Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Johtajuuden ristiriidat



Kirjoittanut: Jani Bieck - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Jani Bieck

Kirjaessee

24.7.2018

 

 

 

Johtajuuden ristiriidat – Alf Rehn

 

Alf Rehn on innovaation, designin ja johtamisen professori.  Hän on purkanut ajatuksiaan johtamisesta kirjaansa ”Johtajuuden ristiriidat”. Kirja on hyvää vaihtelua perinteisiin johtamisen kirjoihin, joissa pyritään lähinnä käyttöoppaan muodossa valaisemaan, kuinka johtajan kuuluu johtaa. Nämä oppaat ovat hieman ristiriidassa omankin käsitykseni kanssa johtamisesta, koska johtamiseen tuskin löytyy yhtä ainoaa oikeaa keinoa. Seuraavaksi tulen avaamaan omia ja Alf Rehnin tärkeimpiä ajatuksia ja johtopäätöksiä johtamisesta.

 

Itsensä johtaminen – vaikeinta johtamista?

 

Meidän jokaisen ihmisen kuuluisi osata johtaa itseään, mutta se onkin helpommin sanottu kuin tehty. Tästä syystä itsensä johtamista voidaan pitää vaikeimpana johtamismuotona. Ilman, että osaa johtaa itseään tuskin kukaan osaa johtaa muitakaan. Itsensä johtaminenhan on oikeastaan sitä, että tunnet itsesi ja saat asioita aikaan palamatta kuitenkaan loppuun. Tietyllä tavalla sinulla on koko aika langat käsissäsi ja tiedät mitä olet tekemässä ja mihin suuntaan olet menossa. Tämä olkoot tärkeintä johtamista mitä meidän kaikkien olisi harjoiteltava ennen kuin edes alkaa ajattelemaan muiden ihmisten johtamista. Itsellänikin on ollut paljon työtä tehtävissä itseni kanssa ja aiemmin sen huomasi esimerkiksi tekemättömissä koulutehtävissä ja laiskottelussa, että itsejohtaminen oli täysin hukassa. Sisäisen motivaation ja kipinän löytymisen kautta olen oikeastaan oppinut johtamaan itseäni kuin itsestään. Tämän asian ovat selvästi myös tiimikaverit pistäneet merkille, koska vasta tämän jälkeen minut on valittu meidän tiimin sisäisiin luottamustehtäviin, kiitos siitä!

 

Kuinka siis johtaa itseä tai muita? Siihen tarvitaan motivaatiota ja sitoutumista, joka lähtee itsestä.

 

Kone ei voi korvata ihmistä johtajana

 

Puhutaan siitä, että työpaikat vähenevät, koska maailma kehittyy ja koneet ottavat vallan. Eihän se ihan niin mene, koska tämä tekniikan kehitys avaa taas paljon uusia mahdollisuuksia ja työpaikkoja. Yksi asia tosin koskaan on korvattavissa koneella ja se on ihminen johtajana. Ihminen on empaattinen ja se on yksi tärkeimpiä ominaisuuksia johtamisessa. Sinun täytyy ihmisenä ja johtajana tunnistaa ja osata reagoida mitä erilaisiin tilanteisiin. Mukana on usein tunteita ja näihin ei koneet pysty vastaamaan.

 

Johtamisen edellytykset

 

Jotta sinä voit johtaa ihmisiä parhaalla mahdollisella tavalla sinun täytyy omata kykyä elää jatkuvassa epävarmuudessa. Yritysmaailma elää kuitenkin koko aika, eikä koskaan voi olla varma huomisesta. Nopeitakin päätöksiä pitäisi pystyä tekemään, eikä liika stressaaminenkaan ole hyvästä. On siis erittäin tärkeää, että johtaaksesi muita sinun oman elämäsi on oltava kunnossa ja tasapainossa.

 

Sinulla täytyy johtajana olla jatkuva halu kehittyä. Tyytyväisyys tappaa kehityksen, joten ei pidä tyytyä. Kilpailu on liikemaailmassa kovaa, joten eteenpäin olisi parempi pyrkiä jatkuvasti. Johtajalla täytyy olla paloa tähän tehtävään, ja tämä kipinä hänen on saatava myös syttymään muissa. Tämän kipinän sytyttämisessä helpottavat arvot, joihin johtamisen on perustuttava. Pahimmassa tapauksessa, jos johtamistaidot on opiskeltu teorian kautta, siihen on erittäin vaikeaa kenenkään sitoutua.

 

Johtajan täytyy osata sanoa ei, koska aina ei voi miellyttää kaikkia ja kaikkeen ei yksinkertaisesti ole kannattavaa ryhtyä. Helppoa on tietysti aina miellyttää muita sanomalla kyllä, mutta onko se oikeaa johtamista? Välillä täytyy pystyä tekemään hieman ikäviäkin päätöksiä, jos ne ovat yrityksen edun mukaisia. Johtajalla täytyy olla myös aikaa johtamiselle ja senkin takia on erittäin tärkeää osata sanoa ei. Olisi aika huonoa johtamista, jos johtaja sanoisi kaikkeen mahdolliseen kyllä ja täyttäisi täten kalenteriaan. Näin johtajalla ei jäisi enää lainkaan aikaa johtamiselle ja se on kuitenkin erittäin tärkeää, että johtaja on oikeasti ja aidosti mahdollisimman paljon läsnä. Hyvä johtaja johtaa läheltä ja esimerkillä!

