Kansainvälisyys ja KV-tiimi

05.05.17 Esseen kirjoittaja: Removed User
Kirjapisteet: 2
Kirja: Vahvuutena kansainvälisyys, Kansainvälisen toiminnan strateginen suunnittelu ammatillisessa koulutuksessa
Kirjan kirjoittaja: Opetushallitus
Kategoriat: Globaali yrittäjyys

Matkalla KV-tiimissä

Mitä on kansainvälisyys ja globalisaatio? Wikipedian mukaan kansainvälisyys tarkoittaa kansojen tai valtioiden välistä asiaa ja globalisaatio maailmanlaajuista verkottumista. Itselleni kansainvälisyys on aina ollut todella tärkeä ja luonnollinen asia. Vaikka perheemme ei suuremmin matkustanut lapsuudessani, lähdin itse heti maailmalle kun tilaisuus avautui. Ehkä kiinnostus kansainvälisyyteen ja halu nähdä maailmaa johtuu uteliaisuudestani nähdä erilaisia paikkoja ja tapoja elää. KV-tiimiin haku tullessani akatemialle tuntuikin heti omalta jutulta ja päätöstä en ole katunut kertaakaan!

Nykyajan maailma on aika pieni paikka, jossa kansainvälisellä toiminnalla on suuri merkitys. Talouselämä ja yritystoiminta on suuresti riippuvainen kansainvälisistä markkinoista. Euroopan unionin sisäinen integraatio lisää opiskelijoiden ja työntekijöiden liikkuvuutta. Samaan aikaan kilpailu osaavasta henkilökunnasta kiihtyy. Yhteiskuntamme monimuotoistuu eli monikulttuuristuu Suomessa ja niin tapahtuu myös muissa valtioissa. (Vahvuutena kansainvälisyys 2010, 4). Koen, että osana Proakatemian KV-tiimiä olen saanut valtavasti lisää kansainvälisiä ammatillisia taitoja.

Pidimme keväällä KV-pajan oman kv-osaamisen paketoinnista ja kansainvälisistä uratavoitteistamme tulevaisuudessa. Mielestäni paja oli todella mielenkiintoinen ja tärkeä minulle, koska en ole aikaisemmin systemaattisesti miettinyt miten voin paketoida oman osaamiseni ajatellen työnhakua. Olen kuitenkin kiinnostunut työskentelemisestä ulkomailla ja esimerkiksi apuvalmentajan pesti maailmalla sijaitsevassa akatemiassa kiinnostaa paljon. Myös erilaiset kansainväliset kestävän kehityksen yritykset ja järjestöt kiinnostavat minua. Tässä listattuna mitä olen oppinut kahden vuoden varrella KV-tiimissä:

 • kv-asiakkaiden hostaaminen
 • esiintyminen ja workshoppien fasilitointi
 • kielitaito, englanti
 • eri kulttuurien tuntemus, erityisesti bisneskulttuuri
 • olennaisen kiteyttäminen (kielimuuri ja rajattu aika)
 • asiakasymmärrys
 • tarinankerronta
 • joustavuus ja ongelmanratkaisukyky

Asiakkaiden hostaaminen ei ole aivan niin yksinkertainen asia kuin miltä kuulostaa. Onnistuneessa hostauksessa tulee ottaa huomioon muun muassa kohdemaan kulttuuri, miksi he tulevat vierailulle eli mikä on heidän tavoitteensa. Lisäksi hostaajan tulee huomioida ja viihdyttää vieraita ja antaa hyvä kuva Proakatemiasta sekä Suomesta ja tamperelaisuudesta. Lisäksi hostaamisen voi kokonaisuudessaan ajatella myymisenä. Mehän luomme otollisen maaperän myyntineuvotteluihin ja hostauksen aikana myymme itseämme, osaamistamme, Proakatemiaa ja tiimioppimismallia.

Esiintymistaitoa olen saanut myös harjoitella runsaasti KV-tiimiläisenä. Olennainen osa työtämme ovat olleet pitämämme presentaatiot ja tilakierrokset. Vieraalla kielellä esiintyminen antaa rohkeutta ja varmuutta myös Suomeksi esiintymiseen. Lisäksi olemme saaneet olla mukana lukuisissa paja- ja workshop tilanteissa, joissa roolinamme on ollut fasilitointi eli keskustelun helpottaminen, luovuuden edistäminen ja ryhmän tunne- ja energiatasoihin reagoiminen.

Oma ymmärrykseni asiakkaitamme kohtaan on kasvanut KV-tiimissä työskentelyn aikana. Hostaajan tehtävänä on selvittää etukäteen asiakkaiden motiiveja, haluja ja tavoitteita vierailulle ja kenties koko matkalle. Jos nämä eivät ole tiedossa etukäteen, hostaaja haistelee ja kyselee asiakkaalta näistä ja muokkaa omaa toimintaansa asiakkaan toiveiden mukaisesti.

KV-tiimi asettikin ensi vuoden kehityskohdaksi vielä paremman asiakaskokemuksen syntymisen. Siihen uusi tiimi pyrkii esimerkiksi huomioimalla vieraamme entistä paremmin myös vapaa-ajalla. Tämän saimme itse kokea vierailessamme Brasiliassa. Paikalliset kontaktimme viihdyttivät meitä myös vapaa-ajalla muun muassa viemällä meitä nähtävyyksiä katsomaan ja päiväksi rannalle. Tämä tuntui meistä niin mahtavalta, että haluamme tuoda tämän elämyksen myös Proakatemian vieraille.

