Tampere
28 Mar, Thursday
11° C

Proakatemian esseepankki

Hyvästi kasista neljään elämä



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Johdanto

Timothy Ferrissin Neljän tunnin työviikko (Basam Books 2008) esittelee uudenlaisen maailmankuvan, jossa eivät päde enää samat normit kuin siinä maailmassa, johon meidät kaikki lapsina koulun penkeillä opetettiin omaksumaan. Se haastaa koko yhteiskuntamallimme, joka on pitkälti rakennettu kasvattamaan yksilöistä kahdeksasta neljään puurtavia masiinoita, jotka sitten eläkeiän saavutettuaan kaatuvat väsyneinä hautaan. Siinä esitellään joukko uuden maailman ja elämänlaatua arvostavien ihmisten toimintaa ohjaavia harjoitteita ja toimintamalleja. Kirja voi pelastaa sen lukeneen ihmisen ikuiselta tuomiolta oravan pyörään, jos lukija vain kirjan oppeja vahvasti hyödyntäen niin päättää.

Elämää helpottavia sivunumeroita

Teos avaa ovet mm. seuraavien asioiden pariin: sivun 105 ohjeiden avulla opit tuplaamaan, tai jopa triplaamaan lukunopeutesi. Sivun 114 avulla opit vähentämään sähköposteihin käyttämääsi lukuaikaa merkittävästi. Sivun 116 avulla opit vähentämään puhelimessa tuhlaamaasi asiakaspalveluaikaasi merkittävästi. Sivun 119 avulla taas opit vaatimaan sinulta tapaamista ehdottavalta ihmiseltä johdonmukaisuutta(eli käytävää asialistaa) tulevan tapaamisenne osalta, eli näin säästämään molempien aikaa. Sivun 187 avulla sinusta voi tulla asiantuntija neljässä viikossa. Sivun 191 avulla taas osaat löytää valmistajan myytävällesi tuotteelle. Sivulla 208 sinut vihitään Google Adwords –työkalun multihyödyn tarjoamaan mainosmaailmaan. Sivulla 229 on lyhyt opastus yritysimagon luomisesta. Sivulla 233 opit ulkoistamaan firmasi puhelinmyynnin sinne missä se on kaikista kannattavinta. Sivulla 266 kerrotaan esimerkkitarina siitä, miksi käsite minieläke on niin ylivoimainen.

Parkinsonin lain avulla enemmän vapautta

Miten voisit raataa vähemmän ja elää enemmän? Yksi keskeisimpiä tässä tavoitteessa auttavia käsitteitä on Timothy Ferrissin kirjassa esittelemä Parkinsonin 20/80 –laki, sekä sen ymmärtäminen ja soveltaminen arkielämässä. Käytännön esimerkki. Yrityksen asiakkaista 20% tuottaa 80% yrityksen liikevaihdosta. Isoja asiakkaita on siis 20% yrityksen kaikista asiakkaista. Näiden asiakkaiden palvelemiseen yritys käyttää 20% työajastaan. Vastaavasti 80% yrityksen asiakkaista tuo yrityksen liikevaihdosta 20%, näiden asiakkaiden palvelemiseen kuluu 80% yrityksen työajasta. Fokusoimalla pelkästään näihin 20% tuottavaan asiakkaaseen yritys vapauttaa 80% työajastaan ja liikevaihdosta lähtee ainoastaan 20% pois. Omassa valokuvausliiketoiminnassani sovelsin Parkinsonin lakia jättämällä pienet henkilökuvaukset pois nostamalla niiden hinnan sen verran korkeaksi, että tilausmäärä on lähes mitätön. Vastaavasti keskitin markkinointini tavoittamaan isoja asiakkaita ja hioin isoille asiakkaille myytävät valokuvauspaketit optimaalisiksi. Palvelin pieniä asiakkaita sen verran, että tein oman työni tottakai hyvin ja that’s it. Isoja asiakkaita taas palvelin niin hyvin kuin ikinä vain voin, tein kaikenlaisia lisäpalveluksia ja niin edelleen. Esimerkiksi yritysasiakkaani tarvitsi firmansa vuosipäivään valokuvauksen lisäksi DJ:n. Facebook -verkostojani hyödyntämällä hankin DJ:n. Toisella kertaa yritysasiakkaani tarvitsi firmansa gaalaan performanssiesityksiä 200-henkilölle. Hankin Facebook-verkostoistani listan erilaisista palveluista ja asiakkaani palkkasi niiden perusteella: videokuvaajan, akrobaatti –ryhmän ja kuvaseinä –palvelun. Kumpaakaan edellisistä keisseistä minun ei olisi tarvinnut tehdä, mutta tein ne sen takia, että tiesin, että tyytyväinen asiakas palaa luokseni uudestaan ja suosittelee palveluitani eteenpäin.

