Kiltti tyttö ei rikastu

23.07.15 Esseen kirjoittaja: Veera Leppäniemi
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kiltti tyttö ei rikastu - 69 tapaa pysyä köyhänä
Kirjan kirjoittaja: Lois P. Frankel
Kategoriat: Oppiva organisaatio

Liiketalouden opiskelijana taloudellinen ajattelu ja talouden suunnittelu ovat olennaisia asioita. Monesti painotetaan tavoitteiden asettamisen tärkeyttä ja niin on myös raha-asioissa. Selkeät taloudelliset tavoitteet ja suunnitelma ovat tärkeässä roolissa, kun aletaan kerryttää varallisuutta. Kirjailijan mukaan naiset eivät osaa usein ajatella taloudellisesti ja he ovat enemmän keskittyneet muiden hoivaamiseen, kuin varallisuuden kartuttamiseen. Itseäni kiinnostaa rahan järkevä käyttö ja sijoittaminen, joten tartuin teokseen saadakseni joitakin ihan käytännön oivalluksia.

Lois P. Frankel listaa kirjassaan 69 tapaa pysyä köyhänä, joista poimin parhaimmat.

Taistelu toimeentulon eikä vaurauden tähden

Frankelin mukaan monet naiset ovat ylpeitä siitä, että he tulevat toimeen omillaan, mutta heillä ei ole tarpeeksi halua menestyä. On eri asia omistaa sen mitä tarvitsee, kuin sen mitä haluaa. Vaurautta tai mitä tahansa menestystä tavoitellessa tulee mielessä olla selkeä visio siitä, mitä haluaa saavuttaa. Ilman taloudellista tavoitetta on vaikeaa saavuttaa taloudellista vaurautta tai riippumattomuutta.

Jokaisen kirjassa luetellun tavan perässä on muutama valmennusvinkki, jotka auttavat kohti rikkaampaa elämää. Tämän tavan perässä oli niinkin simppeliltä kuulostava vinkki, että ”kuvittele elämääsi sellaisena kuin haluaisit sen olevan äläkä sellaisena kuin se on”.  Joka ilta ennen nukkumaanmenoa on hyvä pyhittää hetki oman ihanne-elämän kuvitteluun, jotta on mahdollista päästä eroon henkisistä kompastuskivistä. Mielikuvaharjoittelulla on todistetusti positiivisia vaikutuksia, kun yritetään rakentaa itselle parempaa tulevaisuutta.

Toisena vinkkinä on olla yhteydessä ihmisiin, jotka ovat ottaneet riskejä toteuttaakseen unelmansa. Itseäni kiehtoo ja motivoi suuresti kuunnella seminaareissa tai ihan muuten vain ihmisiä, jotka ovat lähteneet tyhjästä tai jättäneet kaiken seuratakseen unelmiaan ja onnistuneet. Kannattaa siis lyöttäytyä kokeneempien ja viisaampien seuraan myös tässäkin tapauksessa ja alkaa rohkeasti tavoitella vaurautta pelkän kuukausittaisen kituuttelun sijaan. Vision sanominen ääneen myös auttaa prosessoimaan tavoitteen saavuttamista.

Analyysihalvaus

Sorrun itse liian usein siihen, että en edes yritä tehdä jotain asiaa jos en tiedä siitä tarpeeksi. Analyysihalvaus on siis tila, jossa halutaan kaiken olevan selvää, takerrutaan yksityiskohtiin ja halutaan varmasti tehdä kaikki oikein. Kerätään tietoja ja jutellaan gurujen kanssa ja analysoidaan, lopulta valtavan tietomäärän hukuttamana ei tiedetäkään mitä pitäisi tehdä eikä sitten tehdä.

Sijoittaminen ja tietynlainen naistyyppi sisältää riskin sairastua analyysihalvaukseen. Tässä kannattaakin muistaa se, että ei ole olemassa yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa sijoittaa. Jos olisi, kaikki tekisivät sitä ja rikastuisivat. Frankelin sanoin: ”ei ole tavoitteena laatia täydellistä strategiaa tai edes sellaista, joka tuottaa parhaat tulokset. Tavoitteena on järkevä strategia”.

