Tampere
29 Mar, Friday
4° C

Proakatemian esseepankki

Kipu auttaa kehittymään



Kirjoittanut: Eeva Haapamäki - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Fyysinen kipu opettaa, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Kipu kertoo, miten ja missä voi liikkua ja mihin koskea turvallisesti. Keho reagoi kivulla tarkoituksenmukaisesti kertomalla jonkun asian vahingollisuudesta. Kipu on siis tärkeä varoitus ja ollut ihmiselle selviämisen ehto.

Kivun merkitys on kuitenkin laajempi kuin pelkästään kehon palautemekanismi ulkoapäin tuleville ärsykkeille. kipu on esimerkiksi tehokas tapa saada toimintaa ja muutosta aikaiseksi. Jos jatkuvasti satuttaa itseään, on tarpeen tehdä asialle jotain. Viimeistään kivun ja siitä aiheutuvan kiukun avulla on monet muutokset saatu aikaan. Esimerkiksi jos jatkuvasti kolautat pääsi kaapin reunaan, voisi olla järkevää siirtää kaappia. Tai ehkäpä kipeät tunteet saa lopulta lähtemään huonoista ihmissuhteista tai väärästä työpaikasta.

Kipua ei kannata välttää. Se maadoittaa meidät tuntemaan todellisen maailman ja kehittymään.  Pelkän hedonistisen onnen ja kivuttoman elämän tavoittelu kaventaa hyvinvointia. Voisimmeko todella tyytyä sellaiseen onnellisuuteen, jossa hankimme vain miellyttäviä kokemuksia ja materialistisia nautintoja? Mitäs sitten kun nämä nautinno on koettu? Voisiko onni kuitenkin syntyä siitä, että sitä kasvaa ja kehittyy ihmisenä? Väistämättä kehittyminen vaatii hikea ja työtä. Kivun välttely estää huomaamasta omaa kasvupotentiaaliaan. Kivun avulla voi todella huomata sen, mihin kannattaa kiinnittää huomiota ja mikä edistää hyvinvointia ja mikä taas ei.  On hyvä välillä törmätä omiin rajoihinsa ja tehdä päätelmät siitä, mihin suuntaan haluamme jatkaa.

Jos motiivit on kunnossa, niin fyysisen kivun sietäminen ei välttämättä ole vaikeaa, mikäli se on tavoitteen saavuttamisen kannalta välttämätöntä. Kivun kokemus nimittäin riippuu asiayhteydestä. Jos hyväksymme hetkellisen kivun ja kurjuuden, se ei tunnu niin pahalta. Ihan tavallisen arkisena esimerkkinä vaikkapa kuntosalilla käyminen. Kehon vahvistaminen vaatii kivun sietämistä, jotta saisimme vahvemmat lihakset ja luut. Tain toinen esimerkki on tatuoinnin ottaminen. Kauniin kuvan saaminen ihoon on niin tärkeää ja saatu esteettinen nautinto niin suurta, että on valmis kestämään kivun sen saamiseksi.   Tällaisia arkielämän kipukokemuksia on monilla varmasti useitakin, mutta niitä ei vain tule ajatelleeksi.

Psykologinen kipu on yhtä arvokasta kuin fyysinenkin. Psykologista kipua koemme päivittäin ainakin pienessä mittakaavassa. Päivittäin teemme valintoja vaikkapa sen suhteen, että kokoamme itsemme tapaamisiin, jotka saattavat olla henkisesti vaikeita tai ylipäätään käymme keskusteluja, joissa joudumme sanomaan asioita, jotka eivät välttämättä tunnu miellyttäviltä. Torjuminen, negatiivinen palaute, epäonnistunut myynti aiheuttavat hetkellisesti kurjan olon.

Epäonnistumiset ylipäätään aiheuttavat psykologista kipua. Ne sattuvat aina, mutta niihin liittyvä kipu auttaa välttämään samoja virheitä jatkossa. Start-up -piireissä juhlitaan epäonnistumisia juuri siitä syystä, että on uskallettu ottaa riski j  tehdä jotain,joka saattaa sattua. Ja sitten otettu se kipu vastaan ja silti selvitty. Sen jälkeen ollaan viisaampia ja valmiimpia seuraaviin haasteisiin. Omalla kohdallani isoin epäonnistuminen Proakatemia-opinnoissani oli Laikku-kahvilan toiminnan pyörittäminen. Itse kahvilan toiminnan käynnistäminen sujui hyvin. Kahvilan toiminnnan varsinaisesti käynnistyttyä ajauduin itse avioerokriisiin, joka itsessään sattui paljon. Samaan aikaan velvollisuuteni oli työskennellä Laikussa. Kuulostaa raskaalta ja sitä se olikin. Olen kuitenkin ylpeä siitä, että sitkeästi tein töitä ja pidin itseni pinnalla. Toki itse asiakaspalvelutyö auttoi välillä saamaan ajatukset pois ahdistuksesta, surusta ja pelosta, joka koko elämäntilanteeseen liittyi. Näin jälkeen päin olen kyllä tyytyväinen sitkeydestäni. Hieman vielä sattuu se, että en tietenkään kyennyt tekemään aivan kaikkia niitä asioita, joita Laikun eteen olin suunnitellut tekeväni. Onneksi meillä oli hyvä tiimi joka jaksoi kannatella minua tuon aikakauden. Voinkin sanoa, että avioerokriisi ja kova työskentely Laikussa on tehnyt minusta vakaamman. Tiedän, että selviän ainakin jotenkuten kovassakin paineessa ja vastoinkäymisissä.

Omanlaisensa kipu on sosiaalinen kipu, joka syntyy esimerkiksi hylkäämiskokemuksissa. Sosiaalinen kipu on kehittynyt viestimään meille, jos olemme ajautumassa ryhmän ulkopuolelle. Myönnän kokevani tällaista kipua tiimini suhteen silloin, kun en ole pystynyt olemaan läsnä. Mutta ymmärrän nyt kuunnella sitä ja koettaa keksiä keinoja, mitä voisin tehdä. Oikeastaan aika hienoa, että tiimin laiminlyönti sattuu. Sehän kertoo siitä, että tiimistä on tullut minulle tärkeä ja koen lojaalisuutta muita tiimin jäseniä kohtaan.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close