Tampere
28 Mar, Thursday
7° C

Proakatemian esseepankki

Jäävuoremme sulaa – Muutos ja menestyminen kaikissa olosuhteissa



Kirjoittanut: Removed User

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Halusin ehdottomasti lukea John Kotterin ja Holger Rathgebergin kirjoittaman kirjan ”Jäävuoremme sulaa”, sillä kyseistä teosta on kehuttu todella paljon. Suhtauduin aluksi vähän epäilevästi, kun kuulin, että kyseessä on satumaisesti toteutettu kirja, sillä luulin, etten saisi tästä mitään irti. Päinvastoin, jälleen huomasin, että koskaan ei saisi asettaa mistään ylimääräisiä oletuksia. Teoksessa käsitellään muutosten johtamista pingviinien maailmassa, avartaen lukuisia tietoja ja oppeja, joita voi erinomaisesti soveltaa vaikkapa yritysmaailmaan. Olen melko hidas lukemaan kirjoja, joten tämä teos ilahdutti jo pelkästään suuren fonttikoon ja lyhyen sivumääränsä ansiosta.

Fred-niminen pingviini, joka oli kirjan päähenkilö, oli hieman erilainen, kuin muut. Hän huomasi, että heidän rakas kotinsa, jäävuori tulisi sulamaan ja halkeamaan palasiksi jossain vaiheessa. Tästä alkoi ongelma, johon oli löydettävä pikaisesti ratkaisu ja se edellytti suurta muutosta. Fred ei jättänyt asiaa vain omaksi huolekseen, vaan päätti tarttua tuumasta toimeen. Ratkaisu pohjautuu tarinaan sisällytettyyn 8-vaiheiseen muutosohjelmaan:

VALMISTELE LÄHTÖKOHDAT

  1. Saa aikaan kiireen tuntu.

Kun jokin asia huomataan, niin sille on tehtävä jotain. Auta muita havaitsemaan tarve muutokseen ja luo kiireellisen toiminnan tarve. Jos kiireen tuntua ei luoda, niin mitä luultavammin asiakin jää sikseen. Itse toimin esimerkiksi kiireessä, pienen painostuksen alla huomattavasti paremmin. Jatkuva kiire kuitenkin pidemmän päälle on enemmän haitaksi, kuin hyödyksi ja se saattaa pahimmillaan johtaa siihen, että tiimissä keskitytään täysin vääriin asioihin. Jälkeenpäin ajateltuna esimerkiksi Kiinadiilissä liiallinen kiireen tuntu saattoi olla yksi osasyy siihen, miksi se meni miten meni, sillä kiire ei jäänyt meillä vain alkuvaiheeseen.

  1. Kokoa ryhmä vetämään muutosta.

Hyvä ryhmä koostuu monipuolisesta osaamisesta. Kaikilla ryhmän jäsenillä ei tietenkään tarvitse olla samoja taitoja. Riittää, että on ammattilainen vaikkapa yhdellä osa-alueella. Johtajuus on tärkeintä ja siksi joltakin ryhmäläiseltä tulisi löytyä tämä taito. Jos kenelläkään ei ole taitoa johtaa, niin mitä luultavammin lopputulos on se, että ryhmä toimii, kun lauma päättömiä kanoja.

PÄÄTÄ MITÄ TEHDÄÄN

  1. Kehitä muutokselle visio ja strategia

Selvitä, millä tavalla tulevaisuus poikkeaa menneisyydestä ja millä tavalla pystyt toteuttamaan tulevaisuuden. Kehitä visio ja strategia, jotka ovat realistisia tavoitteeseen nähden. Tähtää myös siihen, että visio ja strategia olisivat helposti ymmärrettäviä ja uskottavia.

TOTEUTA

  1. Selvitä visiosi ja kauppaa se muille

Varmista, että mahdollisimman moni ymmärtää ja hyväksyy visiosi sekä strategiasi. Tämä on vaihe, jossa ydinryhmä siirtää toiminnan laajemmalle mittakaavalle, muillekin sidosryhmille, jonka jälkeen yritetään saada suurin osa hyväksymään muutostavoite, jotta voidaan tähdätä sitä kohti. Todennäköisesti ei ole olemassa tilannetta, jossa kaikki saadaan heti ajattelemaan samalla tavalla.

  1. Valtuuta toiset toimimaan

Delegoi, delegoi ja vielä kerran delegoi. On fiksua säästää omaa aikaa, kun ympärillä on myös muita ihmisiä, joille on mahdollista jakaa tehtäviä. Lopputulos on se, että aikaa säästyy ja näin ollen pääsee itse keskittymään itselle olennaisiin asioihin. Matkan varrelta tulisi poistaa mahdollisimman moni este, jotta halukkaat voisivat tehdä visiosta totta.

  1. Kehitä lyhyen aikavälin voittoja

Saa aikaan muutama näkyvä, yksiselitteinen onnistuminen niin pian kuin suinkin. Jotta tähän pääsisi, niin olisi hyvä luoda tavoitteita. Tästä mainitsin yhdessä meidän pajassakin, että tavoitteita luomalla myös mitä todennäköisemmin päästään niihin ja ennen kaikkea saadaan aikaan hyvä motivaatio sekä päämäärä, johon pyrkiä. Luon itselleni aina tavoitteita ja motivoidun entisestään, kun saan ne suoritettua. Mitä ärsyttävämpi tavoite, sen parempi.

  1. Älä luovuta

Aina tulee onnistumisia ja myöskin epäonnistumisia, mutta ne ovat tilanteita, joista ei saisi koskaan lannistua ja luovuttaa. Virheistä oppii parhaiten, joten kaikkien onnistumisien ja epäonnistumisien jälkeen saadaan muutos toteutettua ja visiosta vihdoin totta.

Toistoa vaan, niin hyvä tulee!
– Myyntimies Jani

JUURRUTA

  1. Luo uusi kulttuuri

Jotta vanhat perinteet saadaan syrjäytettyä, tulisi pitää kiinni uusista toimintatavoista ja varmistaa, että ne pitävät pintansa ollakseen vahvimpia.

Muutoksia tapahtuu jatkuvasti

Maailma muuttuu jatkuvasti ja koskaan ei tiedä, mitä seuraava päivä tuo tullessaan. Työllisyys muuttuu, jotkut työpaikat esimerkiksi häviävät jossain vaiheessa kokonaan, mutta toisaalta myös uusia työpaikkoja syntyy. Muutosvalmiudessa oleminen on siis perusedellytys, kun puhutaan sopeutumisesta. Vuonna 2015 päätin olla rohkea ja ryhtyä yrittäjäksi. En juuri aiemmin tykännyt ottaa riskejä, sillä se tuntui melko epämukavalta. Tiedostin kuitenkin, että yrittäjänä oleminen on riskien ottamista toisensa perään. Koskaan ei tiedä, että kun yksi projekti loppuu, niin onko seuraavaa esimerkiksi tulossa vähään aikaan. Sopeutuminen yrittäjäelämään omalla kohdalla vei noin vuoden. Nykyään tilanne on siinä mielessä kääntynyt päinvastaiseksi, että tykkään ottaa riskejä. Esimerkiksi tarjousta tehdessä uskallan kokeilla kepillä jäätä ja en enää pelkää ”mitä, jos asiakas ei hyväksy tarjousta” -tilanteita. Projekteja tulee ja menee, se on fakta.

Lopuksi nostaisin esille vielä yhden kirjasta poimitun kohdan, jota jäin pohtimaan. Syyllistyn myös itse joskus siihen. Nimittäin asioiden ei tulisi jäädä ajatuksen tasolle. Esimerkiksi, jos puhutaan, että joku voisi tehdä tehtävän X, niin usein huomaan ajattelevani, että kyllä tämän joku ottaa hoitaakseen. Seuraavaksi saatankin huomata sen, että asia ei ole edennyt millään tavalla. Mitä opin? Tietenkin sen, että asioita voi laittaa myös itse vireille. Aina ei pidä olla riippuvainen muista. Kun halutaan saada muutos aikaan, niin se tarvitsee aina henkilön tai henkilöitä hoitamaan asiaa ja se henkilö voit olla sinä itse. Ilman aloitetta ei tule tapahtumaan mitään.

Lopetus

En ollut aikaisemmin lukenut tämäntyyppistä opettavaista eläinsatua, joten en osannut kuvitella, että tästä saa näin paljon irti. Muutosta ei tulisi koskaan väheksyä, vaan ennemminkin pitäisi huomata sen antamat mahdollisuudet. Maailma muuttuu jatkuvasti, joten muutos on aina jonkinlainen haaste. Esimerkiksi nettisivubisnes muuttuu melkein vuosittain, ja jos itseä ei pidä kehityksessä mukana, niin voi sanoa melkeinpä hyvästit omille bisneksille.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close