Tampere
16 Apr, Tuesday
4° C

Proakatemian esseepankki

Kirjoittamisprosessi



Kirjoittanut: Tuomas Aro-Heinilä - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olen ryhtynyt kirjoittamaan lyhyessä ajassa paljon sisältöä. Olen antanut itselleni vapaat kädet kirjoittamiseen. Tärkeintä minulle on, että luon tekstiä mahdollisimman paljon. Kirjoitan siitä, mitä päähän juolahtaa. Tämän ohella huomaan kirjoittamisessani olevan prosessin, joka toistuu kirjoituksesta toiseen. Haluan avata kyseistä prosessia tässä kirjoituksessa. Avaan myös muiden ajatuksia kirjoitusprosessista ja siitä, mitä sen havainnoiminen ja luominen voi tuoda yksilön kirjalliseen ilmaisuun.

Alustus
Kirjoittaminen alkaa alustuksesta (Aaron Burden, The Writing Cooperative). Aloitan päähän tulevasta havainnosta, kuten tässäkin tein. Päähäni tuli havainto kirjoittamisen prosessista ja päätin alkaa kirjoittamaan siitä. Luon seuraavaksi dokumentin, asetan alustavan otsikon ja alan kirjoittaa. Alkuun tekstiä tulee niukasti. Tuntuu kuin minulla ei olisi paljoakaan sanottavaa asiasta. Huomaan pohtivani monia asioita sen enempää syventymättä niihin. Useasti tukahdutan nämä pohdinnat miettien etteivät ne hyödytä minua suuresti. Rajoitan omaa mietintää ja sen kautta ilmaisua. Huomaan, mitä vapaammin annan itseni kirjoittaa, mitä tahansa, sitä enemmän syvyyttä ja ajatuksia löydän kirjoitettavaksi. Huomaan kuitenkin ajan kanssa erilaisten ajatusten virtaavan mieleeni. Kirjoitan ne suoraan ylös etten unohda niitä.

Alustuksessa on ajatuksena tuottaa ideoita (LifeRich Publishing). En siis suodata mitään, mitä kirjoitan. Kirjoitusvirheet jäävät korjaamatta tässä vaiheessa. Tärkeintä on saada kaikki ajatukset ensin ulos. Kirjoittaessa alkaa huomata omaa ajatuksenjuoksua, kuinka poukkoilevaa se onkin.

Ideoiden karttuessa alan huomata minkä ajatusten ympärille teksti alkaa muotoutua. Valitsen suodattamattomista ajatuksesta muutaman, johon alan paneutua enemmän. En vieläkään välitä kirjoitusvirheistä. Teksti on kuitenkin jo paljon jäsennellympää. Ideoita ei ole paperilla viidestä sadasta eri asiasta, vaan muutamasta ydinideasta.

Tekstiä ollessa hieman enemmän huomaan näkökulmani laajentuneen suuresti, siitä mistä lähdin liikkeelle. Tässä vaiheessa kirjoittamiseni on lähes jatkuvaa. Ajatukseni virtaavat sulavasti näppäimistön kautta dokumenttiin. Aloitin kirjoittamaan aluksi lyhyttä blogitekstiä. Kirjoittaessani kuitenkin huomaan kiinnostuvani aiheesta yhä enemmän. Haluan syventyä aiheeseen. On aika siirtyä tutkimustyöhön.

Tutkimustyö
Kirjoitukseni muuttuu laajemmaksi yksilöesseeksi. Haluan löytää uutta näkökulmaa ajatuksilleni. Tällä hetkellä kirjoitukseni on pienen aloituskappaleen ohella yksi iso kappale, joka poukkoilee aiheesta toiseen epämääräisesti. Avaan uuden välilehden ja alan etsiä artikkeleita, uutisia, videoita sekä muita lähteitä kirjoitukseni tueksi ja pohdittavaksi (KU Writing Center, 2018).

Syventyessäni aiheeseen ja etsiessäni lähteitä, huomaan monesti irtautuvani tekstistä. Uppoudun lukemaan aiheesta unohtaen, mitä olin alun perin tekemässä. Saatan löytää jostain artikkelista linkin mielenkiintoiseen YouTube-videoon. Vaikeinta on pysyä keskittyneenä. Juuri äsken pystyi kirjoittamaan ajatuksiaan auki aivan villisti. Nyt tulisi löytää materiaalia syvempää ajatusten tutkimista varten. Etsiessäni lähteitä kiinnitän erityisesti huomiota lähteen luotettavuuteen (KU Writing Center, 2018, The University of Kansas).

Tutkimustyö on tuottanut hedelmää. Vielä ennen varsinaisen työstön alkua on aika jäsennellä tekstiä hieman. Laitan omat mietteeni ja lähteistä löydetyt kohdat järjestykseen muodostaen tarinalle rungon.

Kirjoittaminen
Nyt minulla on kasassa runko kaikelle, mitä kirjoitan. On aika kirjoittaa tekstiä. Ydinideoiden lisäksi minulla on nyt tietoa, johon peilata havaintojani. On aika päästää mieli valloilleen. Revitellä. Mitä kaikkea uutta ajatusta tutkimustyöni on herättänyt minussa. On aika kirjoittaa ne ylös. Taas kerran, en välitä kieliopista. Tärkeintä on kirjoittaa vapaasti, mitä mieleen juolahtaa.

Uudistaminen
Vihdoin alkaa tuntua siltä, että materiaalia kirjoitukselle on tarpeeksi. Uudistamisessa voi käyttää hyödykseen L.U.P.K. taktiikkaa (LifeRich Publishing). Se tulee sanoista: lisää, uudelleenjärjestä, poista ja korvaa. Näitä tukemaan voi laatia kysymyksiä:
Onko tekstiä tarpeeksi?
Onko teksti sujuvaa?
Onko tekstissä vain oleellinen?
Onko jokin tekstissä epäselvää? Kysy siitä ihmeessä tutuilta.

Uudistettaessa voi teksti muuttua moneen kertaan. Ei hätää, näin käy parhaimmillekin (LifeRich Publishing). Versio kirjoituksesta, jota rakas lukija luet juuri nyt on hyvin paljon selkeämpi ja erilaisempi kuin se versio, jota itse silmäilen kirjoittaessani ajatuksiani puhki. Tämäkin virke on muuttunut ensimmäisestä versiostaan. Näin se tulee ollakin. Tekstin tulee elää, eikä se koskaan ole valmista.

Editointi ja oikeinkirjoitus
Teksti on viittä vaille valmis. On aika tarkistaa teksti toiston, selkeyden ja kieliopin kannalta (LifeRich Publishing). Tähän kannattaa ottaa avuksi jonkinlainen opas. Tässä vaiheessa keskitytään seuraaviin seikkoihin (Kirjoittajan ABC-kortti):

1. Tekstihuolto
a. tekstin taustat ja tavoitteet
b. tekstiin kirjoittuvat valinnat
c. tekstilaji
d. tekstin rakenne
e. hyvä asiatyyli
f. tilastokielen karikoita
2. Kielenhuolto
a. Oikeinkirjoitus
i. alkukirjain
ii. yhteen vai erikseen?
iii. (väli)merkit
iv. lyhenteet
v. numeroilmaukset
vi. ongelmalliset oikeinkirjoitustapaukset
b. Lauseopilliset ilmiöt
i.pronominit
ii. kongruenssi
iii. epäsymmetria
iv. lauseenvastikkeet

Niistä voi lukea lisää täältä.
Onneksi olkoon, tekstisi on valmis julkaistavaksi!

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close