Kuinka kirjoittaa essee puolessa tunnissa

29.03.16 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Oppiva organisaatio

Uskon, että meillä kaikilla on joskus ongelmia näiden esseiden kirjoittamisen kanssa. Aina ei vain löydy ideaa siitä, mistä kirjoittaa tai jos idea löytyy, sen pukeminen sanoiksi tuottaa hankaluuksia. Olen itsekin kuluttanut elämästäni varsin monta tuntia tuijottaen tyhjää Word-tiedostoa. Kuulostaa tutulta, eikö?

Törmäsin noin kuukausi sitten erinomaiseen YouTube-videoon, joka opettaa kuinka kirjoittaa nopeasti viiden askeleen kaavan mukaan. Olin aluksi hiukan skeptinen, koska otsikko tuntui lupaavan kuun taivaalta, mutta nyt kun kirjoitan tätä(kin) esseetä, huomasin että sehän toimii. Tässä on linkki tuohon videoon. Suosittelen ehdottomasti katsomaan sen kokonaan ja lataamaan videon lopussa tarjottavan ilmaisen e-bookin. Ainakin minulla tämä kaava auttoi.

 

1. Kerää PALJON ideoita

Ennen tämän videon katsomista, minulla oli tapana kirjoittaa näitä esseitä niin, että kirjan luettuani tai mukamas hyvän idean saatuani istahdin välittömästi tietokoneen ääreen, avasin Wordin ja yritin aloittaa kirjoittamaan. Heti, tuosta vain, ajattelematta sen kummempia. Ongelmana oli se, että kirjoittamisen aloittaminen tuotti aina paljon ongelmia ja aikaa meni hukkaan tyhjää ruutua tuijottaessa. Huomasin, että eihän minulla ollutkaan mitään ideaa valmiina ja konkretia puuttui täysin – se esseen punainen lanka.

Tässä toimii sama kikka kuin innovoinnissa – kerää ensin PALJON ideoita. PALJON. Siis todella monta. Ihan sama mikä se idea on tai kuinka hullulta se kuulostaa, kirjaa se ylös. Itse olen alkanut listaamaan puhelimeeni ideoita päähäni tulevia esseeideoita heti kun ne mieleeni tupsahtaa ja tuolla muistiolla alkaa olemaan pituutta jo melkoisesti. Sieltä minä idean tämänkin blogiesseen kirjoittamiseen kaivoin, kun huomasin että kirjapisteraja roikkuu jo tunnin päässä. Mikäs siis sopivampaa, kuin kirjoittaa nopeasti siitä kuinka kirjoittaa nopeasti.

 

2. Karsi huonot ideat

Jokainen meistä heittää aina välillä huonoja ideoita. Ei siinä ole mitään väärä, niin se vain menee. Tarkoituksena on kuitenkin kirjoittaa hyvää essee, josta lukijakin mahdollisesti saisi jotain irti ja ehkä jopa oppisikin jotain. Sen takia on tärkeää karsia listasta esiin vain ne parhaimmat ideat. Ne ideat, joista on oikeasti jotain järkevää sanottavaa.

Kuinka karsia huonot ideat hyvistä? Tähän auttaa seuraavat simppelit kysymykset.

 • Onko minulla esittää tästä aiheesta jotain mielenkiintoista tietoa, tutkimusta tai kirjaa? Onko minulla tästä aiheesta omakohtaisia kokemuksia tai jonkun tuntemani kokemuksia?
 • Onko minulla tästä aiheesta mielipide?
 • Mitkä ovat tämän aiheen tärkeimmät pointit? Mitä lukija voisi tästä oppia?

Jos vastasit kahteen ensimmäiseen kohtaan kyllä ja löysit vastauksen myös viimeiseen kohtaan, onnittelut – ideasi on hyvä! Jos taas ei, ideasi on huono. Simppeliä, mutta tehokasta.

 

3.  Tarkenna aiheita

Kun olet karsinut jyvät akanoista, on aika mennä syvemmälle aiheeseen. Hyvään kirjoitukseen tarvitaan seuraavat elementit.

 • Idea
 • Idean esittely
 • Mielipide ideasta
 • Ideaa tukevat tiedot/kokemukset
 • Tärkeimmät pointit esiteltynä/”call-for-action”

Tässä kohtaa tarkoituksena on nopeasti keksiä esseen rakenne. Itse listasin tätä esseetä varten nämä kohdat ranskalaisin viivoin näin.

 • Kuinka kirjoittaa nopeasti
 • Varmasti usean ihmisen ongelman, tähän simppeli kaava
 • Todella mielenkiintoinen aihe, joka varmasti auttaa monia
 • Video ja e-book, sekä omat kokemukset
 • Valmis viiden kohdan kaava sekä rohkaisu muita kokeilemaan tätä

Voilà! Esseen rakenne on valmis!

 

4. Kirjoita

Nyt  kun rakenne on valmis, on aika laittaa nuo elementit kohdilleen ja rakentaa essee pala kerrallaan – kuin Lego-torni konsanaan. Tämä on ehdottomasti tämän kaavan vaikein ja pisin kohta, mutta edelliset kohdat varmasti helpottavat tätä prosessia.

Kirjoita mitä vain päähän tulee, ihan sama mitä se on tai kuinka paljon se sisältää kirjoitusvirheitä. Tarkoituksena on vain kirjoittaa. Älä sensuroi itseäsi tai poista mitään, kirjoita vain.

 

5. Muokkaa

Kun kirjoittaa mitä sattuu, usein jälkeenpäin huomaa ettei teksti oikein etene loogisesti – siitä puuttuu se ”flow”. Ei haittaa, tässä kohtaa on tarkoituksena on käydä teksti läpi kunnolla ja korjata asia. Korjaa kaikki kirjoitusvirheet, laita väliotsikot loogisiin paikkoihin, siirrä kappaleet järkeviin kohtiin… Tässä vasta pääset korjaamaan kaikki edellisestä kohdassa tekemäsi virheet.

 

Näin simppeli tuo kaava on – ja se toimii. Minulla meni tämän blogiesseen kirjoittamiseen 30 minuuttia käyttämällä tätä kaavaa. Kokeile ihmeessä sinäkin!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.6/5 (15 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Kuinka kirjoittaa essee puolessa tunnissa, 3.6 out of 5 based on 15 ratings

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Kuinka kirjoittaa essee puolessa tunnissa”

 1. Hanna Kallio sanoo:

  Kiitos Eetu erittäin konkreettisesta esseestä.
  Olen palannut siihen monet kerrat, kun esseen kirjoitus tökkii.
  Erityisesti kolme kysymystä huonojen ideoiden karsintaan ovat auttaneet minua valitsemaan aiheen josta minulla on oikeasti sanottavaa. Ja kun noihin kolmeen kysymykseen miettii vastauksen alkaa esseen punainen lanka jo selkiytyä mielessä.
  Eniten minulla on vielä harjoittelemista tuon neloskohdan kanssa eli kirjoittamisen. Jään usein miettimäään liian pitkäksi aikaa jotain yksittäistä sanaa joka katkaisee flown. On se kumma, kun tuota ongelmaa minulla ei ole puhuessa, monesti onkin tehnyt mieli tehdä kirjaessee äänitteenä.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +2 (from 2 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!