasvatus ja lihansyönti.

Dokumentin ohjaaja Kip Andersen näki Al Goren Epämiellyttävä totuus dokumentin (2006) ja alkoi kierrättämään uskonnollisesti, liikkui vain pyörällä ja otti vain lyhyitä suihkuja säästäkseen luonnonvaroja. Jonkin ajan päästä hän törmäsi joihinkin tutkimuksiin, joissa kerrottiin karjankasvatuksen tuottavan enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin kaikki maailman liikenne yhteensä. Hän alkoi ihmettelemään miksi maailman johtavat ympäristöjärjestöt eivät puhu sanallakaan karjankasvatuksesta. Missään.

Dokumentissa Kip Andersen kuvaajineen käy eri järjestöissä selvittelemässä asiaa ja mistä vaikeneminen johtuu. Kukaan ei oikein halua antaa vastausta ja selvitystyössä ilmenee, että maatalous ja karjankasvatus on miljardibisnes tukineen ja suurtoimijoineen. Karjankasvattajilla sekä heidän edustamillaan järjestöillä ja yhtiöillä on aivan järjettömästi valtaa, joten tämä epäekologisuus saa jatkua mielin määrin.

Nykyihmisen lihansyönnin määrä on kaikilla mittareilla mitattuna järjettömintä ja kuluttavinta mitä ihmiskunta voi tehdä maapallolle. Dokumentissa haastatellaan niitä itsenäisiä tutkijoita, farmareita ja järjestöjä, jotka uskaltavat aiheesta puhua Amerikassa. Uskon kuitenkin jo suurimman osan ihmisistä havahtuneen siihen, että jokapäiväinen lihankulutus ei ole järkevää terveyden eikä varsinkaan ympäristön kannalta. Parasta antia dokumentissa olikin ympäristöjärjestöjen toiminnan kyseenalaistaminen. Miksi ympäristöjärjestöt eivät puutu tähän ilmeisimpään ongelmaan? Syynä on ainakin pelko ja raha.

Järjestöt pelkäävät menettävänsä kuukausilahjoittajansa, jos he alkavatkin “vaatimaan” heitä syömään kasviksia. Vielä enemmän ne pelkäävät yhteiskunnan tukien menettämistä, tukien joista päättämässä ovat poliitikkojen lisäksi suuryhtiöt, lihanjalostamot, karjankasvattajat jne.

Koko yhteiskunta ja valtava määrä bisnestä Amerikassa, EUssa ja koko muussa maailmassa pyörii karjan- ja rehunkasvatuksen ympärillä. Lihan ympärillä pyörii triljoonabisnes, joten toisaalta ymmärrän ongelman. Miten koko järjestelmä ajetaan alas ja muokataan koko bisnes pyörimään ihmisten ruokkimisen ympärillä karjan sijaan? Mistä voi aloittaa? Ympäristöjärjestöjen olisikin kannattavinta vaikuttaa kasvissyönnin yleistymiseen koko maailmassa, sillä sen avulla saataisiin nopeimmat tulokset maapallon ja ympäristön toipumiselle.

Entä miten miten Suomessa toimivat ympäristöjärjestöt ottavat kantaa kasvisyöntiin? Kasvisyönnin yleistyminen nopeasti olisi kaikista helpoin ja nopein keino estää ilmaston lämpeneminen ja ympäristötuhot maalla, ilmassa ja meressä.

Greenpeace Suomen nettisivuilla ei ole sanaakaan kasvissyönnistä. Maataloudesta on sivuilla pieni osio, jossa puhutaan lähinnä GMOsta ja kestävästä maataloudesta ja luomuviljelystystä.  

Suomen luonnonsuojeluliiton sivut näyttävät paremmilta: sivuilla on kestävän maatalouden sivusto, kuluttajille suunnattu arjen ympäristöystävällisemmät valinnat sekä liiton teesit paremman ruuan puolesta. Ruokaosiossa kehotetaan vähentämään lihan ja maitotuotteiden syömistä ja korvaamaan ne kasvistuotteilla. Suosittelen sivuja kaikille, ne ovat todella informatiiviset sekä maltilliset suomalaiseen tapaan.

WWF:n sivuilla puhutaan myös asioista oikeilla nimillä. Siellä on esimerkiksi laaja raportti kuinka soijan kasvattaminen rehuksi uhkaa Amazonin sademetsiä sekä ruokaopas, jossa suositellaan lisäämään kasvisten osuutta ruokavaliossa ja selitetään myös miksi.

Summa summarum. Kasvisyönti kannattaa. Se on helpoin ja nopein tapa estää lihantuotannon vakavat ympäristötuhot sekä pysäyttää ilmastonmuutos.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tagit: , , , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!