Tampere
28 Mar, Thursday
9° C

Proakatemian esseepankki

Kuinka tehdä esseiden kirjoittamisesta mielekästä?



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kuinka tehdä esseiden kirjoittamisesta mielekästä? –blogiessee

 

Johdanto

Aika usein kuulee, että esseen kirjoittaminen on vaikeaa. Tähän yksi syy on esimerkiksi se, että esseen kirjoittaminen jätetään viime tippaan. Kun esseen kirjoittaminen jätetään viime tippaan, aivot eivät kykene tuottamaan luovia ajatuksia niin hyvin, kuin jos ajatustyötä olisi jo valmiiksi laitettu johonkin ylös. Toinen syy voi olla myös yksinkertaisesti kiire, elämässä on liikaa kaikkea muuta, jolloin aikaa esseiden kirjoittamiselle ei vain jää. Haluan kertoa omat neljä vinkkiäni siihen, kuinka sinä voit kiireisenäkin ihmisenä saada esseen kirjoitusprosessista mielekkäämmän ja terapisoivan kokemuksen – ahdistavan ja kiireisen tuntuisen rustaamisen sijaan.

 

Asioiden merkitseminen muistioon

Ehdoton suosikki itselläni on muistio. Kun luen kirjaa ja kohdalle sattuu huippuluokan opetus, laitan sivunumeron ylös kännykän muistiooni ja laitan oheen lyhyen tekstipätkän, jossa kerron tiivistettynä asian, mitä sivunumero koskee. Opetuksen perään saatan laittaa vielä lyhyesti oman oivallukseni aiheen tiimoilta.

 

Tee muistiinpanoista tapa

Olen aina ihmetellyt mistä stand upp –koomikot oikein repivät juttujaan ja miten sitä juttua vain riittää. Äkkiseltään ajateltuna tuntuu ihan hullulta, että joku stand upp –koomikko vetää parin tunnin setin freestylenä ja se on vielä jopa viihdyttävää. Sain ihmetykseeni selityksen, kun näin Sami Hedbergin haastattelun. Sami kertoi haastattelussa, kuinka merkitsee muistiinpanoja ympärillään näkyvistä ja kokemistaan asioista jatkuvasta kännykkänsä muistioon. Hänellä on valtava määrä raakadataa ja hauskojen juttujen alkioita, joita hän sitten jalostaa shownsa aineistoksi. Teen itsekin nykyään niin kuin Sami. Merkitsen päivittäin näkemiäni, kuulemiani, tuntemiani ja oivaltamiani asioita puhelimen muistioon. Osa jutuista on henkilökohtaisia juttuja, joita en jaa minnekään. Osa voi olla jonkun esseen aihioita, ajatuksia tai kiinnostuksen kohteita, joita haluan tutkia vielä lisää ja jopa jakaa tekstimuodossa. Saatan kirjoittaa näitä ajatuksia joko ihan aamulla, keskiyöllä, tai päivällä. Ajankohdalla ei ole väliä. Tärkeää on kirjoittaa ajatus heti ylös, kun se tulee, muuten se unohtuu. Varsinkin unet voivat olla mielenkiintoisia herättäjiä jonkun asian pariin, siksi on tärkeää kirjoittaa uni ylös muistioon heti, ettei se unohdu. Myöhemmin voi palata näiden muistiinpanojen pariin ja hakea inspiraatiota. Itselleni muistiinpanojen merkitseminen on välttämättömyys sille, että saan tuotettua yhtikäs mitään järkevää tekstiä.

 

Tee silloin kun olet luovimmillasi

Jos jätät asiat viime tippaan, teet paineen alla. Se voi olla hyvä juttu. Toisinaan. Yleensä se on myös todella huono juttu, nimittäin luovuuden kannalta. Luovuus kukkii monesti mitä yllättävimmissä hetkissä; pienessä kankkusessa, lenkin jälkeen, suoraan herättyäsi, juuri ennen nukkumaan menoasi, keskellä yötä. Hyödynnä siis nämä luovuuden hetket ja anna ajatuksesi laukata ilman sen suurempaa itsekritiikkiä. Kun olet tuottanut vapaasti tekstiä ilman estoja, tekstiä voi olla määrällisesti paljon, eikä se välttämättä ole laadultaan parasta mahdollista. Mutta entä sitten. Nyt voit alkaa tiivistämään tekstiäsi, korjaamaan virheitäsi ja lisäämään kirjoitettuun aihealueeseen sopivia lainauksia, joita merkitsit aikaisemmin ylös kännykkäsi muistioon. Avot. Esseiden teko alkaa muuttumaan pakkopullasta terapeuttiseksi ja opettavaiseksi. Opit hyödyntämään sisälläsi piileskelevän tarinoijan potentiaaliasi ja opit kertomaan oppimasi asiat vapaasta tahdostasi ilman ulkopuolista ahdistavaa ”huomenna on deadline” –painetta. Toki nämä kertomani vinkit toimivat itselleni, eivätkä välttämättä juuri sinun tarpeisiisi. Et kuitenkaan häviä mitään, jos kokeilet taktiikkaani ja jos se ei toimi, kokeile jotain muuta tapaa. Tärkeintä on kuitenkin kokeilla erilaisia tapoja tehdä ja löytää niistä mieleisin ja toimivin itsellesi. Oma esseen tuotantoprosessini ei välttämättä toimi kaikille, siksi lisäsin vielä neljännen kappaleen, jossa kerrotaan asiapitoisen ja viimeisen päälle jämptin esseen kirjoittamisesta.

 

Vinkkejä asiapitoisen esseen tekoon

Löysin artikkelin, jossa harjoitustehtävien muodossa opetetaan stepit, minkä turvin voi alkaa tekemään hyvää asiapohjaista esseetä. Artikkelissa opetetaan asiapitoisen esseen suunnittelu ja kirjoittamisprosessi vaiheittain. Itse kirjoitan aika värikästä tekstiä. Koen oman tapani toimineen itselleni tähän asti paremmin, kuin artikkelissa esitetyn. Ihmiset ovat kuitenkin erilaisia ja ehkäpä kyseinen tapa voisi toimia sinulle paremmin, kuin aiemmin esittelemäni itse käyttämäni tapa:http://opinnot.internetix.fi/fi/muikku2materiaalit/lukio/ai/ai09/4_kohti_kulttuuriesseeta_-_kirjoittamisen_prosessi/1_esseen_kirjoittamisprosessi_vaiheittain?C:D=1826063&m:selres=1826063

 

 

Lähteet:

http://opinnot.internetix.fi/fi/muikku2materiaalit/lukio/ai/ai09/4_kohti_kulttuuriesseeta_-_kirjoittamisen_prosessi/1_esseen_kirjoittamisprosessi_vaiheittain?C:D=1826063&m:selres=1826063

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close