Kirje kuntokatulaisille

21.04.17 Esseen kirjoittaja: Joni Ramu
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kuviteltua todellisuutta
Kirjan kirjoittaja: Harri Kukkanen, Liisa Marttila
Kategoriat: Vastuullinen ja kestävä yrittäjyys

 

 

Arvon myötäopiskelijat

 

Olen kuullut paljon. Viitatessani teidän tuntoihinne, perustan siis tietoni kuulemani varaan, sillä itse en koskaan ehtinyt opiskella Pääkampuksella. Lukuisia reittejä pitkin, olen kuullut turhautumisestanne Proakatemialla opiskelevien opiskelijoiden asenteeseen, oppimisympäristöön ja vääristyneeseen kuvaan todellisuudesta. Tällä kirjeellä vastaan teidän odotuksiinne ehkä hieman odottamattomalla tavalla. Kerron teille todellisuudestamme.

Olen kuullut ylimielisyyden leimaavan proakatemialaisia teidän silmissänne. Tietyt yksilömme ovat saattaneet vajota ivalliseen myöntymiseen, sanon heille: herätkää. Totuus ylimielisyyden takana on sama kuin syy tämän kirjeen kirjoittamiseen: turhautuminen. Turhautuminen asenteeseen, joka sulkee meitä toisenlaisiksi. Emme ole parempia, olemme erilaisia. Erilaisuus ei ole koskaan jakava tekijä, se on täydentävä tie kokonaisuuteen. Emme ole toisenlaisia teihin verrattuna, olemme eri tavoin yhdenlaisia teidän kanssanne.

Puhuttanut on myös niin sanottu ”haalarifobiamme”. Tämä juontaa juurensa suurempaan ajattelumaailmaan, kuin haalareiden symbolismiin. Emme koe mitään pakollisena. Kaikessa on vapaus ja vastuu, joka ohjaa yhteisöämme kohti mielenkiintoamme. Emme koe, että haalareiden käyttäminen vie meitä kohti mielenkiintoamme. Niiden tuomitseminen on kuitenkin ajattelemattomuutta, kuten kaiken, jota ei ymmärrä. Ihminen voi olla oikea tai väärä Proakatemialle. Kyse on nimenomaan halukkuudesta muovata ympäristöään vapauden ja vastuun painolla. Ilman tätä halukkuutta Proakatemia ei anna mitään, eikä sille anneta mitään. Se olkoon siis tuo vaatimus ja velvollisuus, joka ilmenee teille vääristyneesti tapanne väheksymisenä.

Toivon, että tämä kirje auttaa teitä näkemään paremmin yhteisömme ajatusmaailmaan ja tuo meidät lähemmäs toisiamme. Olemme vahvoja toistemme kautta, joten molemminpuolinen ymmärrys on kilpailukeinomme tulevaisuudelle, sillä saamme saman leiman todistukseemme.

 

Ystävällisin terveisin

 

Joni Ramu

 

 

Julkaistu: http://pieceoftotal.blogspot.com/2017/05/kirje-kuntokatulaisille.html

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Keskustele artikkelista

3 kommenttia to “Kirje kuntokatulaisille”

 1. Mä olen kans miettinyt, mistä johtuu esim kuntokatulaisten näkemys akatemialaisten ylimielisyydestä. Se kun ei rajoitu pelkästään liiketalouden opiskelijoihin, vaan olen kuullut myös muiden alojen opiskelijoiden sanoneen, että ollaan ylimielisiä ja niin hemmetin ylpeitä. Okei, se on totta. Mä itse ainakin olen koulustani todella ylpeä! Ja itsestäni siinä, että olen löytänyt itselleni sopivan koulutuksen, jossa pääsen kehittymään siihen suuntaan, minkä koen olean itselleni sopiva. Ja siksi, että olen tähän kouluun päässyt. Meillä on upea yhteisö, josta olen ylpeä! Mutta ylpeys ei ole sitä, että haluaisin vähätellä peruspuolen opintoja. Ne vain ovat juurikin erilaiset eikä itselleni niin sopivat. Ei akatemiallakaan kaikki täydellistä ole. Se että akatemia ei ole paikka jollekulle tai joku ei ole sopiva akatemialle, ei tarkoita, että se joku olisi huonompi. Meitä oppijoita on erilaisia, ja siksi meille tarvitsee olla erilaisia opiskelumahdollisuuksia.

