Tampere
29 Mar, Friday
6° C

Proakatemian esseepankki

Kaverijohtaja vai kaverillinen johtaja?



Kirjoittanut: Minna Järvinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ajattelin, että olisi hienoa, jos kaikki Proakatemian 20v synttäreiden projektiin kuuluvat kertoisivat itsestään ja ajatuksistaan synttäriprojektin suhteen. Näin kaikki synttäreille osallistuvat voisivat jo valmiiksi tutustua tiimiin, toimintatapoihin, sekä mikä tärkeimpänä juhlien suunnitteluun. Nimeni on Minna Järvinen, ikää 27-vuotta ja asun Tampereen ytimessä. Minua on aina kiinnostanut juhlien ja tapahtumien suunnittelu. Se olikin isoin syy, kun hain synttäritiimin projektipäällikön paikkaa. En ole koskaan tehnyt mitään tämän mittakaavan projektia, joten haastan jokaisella osa-alueella itseäni. Koen, että tämä on loistava mahdollisuus venyttää omia kykyjään turvallisesti tutussa ympäristössä. Toimin projektissa vastaavana tuottajana. Tämä nimike sen takia, että saimme kaikille projektissa työskenteleville tiimiläisille jaettua roolit paremmin. Minun oikeana kätenä ja silmäparina toimii Sussu tuottajan roolissa. Kummallakin meillä on omat roolit tiimissä ja vastuualueet, joita hoidamme, mutta silti toimintamme muistuttaa paljon kaverijohtamista. Pohdin seuraavaksi mitä kaverijohtaminen minulle merkitsee.

 

Mielestäni kaverijohtamisessa tärkeimpänä elementtinä toimii jaettu visio.  Kaikkien projektissa työskentelevien täytyy kulkea yhteistä päämäärää kohti ja siitä johtajan roolissa työskentelevät pitävät huolen. Kummankin johtajan on tärkeä tietää sekä vahvuudet, että heikkoudet. On tärkeää, että ne voi kertoa toiselle. Näin me pystymme paikkaamaan tilanteessa, joka on toiselle heikkous ja taas nostamaan toisesta esille vahvempia puolia. En kuitenkaan halua, että emme vahvistaisi heikompia osa-alueita, vaan kaverijohtamisella niitä pystyy harjoittelemaan turvallisesti toisen kanssa. Onhan tämä nyt siistiä päästä johtamaan ja tekemään jotain näin isoa jonkun kanssa. Kaksin aina parempi!

 

Kaverijohtajuudessa on yleisesti käytetty MIHAR-filosofiaa: mallinna tie, inspiroi jaettu visio, haasta prosessi, anna toisten toimia ja rohkaise sydäntä (Toivanen, 2013, s.51) Tämä sama filosofia käy niin oman tiimin johtamiseen kuin myös koko 400 hengen joukkoonkin. Koen helpoksi tartuttaa inspiraation omaan tiimiini, mutta haasteena on saada sama fiilis koko isoon porukkaan.

 

Koen myös, että toimin kaverillisena johtajana myös noin 400 hengen joukolle, joka koostuu alumneista, kutsuvieraista, valmentajista, opettajista sekä nykyisistä opiskelijoista. Tämä johtaminen ei kuitenkaan ole kaverijohtamista, koska eihän kenelläkään meidän juhlien vieraalla ole mitään pakottavaa tarvetta lähteä johtamaan tätä projektia. Mutta silti pidän sanasta kaveri, ja olen päättänyt olla kaverillinen johtaja. Se antaa fiiliksen sekä minulle, että toivottavasti myös muille, että olen sama juhlija muiden joukossa. Toimin vain niissä saappaissa, jolla on langat käsissä.

 

Haluamme toteuttaa juhlien suunnittelun täysin uudella tavalla, avoimesti ja kaikkia osallistavasti. ”Tapscottin näkemyksessä avoimemmassa maailmassa on neljä periaatetta: yhteistyö (collaboration), läpinäkyvyys (transparency), jakaminen (sharing) ja voimaannuttaminen (empowerment).” (Toivanen, 2013, s.7) Nämä ovat meidän tiimin neljä peruspilaria, joiden ympärille koko tämä projekti rakennetaan. Haluamme seuraavien viikkojen aikana muodostaa yhteistyön projektitiimin, akatemian, alumneiden, sekä opiskelijoiden välille. Tietenkään ilman osallistujia emme tähän tavoitteeseen pääse. Koitamme parhaamme mukaan markkinoida tapaamisia ja projektin etenemistä muille, jotta saisimme yhteistyön toimimaan meidän kaikkien välillä. Läpinäkyvyys on mielestäni vahvuutemme. Haluamme, että jokainen tahtoessaan tietää missä vaiheessa projekti etenee, ja tähän suurin apu onkin jo olemassaolevat nettisivut, joita päivittelemme projektin edetessä. Jakaminen tarkoittaa kohdallamme, että jaamme mahdollisimman paljon tietoa projektin etenemisestä. Voimaannuttaminen tapahtuu näiden edellä mainittujen avulla. Projektitiimi saa voimaa yhteisöstä ja yhteisölle tekemisestä.

 

Teksti julkaistu: proakatemia20v.fi

 

Lähde:

https://pellervo.fi/wp-content/uploads/2013/11/kaverijohtamisen-visuaalinen-innostuskirj.pdf

Kommentit
  • Kiia Innanmaa

    Oi että, on ollut kyllä ilo seurata, miten oot vienyt tätä projektia eteenpäin, Minna! Sulla on jotenkin tosi mielenkiintoinen ote tähän ja oot työstänyt tätä mun näkökulmasta uudenlaisella ja mahtavan osallistavalla tavalla. Sulta ja tämän projektin toteutuksesta olisi varmasti monella projektipäälliköllä tai vastaavalla tuottajalla opittavaa.
    Ja niin, mielenkiintoisia termejä, sekä kaverijohtaja että kaverillinenkin johtaja. 400 ihmisen johtaminen ja inspiroiminen onkin varmasti haaste, mutta oon varma, että juhlista tulee kuitenkin huikeat. Voisiko myös olla, että mitä lähemmäs juhlia mennään, sen mukavempi myös yhteisöllä alumneista nykyisiin opiskelijoihin olisi osallistua niiden valmisteluun. Syyskuu voi vielä tuntua kaukaiselta, mutta eiköhän tästäkin porukasta kunnon juhlakansa vielä herää!

    25.1.2019
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close