Vinkkinä on perehtyä sijoitusrahastoihin. Kuvittelen tulevaisuudessa tekeväni hyviä sijoituksia, joten uskon että nyt jos koskaan minun olisi korkea aika myös perehtyä sijoittamiseen enemmän. Sijoitusrahastoihin voi halutessaan sijoittaa kuukausittain pieniäkin summia ja riskiä hajauttaa sijoittamalla varoja useisiin eri kohteisiin. Kynnys sijoittamiseen on tämän vuoksi melko pieni.

Harhaluulo, että sijoitettavaa on liian vähän, että sillä olisi merkitystä

Frankel kertoo Yhdysvaltain ensimmäisestä naispuolisesta miljonääristä, joka aloitti siivoojana ja kartutti itsehankitulla bisnesosaamisella ja päättäväisyydellään itselle kunnon omaisuuden. On naurettavaa ja vaarallista ajatella, että sinulla ei olisi tarpeeksi varaa sijoittaa. Toki opiskelijana välillä tuntuu että kaikki mitä tulee, myös menee, mutta jostain pitää aloittaa ja on parempi sijoittaa edes vähän kuin ei ollenkaan.

Sijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä ja Frankel neuvookin menemään pihalle kylvämään siemeniä ja odottelemaan niiden kasvamista. Se jos joku kasvattaa kärsivällisyyttä.

Älä anna tutkinnon määrätä tulevaisuuttasi

Tutkinto ei määritä tulevia tienestejäsi tai takaa sinulle hyvää tulevaisuutta. Olen itse sitä mieltä että vaikka olisit kuinka korkeasti koulutettu ja alasi keskipalkka huikea, ei se automaattisesti tarkoita rikasta elämää. Vaikka pysyttelenkin nyt rahakkaasti rikkaan elämän analysoimisessa, ei korkea palkka takaa rikkauksia, jos et osaa käsitellä rahojasi oikein. Niin kuin on todistettu, myös siivooja tai sairaanhoitaja voi rikastua. Yliopiston pääaineillakin on loppupeleissä pieni merkitys, tärkeintä on se mitä teet. Työhönottajia kiinnostaa enemmän se mitä olet tehnyt edellisessä työpaikassasi kuin se, mitä olet opiskellut.

Minulle ei ole vielä selkeää se, mitä haluan tehdä tulevaisuudessa. Uskon kuitenkin pärjääväni taloudellisesti hyvin, sillä olen lapsesta asti ymmärtänyt rahan arvon ja ollut tarkka joka pennistä. Ehkä yritän kituutella yrittäjänä eteenpäin tai kouluttautua lisää muhkean palkkakuitin toivossa. Saatan myös löytää itseni toiselta puolelta maapalloa tekemässä minimipalkalla tarjoilijan töitä auringonlaskun hiipiessä kohti rantaviivaa, mutta onnellisempana kuin koskaan. Rikkaus ei ole pelkkää rahaa, vaikka se helpottaakin elämässä selviytymistä huomattavasti. Tärkeintä tässäkin on löytää ympärilleen oikeat ihmiset jotka edesauttavat rikkautta eivätkä syö sitä sinulta pois.

Järkeviä vinkkejä rikkaampaan elämään

Nainen, uskalla pyytää palkkaa! Yleensä syynä miesten parempaan palkkaan on se, että miehet kokevat olevansa oikeutettuja enempään kuin esimerkiksi opiskelijatoverinsa, naiset ajattelevat oikeudenmukaisesti ja tyytyvät heille saneltuun palkkaan. Tärkein huomio on tässä se, että miehet pyytävät enemmän. Miehet osaavat arvottaa itsensä korkealle ja vaativat lisätienestejä aikaisemman kokemuksensa perusteella. Naiset puolestaan eivät rohkene pyytää palkkaa ennen kuin he ovat osoittaneet taitonsa. Kuulostaa kärjistyksiltä, mutta hyviä asioita pohdittavaksi!