Eliminointi

Yleinen harhakäsitys on, että lisäämällä touhuamista ja kaikenlaisten asioiden tekoa, vapautemme lisääntyy. Todellisuudessa asia on juuri päinvastoin. Kirjassa ihmisiä kehotetaan karsimaan elämästään kaikki turha pois, joiksi luokitellaan esimerkiksi: tv-sarjojen katseleminen, muiden kuin isojen asiakkaiden palveleminen, turhanpäiväisissä palavereissa oleminen, visioton sosiaalisen median käyttäminen, muut kuin läheiset ihmissuhteet. Työn tehokkuutta taas pyritään parantamaan sillä, että asiakkaina on muutamia isoja yrityksiä, joiden palvelemiseen kuluu vain vähän aikaa, mutta jotka tuottavat yrityksen suurimman osan liikevaihdosta. Pienet vähän tuottavat asiakkaat karsitaan hinnoittelulla kokonaan pois, koska se on myös asiakasryhmä, joka syö eniten yrittäjän aikaa. Osa vinkeistä on sellaisenaan aika raakoja, mutta pienellä twistillä ja pehmennyksellä oikein käyttökelpoisia.

A niin kuin automatisointi

Tiesitkö, että laskujen maksut ja muut kuolevaista ihmistä vaivaavat maalliset asiat voi ulkoistaa intialaisille virtuaaliassistenteille, jotka maksaa 5-10 euroa tunnissa riippuen tehtävän haastavuudesta. Jos oma tuntipalkkasi on vaikkapa 20 euroa ja maksat 5 euroa virtuaaliassistentille, joka tekee sen samassa ajassa, sinulle maksetaan 15 euroa tuntia kohden siitä, että teet jotain ihan muuta kuin töitä. Toki ongelmaksi voi nousta näiden palveluiden luotettavuus. Sen takia virtuaaliassistentin palkkaajan pitää tarkkaan syynätä virtuaaliassistenttitoimiston luotettavuus, mistä tekijä palkataan.

Globalisaation hyödyntäminen

Pitää olla rikas, että voi matkustella. Tämä on yksi yleisisimmistä harhoista. Se käsitys on muodostunut vain James Bond –leffoista ja ylihinnoiteltujen matkatoimistojen ansiosta. Kirjassa puhutaan paljon eri asioihin perehtymisestä ja sen seurauksena hintojen kilpailuttamisesta ihan kaikessa. Matkustelu, jos joku on asia, missä kannattaa kilpailuttaa hinnat. Globalisaation todellinen hyödyntäminen on sitä, että toimii maassa maan tavalla. Eli ei niin kuin matkatoimisto neuvoo toimimaan, eli kuluttamaan sitä hynää minkä ehtii. Kirjassa esitellään eri maihin lentojen hintoja ja paikallisen elintason hintoja suhteutettuna länsimaisten hyvinvointivaltioiden hintoihin, mitattuna esimerkiksi ruokien ja vuokrien hinnoissa. Jos osaa löytää halpoja lentoja esim. suomalaisesta lentodiili –sivustolta maihin missä on halpaa asua, voi suomalainen elää pienellä rahalla kuin paikallinen porvari.

Uusrikas elää mukavaa elämää tekemällä kustannustehokkaasti juuri sen verran töitä, että elämäntapa on mahdollista. Uusrikas ei edes halua olla miljonääri, koska miljonäärit tekevät monesti 40-80 tuntista viikkoa ja ovat siksi kaukana käsitteestä todellinen vapaus. Uusrikas ei myöskään elä ”sitten kun olen raatanut itseni huipulle” –elämää, vaan uus rikkaan missiona on elää koko elämänsä mielekkäästi siten, että minieläkkeitä riittää koko elämän matkan varrelle. Minieläke voi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että tekee kaksi kuukautta töitä ja sen jälkeen on kuukauden lomalla.

Kirjan tärkein ohjenuora on pyrkiä kyseenalaistamaan jatkuvasti vallitseva olotila, missä ihminen elää. Käytänkö minä aikaani parhaalla mahdollisella tavalla juuri nyt? Kuinka minä voisin käyttää aikaani parhaalla mahdollisella tavalla? Jos haluat saada vastauksen näihin kysymyksiin, perehtyä tarkemmin mielekkäämmän ja kustannustehokkaamman elämän mindsetin asettamiseen, suosittelen vahvasti lukemaan Neljän Tunnin Työviikon. 

Kommentit
  • Salla Nieminen

    Tosi mielenkiintoinen aihe! Oli tosi kiva, että kerroit kikoista, joita olet itse käyttänyt valokuvausbisneksissäsi (Parkinsonin lain avulla enemmän vapautta). Joitakin kirjoitusvirheitä tekstissä oli, mutta kirjoitat niin elävästi, että tekstiäsi oli silti helppo seurata. Toisessa kappaleessa (Elämää helpottavia sivunumeroita) sivunumerot tosin vaikeuttivat hieman lukemista. Sinulla on hauska tyyli kirjoittaa, ja lisään kyllä tämän kirjan myös omalle lukulistalleni!

    9.4.2018
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close