Tampere
29 Mar, Friday
6° C

Proakatemian esseepankki

Lastenkirja projektina



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Hayley and Grandpa pitkän pitkä kirjaprojekti, jota en olisi ikinä uskonut tekeväni. Pienenä piilevänä haluna minulla on ollut kirjan kirjoittaminen ja juuri lastenkirjan kirjoittaminen. Olen aina pitänyt saduista, niitä on mukava kuunnella ja lukea pienemmille lapsille. Omaan vieläkin lapsen omaisen mielikuvituksen ja innostun erilaisista leikeistä. Ehkä juuri siksi olikin luonnollista lähteä kirjoittamaan ja ideoimaan satukirjaa. Tuskin olisin ikinä tätä yksin lähtenyt tekemään, joten oli superkivaa, että meitä oli kolme mukana.

 

Projekti alkoi keväällä 2017, suunnittelemme juonta ja hahmoja kirjaan. Millainen sanoma meillä olisi ja millaisia arvoja haluamme kirjamme edustavan. Aluksi päätimme, että päähahmo tulee olemaan tyttö ja hän tulee olemaan ”sankari”. Olimme yhtä mieltä siitä, että kirjojen ja sarjojen päätähdet ovat liian usein miehiä tai poikia. Joten päähenkilöksi valikoitui tyttö ja nimeksi hän sai Hilma. Halusimme mukaan myös eläimiä ja sadunomaista taikaa. Pyörittelimme paljon ideoita taika metsistä ja viidakoista. Sadussa Hilmalla on kolme eläin kaveria kissa, hiiri ja kilpikonna. Sadussa Hilman eläin kaverit heräävät henkiin ja he kokevat yhdessä suuren seikkailun. Eläinhahmot tulivat Henriikan siskon lapselta Simolta, sillä hän leikkii omissa leikeissään kyseisillä eläimillä. Halusimme tuoda Simon leikit todeksi sadun kautta. Tarvitsimme vielä tarinan Hilmalle, jonkun leikkikaverin satuun. Ja päädyimme siihen, että Hilman kaveri olisi hänen vaarinsa. Yhdessä he leikkivät eläinleluilla ja päätyvät sitä kautta mielikuvitus seikkailuun. Halusimme tarinaan opetuksen ja ystävyyttä. Meidän tarinassa ystävät auttavat toisiaan ja oppivat ylittämään pelkojansa.

 

Teimme kirjasta E-kirjan, sillä koimme sen hyväksi tavaksi aloittaa. Silloin ei tarvitse investoida paljon kirjan painamiseen. Kirja on tehty englanniksi, sillä markkinat ovat suuremmat Suomen ulkopuolella. Tarkoituksena on kyllä vielä painaa kirja ihan fyysisenä kirjana ja suomen kielellä. Teimme kirjan Amazoniin ja sieltä saatavaan Kindle E-kirja pohjaan. Periaatteessa sinne kirjan tekeminen on yksinkertaista, mutta ensikertalaisena ei homma mennyt nyt aivan kuin elokuvissa. Aikaa saimme kulumaan ja ongelmia tulikin muutamia, että saatiin kirja vihdoin julkaistua. Henriikka hoiti suuren osan Amazoniin julkaisemisesta tulleista pikku ongelma kohdista. Kumminkin nyt paljon viisaampana ja oppineina voidaan todeta, ensimmäisen kerran olevan aina se vaikein.

 

Kirjan markkinointi on tällä hetkellä vain Facebookissa. Olemme laittaneet kohdennettua Facebook markkinointia Isoon-Britanniaan. Markkinointi on vielä alkutekijöissään, tarkoituksena on nyt ollut testailla, mikä toimisi parhaiten. Ja millaisilla päivityksillä saamme eniten kiinnostusta aikaiseksi.

 

Miksi lapsille pitäisi lukea?

 

Kielen sekä puheen kehityksen kannalta olisi tärkeä aloittaa ääneen lukeminen lapselle mahdollisimman varhain. Vaikka lapsi kuuleekin pienestä asti puhuttua arkikieltä, silti kirjoissa tapahtuvat tarinat, runot ja sanaleikit kasvattavat lasta eri tavalla. Lapsen sanavarasto kehittyy ja on helpompi lähteä myös kouluun, sillä jonkinlainen taito nähdä ja ymmärtää kirjaimia on jo syntynyt. Jotkut lapset myös oppivat jo lukemaan ennen koulun alkua, mikäli heille on paljon luettu ja he ovat saaneet harjoitella sitä myös kotona.

 

Ääneen lukeminen myös rauhoittaa lasta. Lukeminen vaikka ennen nukkumaan menoa auttaa lasta nukahtamaan ja rauhoittumaan siihen hetkeen.

Satukirjalla, jossa on myös kuvia saa lapsi uppouduttua mukaan tarinaan. Kirjan kuvilla on suuri merkitys, sillä myös rauhattomamman lapsen saa helpommin mukaan tarinaan. Erilaiset värit ja yksityiskohdat tekevät kuvista mielenkiintoisen katseltavan sekä tutkittavan.

 

 

Lähteet:

 

https://yle.fi/uutiset/3-9225322

http://www.lukukeskus.fi/11041/

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close