Tampere
17 Apr, Wednesday
2° C

Proakatemian esseepankki

Johtamisesta jouluun



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Valitsin vuodenaikaan sopivan johtamista käsittelevän kirjan, nimeltään Joulupukin johtamispaja. Kirjassa on joulukalenterityylisesti 24 lukua, ikään kuin luukkua. Kirjassa on tarinamaisesti kerrottu johtamisesta ja kirjan kaikki jouluiset tarinat sopivat kaikenikäisille. Valitsin muutaman luvun lähempään tarkasteluun.

 

 

”Pukin opetus: Johtaja joka pitää itseään johdettaviaan ylempänä ja vaatii kunnioitusta, ei voi koskaan saada toisten aitoa kunnioitusta.”  (Hinkka 2015, 22)

 

Vaikka johtaja on asemaltaan korkeammalla, ei ylimielisellä käytöksellä saa toisten kunnioitusta. Kun johtaja kohtelee kaikkia muita, niin työntekijöitään kuin kollegoitaankin kunnioittavasti, ansaitsee hän kunnioitusta itsekin. Sillä on suuri merkitys työilmapiiriin, miten johtaja käyttäytyy, kuinka hän tulee sisään huoneeseen ja tuoko hän mukanaan negatiivista vaiko positiivista fiilistä. Molemmat näistä tunteista tarttuvat kanssatyöntekijöihin, mutta erityisesti positiivinen tunne lisää pitkällä aikavälillä tuottavuutta ja lisää kunnioitusta työympäristössä kaikkien kesken.

 

Kirjassa neuvotaan johtajia minimalisoimaan ylemmyydestä viestivät asiat ja asemaa korostavat symbolit ja käytännöt – ainakin toimiessa oman porukan kesken, esimerkiksi oma parkkiruutu tai oma yksityinen työtila. Myöskään johtajan ei ole soveliasta pyytää alati työtekijöitään keittämään hänelle kahvia tai teetättää muita askareita, mitkä eivät liity työtehtäviin. Näistä johtaja selviytyy varmasti omin avuin eikä hän näin ollen aiheuta alaisilleen alemmuuden tunnetta. Tämän kaltaisista pyynnöistä voi tulla työntekijöille myöskin olo, että he eivät osaa muuta kuin keittää kahvia, ja että olisivat jollain tavoin ammatillisesti epäpäteviä.

 

 

Pukin opetus: Mielialat tarttuvat todella helposti. Johtajien mieliala tarttuu vieläkin voimakkaammin. Mieti siis minkälaisen mielialan haluat joukkoihisi tartuttaa.” (Hinkka 2015, 66)

 

Satunnaisesti mieli voi olla maassa syyttäkin, mutta yleisesti mielialaan vaikuttavat monet tekijät, kuten fyysiset asiat, miten syöt, nukut ja liikut. Lisäksi vaikuttavat henkiset tekijät, esimerkiksi stressi työ- tai omassa henkilökohtaisessa elämässä. Omat henkilökohtaisen elämän haasteet voivat haitata huomattavasti työntekoa. Perheen ja ystävien tulisi lisätä iloa ja energiaa, vaikka tietenkin vaikeitakin tilanteita tulee ihmissuhteissa väistämättä.

 

Vaikka liiallinen tunteiden esiintuominen työelämässä ei ole hyvästä, niin on silti hyvä kertoa mistä kenkä puristaa, jos huomaa mielialansa laskeneen. Sekin voi itsessään toimia jo helpotuksena ja parantaa mieltä. Työilmapiiri pysyy avoimena ja niin tsemppiä kuin ymmärrystäkin voi saada ympärillä olevilta.

 

 

Pukin opetus: Älä koskaan tyrmää toisten ideoita suoralta kädeltä. Tämä tappaa ideoinnin ja oma-aloitteisuuden lähtökuoppiinsa. Muista myös, että aikaisemmin toimimaton asia voi toimia ympäristön muuttuessa, eri ihmisten kanssa tai eri aikana.” (Hinkka 2015, 60-61)

 

Kenenkään ideaa ei saisi tyrmätä heti alkuunsa. Ideoiden tyrmääminen voi johtaa siihen, että ei enää uskalleta ideoida tai ainakaan tuoda niitä julki. Mikäli idea ei sellaisenaan ole täysin valmis, kannattaakin johtajan olla kiinnostunut esittämään jatkokysymyksiä, kuten voisiko ideaa jalostaa jollain tavalla ja että mitä vaikutuksia hänen päätöksellään on henkilön työmotivaatioon. Monesti työntekijät työstävät omia ideoitaan innokkaammin, kuin heille valmiiksi tuotuja ideoita. Kirjassa annetaan myöskin vinkiksi, että mikäli johtaja on hyvä manipuloija, voi hän yrittää ohjata ihmiset keksimään hänen ideansa itse.

 

 

Mielestäni kirja oli mukavan leppoisaa luettavaa ja herätti ajatuksia johtajuudesta. Erityisesti on tärkeää ymmärtää, että johtajat eivät johda vain asioita vaan ihmisiä. Esimiestyössä toimiva tarvitsee monipuolisesti sosiaalisia taitoja, kuten tunneälyä, jolloin hän johtajana pystyy käyttäytymään tilanteen vaatimilla tavoilla.

 

Mutta nyt ansaittuun joulun viettoon. Mukavaa joulunodotusta kaikille!

 

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close