  Pointtisi ”haalarivihasta” on hyvä. Tästä käyty keskustelu Jodelissa oli suorastaan ärsyttävää luettavaa. Kyllä, olemme opiskelijoita, ja aion itsekin nyt vapun kunniaksi pukea haalarit päälle ja nauttia viimeisestä vapustani opiskelijastatuksella. Mutta olemme myös yrittäjiä, ja yritysmaailmaan ei haalarit kuulu.

  Toivottavsti tulevaisuudessa asenne molemminpuolin muuttuu ja akatemia ja kuntokatu näkevät toisensa voimavarana. Tähän voimme tietysti vain itse vaikuttaa.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Timo Nevalainen sanoo:

  Eri koulutusohjelmien välisistä nokitteluista tuskin päästään koskaan eroon (eikä ehkä tarvikaan päästä), mutta ovathan ne jälkikäteen katseltuina harvinaisen koomisia. Proakatemian vahvuus on toisia ja heidän osaamistaan arvostavassa yhteistyössä ja mahdollisimman ennakkoluulottomassa ja laajassa verkostoitumisessa eri alojen osaajien kanssa – myös toisten tradenomien. Jos joku tulkitsee terveen itsetunnon ylimielisyydeksi, sille ei voi mitään, mutta itse ei tätä mielikuvaa kannata edistää. Opiskeluaikanakin jätetyt vaikutelmat löytää aika usein myöhemmin edestään.

  Jälkeenpäin voi lähinnä huvittuneena muistella niitä kommentteja joita joskus 15 vuotta sitten kuuli Yliopistolla Hervannan teekkareista ja toisinpäin Kalevankankaan Lipaston humanisteista. Omaa parin-kolmen vuoden teoriaopintoihin perustuvaa ”kielen, kulttuurin ja yhteiskunnan syvällistä ymmärrystä” tai vaihtoehtoisesti ”tekniikan ja/tai talouden asiantuntijuutta” oli helppo pitää toisiin verrattuna ylivertaisena, vaikka osat ja kiinnostukset olisivatkin jo muutaman vuoden kuluttua vaihtuneet täysin. Entinen filologi saattaa myös joskus löytää itsensä TTY:n teknis-taloudellisesta tiedekunnasta.

  Haalareita kannattaa silti kaikkien kokeilla, vaikka sitten kavereilta lainattuja ja toisessa kaupungissa.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Joni Ramu sanoo:

  Sanoisin kyllä, että mahdollisuudet avoimelle asenteelle ovat hyvät. Puolin ja toisin huomioiminen hyvässä ja huonossa hengessä kuitenkin viittaa välittämiseen, jota edellytetään yhteishengen luomisessa. Tästä syystä uskon, että kulttuurimuutokseen ei vaadita isoja askelia vaan yksinkertaista dialogia. Olemme samaa organisaatiota, mutta silti eristäytyneitä toisiltamme. Laajempi tutustuminen toistemme koulutusohjelmien ominaisuuksiin voisi laukaista ilmeisen turhautuneen tilanteen ja lähentää yhteistyöavoimuutta yhteisöjemme välillä.

  Onhan nämä yksittäiset kommentit ja näkemykset osaltaan hieman huvittavia. Näen silti, että niiden heittely molemminpuolin laskee yhteistyöavoimuutta, joka olisi tämän kokoisen organisaation suurin vahvuus.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!