Aloita sijoittaminen varhain. Pieni palkka on vain tekosyy olla säästämättä. Enemmän tienaavilla naisilla on teoriassa enemmän rahaa laitettavaksi säästöön, mutta kuinka paljon rikkaan elämäntyylin ylläpitäminen maksaa? Kalliit dinnerit ystävien kanssa ja uusi leninki jokaisiin kissanristiäisiin maksaa rahaa, joten hyvätuloisillakaan naisilla ei lopulta ole niin paljon rahaa laittaa säästöön kuin äkkiseltään voisi olettaa. Frankelin sanoin: ”Rikastuminen ei määräydy sen mukaan, miten paljon ansaitset, vaan sen mukaan, mitä teet ansioillasi”. Sentissä on miljoonan alku.

Ymmärrä, että kaikki lainat eivät ole tasa-arvoisia. Jos yhtäkkiä saat suurehkon summan rahaa ja vaihtoehtona on maksaa isoa asuntolainaa pois kerralla enemmän, tai maksaa 5000e luottokorttilasku, kumman valitset? Suuren asuntolainan lyhentäminen mahdollisimman nopeasti voi tuntua hyvältä, mutta kannattaa kuitenkin perehtyä verovähennyksiin ja korkoihin ennen kuin alkaa holtittomasti makselemaan velkojaan pois.

Kirjan esimerkissä jenkkinaisella oli vastaavanlainen tilanne, jossa hän maksoi asuntolainaansa pois, vaikka olisi saanut siitä verovähennyksiä, jotka kevensivät hänen verotustaan. Luottokorttivelasta hän maksoi pois vain minimimäärän, joka oikeastaan lisäsi hänen velkataakkaansa, koska velan korkoja ei voinut vähentää verotuksessa. Luottokorttivelka ei ole hyväksi, mutta asuntolaina ja yrityslaina voivat tilanteen mukaan olla joskus eduksikin.

Täytä kulukorvauslomakkeet ajoissa. Jos maksat aina töihin liittyviä pieniä kuluja omasta pussistasi, ajan saatossa niistä kasvaa huomattavan suuri summa. Kannattaa siis jo heti ensimmäisestä työpäivästä lähtien pitää kirjaa kuluista ja hyödyntää sähköisiä seurantamenetelmiä. Sanomattakin selvää on myös pitää kaikki työhön liittyvät kuitit samassa paikassa, vaikka kivassa kuittikansiossa omalla työpöydällä. Näin pysyt kärryillä omista ”ylimääräisistä” menoistasi ja osaat vaatia omasi ajoissa takaisin.

Ota jokaisesta myynnistä voittoa. Sinulla on ammattitaitoa ja ystävälläsi tarve. Ammattitaitosi on kuitenkin maksanut sinulle paljon aikaa, vaivaa ja ehkä myös rahaa. On hyvä pohtia tarkkaan, milloin haluaa antaa ystävänpalveluksia tai niin paljon alennusta tuotteesta, että itselle ei jää voittoa lainkaan. Sukulaisille tai ystäville on kiva myydä hieman halvemmalla tai antaa jopa ilmaiseksi, mutta onko siitä sinulle hyötyä? Kun annat yhdelle kaverille halvalla niin kohta toinenkin kokee olevansa oikeutettu. Tietenkin joissain tilaisuuksissa tuotteiden/palveluiden antaminen edullisemmin on jopa fiksua, jos saat siitä esimerkiksi markkinoinnillista hyötyä.

Älä lainaa rahaa ystävillesi tai sukulaisillesi. Olen hyvin tarkka rahan lainaamisessa, varsinkin läheisille ihmisille. On kiusallista joutua tilanteeseen, jossa joutuu monta kertaa kysymään hyvältä ystävältään, koska hän aikoo maksaa velkansa takaisin. On ihan ok lainata pieniä summia kaverille, mutta kun päästään kolminumeroisiin summiin, kannattaa miettiä kaksi kertaa onko valmis ottamaan riskin kaverisuhteen tulehtumisesta. Raha ja ystävät eivät sovi yhteen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!