 

Johtaja ja organisaatio tarvitsee mitattavia mittareita menestyäkseen

 

Tavoitteiden asettaminen ja niiden seuraaminen ovat huomattavasti helpompia, kun niitä pystyy mittaamaan yksinkertaisella tavalla. Olkoot se esimerkiksi, että työntekijöiden tyytyväisyys nykyiseen työpaikkaan kasvaa viime vuoteen verrattuna. Se on kuitenkin osoitus siitä, että asioita on tehty koko organisaatiossa oikein ja tulostakin on varmasti syntynyt. Positiivisuudella on kuitenkin tapana johtaa asiassa kuin asiassa parempaan lopputulokseen. On tärkeää, ettei nämä mittarit ole pelkästään rahaan liittyviä, koska raha ei ole se kaikista tärkein mittari. Vaikka raha on tulos monesta, tämän pohjalle on hyvä perustaa muita tavoitteita.

 

Johtajallekin on tärkeää pystyä seuraamaan kehitystään ja sitä onko oikeaan suuntaan menty. Johtaja voi asettaa itselleen mittareita, jotka mittaavat johtamista. Mittareita voi olla esimerkiksi se montako tuntia viikossa on ollut läsnä ja käyttänyt aikaa työntekijöidensä eteen, onko projektit saatu aikataulussa maaliin tai onko asiakastyytyväisyys noussut. Kaikki valuu lopulta ylhäältä alaspäin, joten johtajan on todella tärkeää pitää tämä asia mielessä.

 

Itselläni selkeät tavoitteet ja mittarit ovat ainakin luonnollinen tapa mennä eteenpäin ja pyrkiä kehittymään. Tulevana syksynä toimiessani tiimimme business leaderina minulle onkin erittäin tärkeää saada vietyä tiimissämme tätä tavoitteellisuutta eteenpäin ja auttaa jokaista saamaan itsestään sen maksimaalisen potentiaalin irti. Näitä tavoitteita ja mittareita minun johtajana täytyy myös seurata, koska muutenhan niillä tavoitteilla ei ole mitään merkitystä. Kyseessä ei kuitenkaan ole vahtimista ja paikan tullen sättimistä, vaan tsemppaamista ja sitä, että osataan ajoissa puuttua, jos huomataan ettei joihinkin tavoitteisiin olla pääsemässä. Tavoitteena on kuitenkin mennä yhdessä joukkueena kohti menestystä. #valuevaltaus Johtajana tulen vaatimaan tiimiltäni oikeita asioita ja johtamaan esimerkillä, koska vaikea sitä on porukkaa saada innostumaan, jos vain norsunluutornista jakelee käskyjä.

 

”Fuck it, ship it!”

 

Johtajan isoin akilleen kantapää on perfektionismi, jolloin toiminta voi pahimmillaan jäädä, koska jäädään liikaa vellomaan pienien asioiden ympärille. Jos miettii, kuinka paljon merkitystä lopputulokseen on sillä, että asiat ovat täydellisiä tai lähes täydellisiä, niin sillä tuskin on merkitystä. Asiakas esimerkiksi tuskin edes tietää mitä täydellisyys on, eikä sitä kyllä oikeastaan taida olla edes olemassakaan. Täytyy osata siis ajatella mikä on oikeasti tehokasta ja kannattavaa, tinkimättä kuitenkaan laadusta. Deadlinet painavat varmasti koko ajan päälle, joten tästäkin syystä on tärkeä kyky oppia olemaan välittämättä liikaa pikkumaisista asioista, koska niillä ei paljoa ole merkitystä isossa mittakaavassa.

 

Hyvän johtajan on myös hyvin tärkeää osata delegoida, koska ei johtaminen ole sitä, että tehdään kaikki itse. Johtaja osaa jakaa vastuuta myös muille ja sekös muita motivoi menemään eteenpäin. Samalla kannattaa keskittyä vahvuuksiin, joten jos tiimistäsi löytyy kaveri, joka taitaa asian paremmin kuin sinä, niin eihän se ole kuin delegoida eteenpäin.

 

Uusi johtaja – uudet tuulet

 

Uuden johtajan on tärkeää saada alkuun aikaan jotain pieniä muutoksia, koska ne rakentavat luottamusta tiimiin. Ei kannata kuitenkaan keksiä pyörää uudestaan, koska liian isojen muutosten opettelussa voi mennä taas hyvin kauan aikaa. Itse lähdin esimerkiksi meillä Valuessa kehittämään uusia tavoitteita ja palkitsemisia. Tarkoituksena on löytää merkitystä tekemiseen, motivaatiota ja saada jokaiselle oma rooli tiimissä. Lisäksi lähdin ajamaan sisään pientiimien merkitystä kokonaisuudessa, koska tämä on roolittamisessa se kaikista tärkein työkalu. Minullekin se on suuri apu, koska tiedän, että minulla on pientiimien päälliköt, jotka toimivat suoraan minun apupareinani ja sitten taas heilläkin on vastuu johtaa omia ”alaisiaan”. Lisäksi minä olen johtamisena sellainen kaveri, että tykkään olla läsnä ja johtaa esimerkillä. Siksi esimerkiksi kirjoitan tätä esseetäkin, vaikka voisin olla yhtä hyvin ulkona touhuamassa. Pitää näyttää esimerkkiä ja olla reipas, jotta muutkin voivat lähteä mukaan tähän ”kirjapistekelkkaan.”

 

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi