Tampere
28 Mar, Thursday
7° C

Proakatemian esseepankki

Idiootit ympärilläni



Kirjoittanut: Oskari Avotie - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kaikkiko idiootteja?

Onko sinunkin ympärilläsi idiootteja? Oletko koskaan huomannut tavatessasi jonkun toisen ihmisen, että te olette aivan eri maata ja ette ymmärrä toisianne? Thomas Eriksonin kirjassa Idiootit ympärilläni käsitellään juuri näitä kysymyksiä ja mistä se johtuu. Kirjan perus teesi on, ettet ole olemassa idiootteja, on vain erilaisia ihmisiä. Kirja pureutuu eri ihmistyyppien persoonallisuuksiin, niin käytöksen ja ajatusmaailman osalta, jotta ymmärrämme heidän toimivan eritavalla kuin me itse.

Hypätään suoraan eri persoonallisuuksiin. Seuraava kuva esittää hyvin kuinka neljä eri persoonallisuustyyppiä eroavat toisistaan.

 

Punainen on luonnollinen johtaja. Ei välttämättä taidollisesti yhtään muita persoonallisuuksia parempi johtamisessa, mutta punaisen voimakkuus, suoruus ja kilpailuhenkisyys vievät usein hänet vastuu paikoille. Punainen on todella aikaansaava, mutta usein muut pitävät punaista aggressiivisena ja dominoivana persoonana, joka suuttuu helposti, mutta leppyy myös yhtä nopeasti.

Keltainen on kaikkien kaveri. Hän on luova avoin ulospäin suuntautunut, jolla on huimat puhe lahjat. Usein jopa liian hyvät, koska hän ei osaa kuunnella toista. Hän kyllästyy helposti ja tarvitsee huomiota.

Vihreä on ystävällinen, lojaali, usein rauhallinen tyyppi, joka välttää konflikteja ihmisten välillä loppuun asti. Vihreät pelkäävät muutosta, muuteivat sano sitä ääneen suuren joukon edessä, vaan turisevat pienemmässä porukassa asiasta. Hyvä kuuntelemisen taito on vihreillä vahvuus, joka on varmasti yksi syy jonka takia usein vihreät tulevat toimeen kaikkien kanssa.

Tunnetko se tyypin, joka aina kysyy tarkentavia lisäkysymyksiä jotta hän saisi täydellisen kuvat läpi käytävästä asiasta? Hänessä todennäköisesti on sinisen sävyjä. Sininen on usein varovainen, etäinen ja ei kiinnostunut ihmissuhteista. Hän on todella asiakeskeinen ja seuraa tarkasti annettuja ohjeita ja rutiineja. Hän on looginen ja tarkka, joka on hyödyksi ammateissa, joissa työskennellään numeroiden kanssa.

Eriksonin mukaan maailmassa on vain viisi prosenttia samaa väriä edustavia henkilöitä kuin sinun värisi on. Ihmisissä voi sekaantua useata väriä keskenään esimerkiksi kahta tai kolmea eri väriä.

 

Oppeja kirjasta

Kirja auttoi ymmärtämään muiden ihmisten lisäksi myös omaa persoonallisuuttani. Kategorisoinsin itseni vahvaksi vihreäksi, jolla on sinisen ja punaisen sävyjä. Kirjassa käsiteltiin vain yhtä väriä kerrallaan, eikä kaikkia sen värin eri sävyjä, joten on vaikea tarkalleen määritellä persoonallisuuttani. Itselleni kolahti eniten se, kuinka toiset näkevät minun persoonallisuuteni. Muun muassa konfliktien välttäminen, jonka jotkut voivat tulkita, ettei hän uskalla sanoa mielipidettään tai häntä ei kiinnosta käsitellä asiaa. Itsehän en näitä asioita missään nimessä halua toisten ajattelevan minusta. Näihin asioihin tarvitsee vain kiinnittää enemmän huomiota, jotta oman persoonallisuuden ”huonoja” puolia voidaan karsia pois omasta käytöksestä.

