Tampere
19 Apr, Friday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Huipputiimi sikahelposti?



Kirjoittanut: Sanna Tahlo - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tiimi. Tiimiytyminen. Tiimityö. Ryhmä. Tiimityö. Tiimiyritys. Onnistuminen tiimityössä. Tiimin jäsen. Huipputiimi.

Montakohan kertaa olen jo edellisiä sanoja pyöritellyt, niitä toistellut tai niiden merkityksistä lukenut? Voin sanoa, että todella monta kertaa. Mutta ei, se ei ole missään nimessä huono asia. Tähän kohtaan voikin väläyttää kliseisen lauseen – kertaus on opintojen äiti. Ja se pitää paikkaansa, asioiden toistaminen ja niiden nostaminen auttaa oppimaan ja tuomaan asiat käytäntöön.

Törmäsin kahteen eri artikkeliin ja aloin pohtimaan huipputiimiä. Nina Rinteen artikkelin nimi jäi väkisinkin mieleen ja herätti mielenkiinnon, Huipputiimin rakentaminen on sikahelppoa. Rinne kertoo alussa, kuinka hänen kuusivuotias lapsensa toistaa usein sitä, kuinka asiat ovat sikahelppoja ja hän on päättänyt itsekin ottaa saman asenteen – tehdään asioista sikahelppoja, tehdään huipputiimin rakentamisesta sikahelppoa. Toinen artikkeli, Jari Saarenpään kirjoitus (2017) herätteli myös ajatuksia.

Rinteen sikahelpot ohjeet huipputiimiin:

  • Kirkastakaa yhdessä kulttuuria selkiyttämällä arvot ja tavoitteet
  • Tutustukaa toistenne erilaisuuteen ja sopikaa vahvuuksien hyödyntämisestä
  • Sopikaa vuorovaikutukselle ja palautteelle paikat ja pelisäännöt

 

Näitä ohjeita, kun noudatamme ja toistamme, pääsemme jo pitkälle. Nostaisin kuitenkin eri toten keskimmäistä kohtaa – tutustukaa toistenne erilaisuuteenne ja sopikaa vahvuuksien hyödyntämisestä. Siinä on mielestäni skarpattavaa, itselläkin samoin kuin omalla tiimillä. Meidän olisi hyvä oppia lisää siitä, millaisia persoonallisuustyyppejä on olemassa ja mitä ovat käyttäytymismallit, mitä tarkoittaa persoona. Voisimmeko näin ymmärtää toisiamme ja erilaisuuttamme paremmin ja näin lopulta hyödyntää vahvuuksiamme mahdollisimman hyvin?

Hyvissä tiimeissä jäsenet kuuntelevat toisiaan ja osoittavat sensitiivisyyttä toistensa tarpeille ja tunteille. Kyse on luottamuksen pohjalle rakentuvasta vuorovaikutuksesta ja kollektiivisestä älykkyydestä. Luottamus rakentuu vuorovaikutuksessa, yhdessä tekemällä ja tervettä palautekulttuuria kehittämällä. (Saarenpää 2017). And once again, tunneäly on nostettu tapetille. Sitäkin ja nimenomaan sitä tarvitaan mennessä kohti huipputiimiä.

Lopulta kuitenkin, isoin kysymys kuuluu näin – pitäisikö meidänkin päättää, että tämä on sikahelppoa ja toimia näiden edellä mainittujen ohjeiden mukaan? Olisiko se niin helppoa, päätöksiä, tekoja ja toistoja. Teemmekö asioista mörköjä, vaikka ne olisikin sikahelppoja?

 

 

 

LÄHTEET

Rinne N. Huipputiimin rakentaminen on sikahelppoa. Sitomo.

Saarenpää J. 2017. Miten luon psykologisen turvallisuuden tunteen tiimissäni? Luontaiset taipumukset.

Kommentoi