Tampere
19 Apr, Friday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Kurjaa johtajuutta vai viestintätaitojen puutetta?



Kirjoittanut: Matilda Tistelgren - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Aloitin fanitukseni Thomas Eriksonia kohtaan kuuntelemalla hänen kirjansa Idiootit ympärilläni, tämän jälkeen siirryin kirjaan Psykopaatit ympärilläni, ja nyt kuuntelin hänen teoksensa nimeltään Kehnot pomot ympärilläni. Kahdessa jälkimmäisessä kirjassa on suuri hyöty jos olet lukenut tai kuunnellut kirjan Idiootit ympärilläni. Kirja kuvaa ihmisten persoonallisuustyyppejä erilaisina väreinä ja väriyhdistelminä. Thomas Erikson jakaa ihmiset keltaisiin, punaisiin, sinisiin sekä vihreisiin tyyppeihin. Kaikilla kyseisillä väreillä on tietynlaiset persoonallisuustyypit ja tavat toimia. Mielenkiintoinen kirja, joka saa toisinaan näkemään ihmiset neljänä eri värinä, ja toisinaan myös näiden mielenkiintoisina miksauksina.

Kurjaa johtajuutta vai viestintätaitojen puutetta?

Kehnot pomot ympärilläni kertoo siitä, kuinka eriväriset ihmiset toimivat ja näkyvät työelämässä. Hän kuvaa tätä johtajan sekä työntekijän näkökulmasta. Thomas Erikson kertoo jokaisen värin piirteistä, ja siitä miksi mikäkin väri aiheuttaa tietynlaisia tunteita tietynlaisissa tilanteissa työelämässä tapahtuvia esimerkkejä käyttäen. Miksi äärimmäisen sinisen ihmisen onnellisuuskaaviot ärsyttävät keltaista impulsiivista haihattelijaa, tai kuinka punaisen ärhäkkyys ja tunteettomuus saa vihreälle epämukavan olon. Kirjassa kerrotaan myös minkälaisia ongelmatilanteita ja haasteita tiettyjen värejen yhteistyö saattaa aiheuttaa, ja kuinka näitä haasteita voidaan oppia selättämään.

Yleensä ottaen mehän rakastamme työssä sitä, kun yhteistyö on soljuvaa ja helppoa. Yleensä tällainen yhteistyö onnistuu helpoiten samankaltaisten työkavereiden kanssa. En sano, että työskentely olisi tällöin tehokasta, mutta saumatonta ja hauskaa taatusti. Toista on taatusti helpompi ymmärtää, kun hän on samankaltainen kuin sinä itse. Haastavia tilanteita syntyy helpommin puolestaan silloin, kun toinen ihminen toimii eri tavalla ja ajatusmaailmat menevät täysin ristiin. Kun ymmärtäminen on huonoa on yhteistyökin yleensä vähintäänkin takkuavaa, jopa ärsyttävää ja yleistä tunnelmaa latistavaa.

Kuinka tärkeää olisikaan se, että esimies käyttäisi aikaansa siihen, että hän perehtyisi ja opettelisi ymmärtämään työntekijöidensä persoonallisuustyyppejä, ja sitä kuinka he toimivat missäkin ryhmässä ja millaisessakin tilanteessa. Ei olisi taatusti pahitteeksi kenellekään johtajalle tai esimiesasemassa olevalle. On olennaista, että johtaja tuntee kuitenkin ensin itsensä, sillä tällöin oman käytöksen tulkinta ja reflektointi helpottaa taatusti johtamista. Omien toimintatapojen tiedostaminen ja vaikutus ”alaisiin” on huomattava etu siinä vaiheessa, kun yrityksen sisällä halutaan alkaa rakentamaan uutta, tai muuttamaan vanhaa. Kun tiedät millä tavalla mikäkin puhetapa tai käyttäytymismalli toimii kuhunkin työntekijään, vaikuttaa se taatusti positiivisella tavalla yrityksen sisällä.

Miten johtamisella voi vaikuttaa työntekijän saavuttamaan tulokseen?

Yksilökohtainen johtaminen astuu tässä tilanteessa suureen rooliin. Kun tiedämme mitä kukin yksilö tarvitsee johtajaltaan osaamme tuoda asiat hänelle oikealla tavalla. Motivointi ja oikeiden asioiden löytäminen oikeille tyypeille on todella tärkeää. Yleensä motivoidumme siitä mikä inspiroi ja kehittää meitä, motivoidumme siitä mistä nautimme ja mitä osaamme! Osaaminen ei ole aina kuitenkaan tekemisen ydin, vaan palo sen takana. Kun jokin asia kiinnostaa meitä todella, olemme taatusti motivoituneita tekemään ja antamaan sen eteen kaikkemme.

Yksilökohtaisella johtamisella tarkoitan myös käyttäytymismallejen syy- ja seuraussuhteita. Miksi keltainen pillastuu siitä kun hänen täytyy laatia satasivuinen raportti yksin toimistossaan, tai miksi sininen kaveri ahdistuu tilanteesta, jossa hänen tulee tehdä yleisöön vaikutus rennonletkeillä letkautuksilla ja supliikilla idean pitchauksella. Oppimalla näitä asioita saamme taatusti työntekijöistämme paljon enemmän irti, ja osaamme haastaa heitä juuri oikeilla osa-alueilla. Pahimmassa tapauksessa vääränlainen johtajuus voi johtaa lamaantumineen, huonoon fiilikseen, epävarmuuteen tai jopa irtisanoutumisiin. Toisinaan on siis hyvä vilkaista peiliin ja kurkata millainen johtaja sieltä katsoo takaisin.

Tärkeimpiä asioita hyvässä johtajuudessa onkin oikeanlainen viestintä. Kun kommunikointi pelaa tulokset ja ilmapiiri puhuvat taatusti puolestaan. Niin kuin aiemmin mainitsinkin; johtaminen kulloisellekin persoonallisuustyypille sopivalla tavalla on myös viestinnän ydin. Opetelkaamme viestimään kulloisellekin työntekijälle sopivalla tavalla niin johtajuus paranee takulla!

Kirja toi jälleen kerran hyviä oivalluksia omaan toimintaan ja johtamiseen ammennettavaksi. Vaikka en olekaan tällä hetkellä missään johtotehtävässä kyseisiä taitoja pystyy hyödyntämään monella muullakin osa-alueella kuin pelkästään tiimityössä ja työpaikalla johtamisessa. Johtaa voi monessa tilanteessa ja silloin kyseisen kirjan opit muuttuvat taatusti kopeiksi, jotka vien käytäntöön. Seuraavaksi taidan kuunnella vielä Eriksonin kirjan Laiskat alaiset ympärilläni, ja sen jälkeen jättää kyseiset neljä väriä hetkeksi rauhaan.

LÄHTEET:

Kehnot pomot ympärilläni. Thomas Erikson. 2019. Äänikirja.

Kommentoi