Onko Proakatemia kansainvälinen?

Otin tämän esseen teoriamateriaaliksi lukuun Opetushallituksen käsikirjan: Vahvuutena kansainvälisyys, Kansainvälisen toiminnan strateginen suunnittelu
ammatillisessa koulutuksessa. Oppaan tarkoituksena on siis helpottaa strategista suunnittelua ja kansainvälistymisen lisäämistä organisaatioissa. Vaikka emme olekaan ammatillisessa oppilaitoksessa, sopii opas mielestäni hyvin sovellettavaksi Proakatemiaan.

Oppaan sivulla 19 kuvataan kansainvälisestä toiminnasta aiheutuvia tehtäviä. Kun luin näitä erilaisia tehtäviä mietin, että Proakatemia on kansainvälinen. Tulin siihen tulokseen, että melkein kaikkia näistä tehtävistä toteutetaan jo Proakatemialla ja suurimmasta niistä ovat vastuussa opiskelijat. Esimerkiksi Academic Adventures kv-viikko on suuri ponnistus opiskelijoille ja valmentajille. Sen järjestäjille kuuluvat kaikki niin suunnittelusta, ohjelmasta, markkinoinnista aina majoituksen järjestämiseen asti.

 

IMG_20170505_142146

 

Kaikilla akatemialaisilla on edessään Final Camp, jossa testataan tiimin myynti- ja neuvottelutaidot ulkomaille. Proakatemialaisia osallistuu myös vuosittain erilaisiin ulkomailla tapahtuviin opintoihin  ja seminaareihin kuten Nordic and Baltic Business Weekille, jossa innovoidaan toimeksiantajan antamaa haastetta.

Meillä on myös mahdollisuus lähteä vaihtoon. Koska meille ei ole ollut mahdollisuutta tulla vaihtoon (on kokeiltu joskus menneisyydessä → kielimuuri aiheutti luottamuspulaa tiimin sisällä sekä kulttuurierot hankaloittivat toimintaa) on siihen vastattu nyt organisaation puolesta niin, että ensi syksynä Proakatemialla alkaa englanninkielinen tiimi, joka koostuu IB- ja vaihto-opiskelijoista. Heillä opinnot Proakatemialla ovat vielä alkuvaiheessa strukturoidumpia kuin meillä muilla, mutta koen, että tämä on suuri kehitysaskel. Jokaisen akatemialaisen on nyt entistä helpompaa kansainvälistyä kun saamme aksulle tiimin täydeltä IB- ja vaihto-opiskelijoita!

Voin omasta puolestani suositella kaikille KV-tiimiin ja kaikenlaisiin kansainvälisiin ohjelmiin hakemista! Kuluneet kaksi vuotta KV-tiimissä ovat antaneet minulle niin paljon! Maailma on mahtava paikka, joten tarttukaa kansainvälisiin mahdollisuuksiin, joita meille Proakatemialla jatkuvasti tarjotaan. Älä anna oman uskomuksesi huonosta kielitaidosta olla esteenä, koska voin kertoa teille, että suomalaiset OSAAVAT puhua englantia loistavasti! Kysymys on taas kerran hyppäämisestä tuntemattomaan ja rohkeudesta!

Lupaan, että kansainvälisyydestä saat enemmän mitä uskot 🙂

Lähde: Vahvuutena kansainvälisyys opas

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

3 kommenttia to “Kansainvälisyys ja KV-tiimi”

 1. Jane sanoo:

  Kiitos Anna mielenkiintoisesta tekstistä! Hienoa lukea millaisia taitoja sinulle on kehittynyt kv-tiimin aikana, uskon että ne tukevat varmasti hyvin työllistymistä sillä kuten sanoit, kansainvälisellä toiminnalla on nykyään melkoisen iso merkitys.

  Mukava on myös huomata, että Proakatemian kansainvälisyys on paremmalla tolalla kuin voisi ajatellakaan. Turhan usein jää unohtumaan ne pienet asiat, millä Proakatemia näkyy kansainvälisesti. Mielestäni juurikin esimerkiksi Final Camp on äärimmäisen tärkeä osa tutkintoamme, sillä se ”pakottaa” ihmiset kansainvälisiin toimiin. 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Aleksi Orenius sanoo:

  Olipas tosi hyvä teksti Anna! Meidänkään perhe ei kauheasti matkustellut nuoruudessani, mutta heti kun se on omasta puolestani ollut mahdollista, olen kaikki rahani käyttänyt matkustamiseen. Juuri tuo uusien kulttuurien ja ihmisten kohtaaminen on se, mikä itseäni matkustamisessa kiehtoo. On ollut mahtava olla vuosi samassa tiimissä ja seurata teidän vanhempien otteita. Itse olen jo nyt oppinut valtavasti kv-tiimin ansiosta ja varmasti tulen oppimaan vielä paljon lisää!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Anna Jaakkola sanoo:

  Kiitos kv-kollegat! On ollut kyllä mahtavaa toimia teidän kanssa samassa tiimissä näin hienon asian kuin kansainvälisyys parissa 🙂

  Ens syksynä sitten tie viekin Tallinnaan ja NBBW:hen 🙂 Eli yhteiset matkat ei lopu tähän!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!