Fysioterapia ei ole hierontaa

01.05.18 Esseen kirjoittaja: Janne Kivioja
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Erikoistuminen toimialalle

”Voisitko hieroa hieman hartiasta?”

Olen kuullut lauseen lukemattomia kertoja heti sen jälkeen, kun mainitsen opiskelevani fysioterapiaa. Mistä hierojan ja fysioterapeutin ammattien yhdistäminen johtuu? Lääkärille hakeuduttaessa on usein selkeää, mitä käynniltä halutaan, mutta fysioterapeutin ammatti on monelle hämärän peitossa. Mitä se pitää sisällään? Ensisijaisesti fysioterapeutit ovat asiakaspalvelun ammattilaisia. Meidän tarkoitus on saada asiakkaalta tarvittavat tiedot haastattelun ja tutkimisen avulla, joiden perusteella voimme luoda fysioterapiasuunnitelman. Tavoitteena on antaa asiakkaalle tarvittavat työkalut ja tietämys, jotta hän pystyy itse korjaamaan ongelman elämässään.

Kivun yllättäessä hakeudutaan usein fysioterapiaan, vastaanotolle saavutaan joko suoraa tai lääkärin lähetteellä. Ongelmana on se, jos asiakas saapuu vaivan kanssa fysioterapiaan ja haluaa saada kaikki ongelmat parannettua heti yhdeltä istumalta. Se on todella harvoin mahdollista. Usein voi tuntua, että hieronta auttaa kaikkiin kipuihin ja sitähän fysioterapeutit tekevät. Tässä kohtaa on hyvä nostaa esiin fakta fysioterapeuttikoulutuksesta. Hieronnan opetus on tiivistetty alle kahden viikon jaksoon, joka on koko koulutuksen osuudesta alle prosentin ajanjakso. Oletko vielä tässä vaiheessa sitä mieltä, että fysioterapeutit ovat hierojia?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikäli olet, mistä se johtuu? Fysioterapeutista muodostuu helposti kuva hierojana, jos se on ainoa konkreettinen asia, mitä asiakkaalle jää mieleen vastaanotolta. Hierontaa harjoittavat fysioterapeutit saavat usein asiakkaat tyytyväisiksi. Hieronta on myös helppo ratkaisu terapeutin näkökulmasta. Vaikutukset eivät kuitenkaan ole pitkäkestoisia ja harvoin poistavat varsinaista ongelmaa, mikä vaivan on aiheuttanut. Hieromalla voidaan tietenkin pidentää asiakassuhdetta ja tuoda enemmän rahaa pankkiin, mutta se ei ole fysioterapeutin eettisten periaatteiden mukaista, mikäli vaivaa voitaisiin hoitaa tehokkaammin. Tarkoituksenmukaista olisi pyrkiä pitämään asiakassuhteet mahdollisimman lyhyinä.

Toinen syy miksi fysioterapeutti -nimike on epäselvä, liittyy ammattitaidon markkinoimiseen. Olen törmännyt usein fysioterapia -sivustoihin, joiden palvelutarjonta lista ei mahdu yhdelle välilehdelle. Osa palveluista on ammattisanastolla kuvailtua eikä asiakas saa selvää, mitä palvelu oikeasti pitää sisällään. Asiakas siirtyy tästä syystä toiseen palvelun tarjoajaan, joka on mahdollisesti onnistunut kiteyttämään palvelunsa asiakaslähtöisesti. Fysioterapian ammattitaidon kiteyttäminen asiakaslähtöisesti on hankalaa. Tämä johtaa siihen, että asiakkaan on helpompi ajatella fysioterapeuttia hierojana.

Henkilökohtainen tavoitteeni on poistaa ennakkoluuloja ja vääriä käsityksiä fysioterapiaa kohtaan ja tehdä siitä läpinäkyvämpää. Haluaisin ihmisten ymmärtävän fysioterapian vaikuttavuuden hyvinvointiin pidemmällä tähtäimellä eikä pelkästään yksittäisenä kivunlievityksenä. Emme ole ihmehenkilöitä, jotka parantavat ihmiset kosketuksella ja yhdellä terapiakäynnillä. Yksittäisillä manuaalisilla hoidoilla ei saada aikaan pitkäaikaisia muutoksia, mikäli elämäntavat ovat ristiriidassa ongelman kanssa. Emme anna kotiharjoitteita vain, että niitä voitaisiin jättää tekemättä. Omatoiminen harjoittelu ja oma motivaatio ovat lopulta ne tarvittavat keinot, jolla voidaan vähentää ja jopa poistaa toimintakykyä häiritseviä rajoitteita.

”fysioterapia ei ole hierontaa.”

-Janne

Julkaistu: http://www.motiveosk.fi/blogi/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Fysioterapia ei ole hierontaa, 5.0 out of 5 based on 4 ratings Tagit: , , , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

2 kommenttia to “Fysioterapia ei ole hierontaa”

 1. Vesa-Pekka Tuomaala sanoo:

  Hienoa pohdintaa. Tämä sama ilmiö ikävä kyllä heijastelee jossain vaiheessa myös koulutuksessa läpi, koska aina pitäisi olla jokin manuaalisen terapian keino jolla asiakkaan tai kuntoutujan vointia kyetään kohentamaan. Monesti kuitenkin tehokkain keino onkin opettaa kuntoutujalle oman kehon käyttöä. Itse sain viime vuonna herätyksen tähän erään luennon aikana: ”Fysioterapeutti on opettaja, joka opettaa oman kehon käyttöä”.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Santeri Saarinen sanoo:

  Itse olen kohdannut täysin samanlaisia asenteita, joissa hieroja ja fysioterapeutti yhdistetään sujuvasti samaksi ammatiksi. Meidänkin luokalla moni fysioterapiaopiskelijoista on aikaisemmalta koulutukseltaan hierojia ja he varmasti osaava senkin homman hyvin. Itse edustan sitä toista ryhmää, jonka ainoa koulutus hieronnasta on tämä mainitsemasi lyhyt jakso koulussa. Siinä ajassa hieronnasta ei opi kuin perusteet ja niitäkin pitäisi harjoitella paljon enemmän jatkuvasti. Ihmettelenkin suuresti ihmisiä, jotka hakeutuvat fysioterapeuteille toiveena pelkkä hieronta, vaikka koulutetuilta hierojilta he saisivat sitä paljon laadukkaampana ja luultavasti edullisemmallakin kuin esimerkiksi minulta. Mutta faktahan se on että hieronta yleensä vain helpottaa tilannetta hetkellisesti, mutta kipu usein palaa, koska sen aiheuttajaan ei olla vaikutettu.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!