Toinen pointti minkä sain kirjasta, on kuinka käyttäytyä eri persoonallisuuksien kanssa. Esimerkiksi punaisten, näiden dominoivien persoonien kanssa ei kannata perääntyä tai antaa liikaa tilaa, sillä silloin punainen tyyppi syö sinut elävältä. Pysy omassa kannassasi, keskustele ja haasta. Näitä asioita todennäköisesti myös punainen persona arvostaa. Toinen esimerkki voisi olla sinisen persoonan kanssa. Hänelle pitää esittää faktapohjaista tietoa mahdollisimman paljon ja on hyvä olla valmistautunut sinisen haastaviin lisäkysymyksiin. Toisten ihmisten lukeminen on arvokas taito varsinkin kun toimii tiimissä. Kuinka tulkita toista ja kuinka ottaa toinen huomioon ovat vain pari hyvää ominaisuutta hyvällä tiimipelaajalla. Tiimissä haastava asia on se, että tiimissä todennäköisesti on erilaisia persoonallisuuksia sekaisin. Kuinka saada jokaisen parhaat puolet esiin tiimissä? Kuinka saada kaikki ymmärtämään paremmin toisiaan? Jos näihin olisi helppo vastaus, tiimin muodostaminen olisi lastenleikkiä, mutta sitä se ei kuitenkaan ole. Todellinen haaste on saada jokaiselle henkilölle selväksi se, että yhteinen ymmärrys lähtee molempien henkilöiden toiminnasta. Yksinkertaista, mutta ei helpointa viedä käytäntöön.

Mielenkiintoista kirjassa oli myös se, että Erikson kertoi mitkä eri persoonallisuus tyypit eivät tule toimeen keskenään. Nämä ovat sininen ja keltainen. Keltainen joka pyrkii eteenpäin tunteella ja spontaanisuus sotii sinisen loogista ja faktoihin perustavaa toimintatapaa. Toinen pari, joka ei tule toimeen on punainen ja vihreä. Vihreä voi tuntea punaisen aggressiiviseksi johtohahmoksi, jonka takia hän passivoituu, josta punainen puolestaan ärsyyntyy. Muuten työskentely sujuu hyvin ilman konflikteja, mutta täyttä potentiaalia ei saatu kummastakaan irti.

 

Pohdintaa

Mitä jos jokainen ymmärtäisi toisen persoonallisuuden esimerkiksi meidän tiimiyrityksissämme? Veisikö se tiimin ymmärryksen tason aivan toiselle levelille? Se voisi olla kokeilemisen arvoinen juttu. Jos jokainen tiimin jäsen lukisi tämä kirjan, heille varmasti muodostuisi edes teoriakäsitystä eri persoonallisuuksista, josta saisi hyvän alun kehitykselle. Vaikka teoriassa tietäisikin mitä pitäisi tehdä, niin kuin me kaikki tiedämme sillä ei ole mitään paljoakaan merkitystä, jos sitä ei vie käytäntöön. Kehitys lähtee sinusta. Jotta kehitystä tapahtuu sinun käytöksessäsi, sinun on jatkuvasti pidettävä mielessäsi tämän kirjan opit. Jos et sitoudu muutokseen sitä ei myös tule tapahtumaan pysyvästi. Minun mielestäni meillä jokaisella pitäisi olla halu kehittää itseään. Opettelemalla tuntemaan ja tunnistamaan eri persoonallisuuksia ja opetella reagoimaan heidän toimintatapoihisi on varsinkin tulevaisuudessa todella tärkeitä taitoja. Jos hallitset nämä taidot, olet paljon paremmassa asemassa olemaan parempi tiimipelaaja ja saavuttamaan yhdessä jotain mitä muut eivät vielä ole tehneet.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close