Tampere
28 Mar, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

Helvetillinen viikko



Kirjoittanut: Oskari Avotie - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

 

Helvetinviikko, Erik Bertrand Laressen

Aiemmin kirjoitin esseen Erik Bertrand Larssenin kirjasta Paras, josta pidin todella paljon. Siinä käsiteltiin paljon asioita henkimaailman näkökulmasta. Muun muassa huippu-urheilijoiden henkisestä valmennuksesta, tavoitteellisuudesta sekä moodista ja muista henkiseen valmennukseen liittyvistä seikoista. Koska pidin tästä kirjasta, intoiduin lukemaan Larssenin toisen kirjoittaman kirjan Helvetinviikko. Tässä kirjassa käsitellään paljon samoja asioita kuin Paras kirjassa, mutta käytännönläheisemmin. Kirjan ideana on suunnitella itsellesi helvetinviikko, jonka tarkoituksena on mm. terästää ihmistä ja näyttää elämä uudessa valossa. Viikolle annetaan täsmällisiä tavoitteita, laaditaan strategia, aikataulutetaan viikko ja määritellään sille säännöt.

Ajatus tälle viikolle olisi, että antaisit ns. kaikkesi tänä viikkona. Tekisi asiasi mahdollisimman hyvin, olisit normaalia aktiivisempi tai valppaampi esim. töissä, palavereissa ja kokouksissa sekä kuntoilisit joka päivä, vaikket normaalisti sitä tekisi jne. Larssenin mielestä monen ihmisen elämä on vain keskinkertaista. Tai näin he itse hänelle sitä kuvailevat. Työelämä on kohtalaista ja samoin kotielämä ja mikään ”arkinen” asia ei tuo tyydytystä. Helvetinviikolla herätellään sinua ja yritetään löytää parasmahdollinen sinä sinusta terävöittämällä kaikkea mitä teet. Tavoitteena on myös siirtää omia rajojasi. Kestät enemmän kuin luulet, on viikon sanoma, jota käsittelin myös aiemmin kirjoittamassani esseessä Paras-kirjasta. Larssen kysyi kirjassaan ”kuinka monta viikkoa muistat elämästäsi?” ja tämä herätti itsessäni paljon ajatuksia. Se on totta että usein viikot vain vyöryy eteenpäin ja itsellä ei muistunut mieleen hirveän monta täyttä viikkoa, jotka ovat olleet mieleenpainuvia. Tämä voisi olla yksi sellainen viikko! Helvetinviikko on saanut inspiraation armeijasta ja siitä ajasta kuin Larssen koki armeijan helvetinviikon. Armeijatausta tulee esille myös tässä jokaiselle tarkoitetussa mallissa.

Nyt kun olette päässeet vähän helvetinviikkoon sisälle kerron muutamia sääntöjä, jotta pääsette peremmin kiinni viikon teemaan. Sääntöjä mm:

  • Helvetinviikko alkaa maanantaina klo. 5.00 ja päättyy sunnuntaina 22.00. Nämä kellonajat pätee niin herätykseen kuin nukkumaan menoon. Ne pätevät JOKA päivä.
  • Tee koko viikko töitä kaikin voimin, keskittyneesti ja tietoisesti
  • Ole myönteinen, hyväntuulinen ja rakentava koko viikko
  • Kohenna hiukan asuasi ja ulkoista olemustasi
  • Syö ehdottomasti terveellisesti koko viikko
  • Television katselu on kiellettyä

Tässä muutama sääntö, joita Larssen on listannut kirjassaan Helvetinviikolle. Säännöt ovat suoraan sanoen todella yksinkertaisia, mutta ei välttämättä kaikille todellakaan helppoja. Ihminen on mukavuuden haluinen olento ja siksi yksinkertaisetkkin asia voivat olla hankalia. Tämän viikon yksi monista pointeista on hypätä epämukavuusalueelle ja toimia siellä äärirajoilla.

Kirjassa on ohjenuora jota noudattamalle voit laatia itsellesi ohjelman, strategian sekä aikataulun omalle helvetinviikolle. Tämän suunnitteluun Larssen kehottaa käyttämään suhteellisen paljon aikaa (noin 3 viikkoa), jotta viikosta tulee tarpeeksi haastava ja pystyt jo aiemmin valmistautumaan henkisesti viikkoon ja visualisoimaan viikon toimia ja vastoinkäymisiä ja niistä nousemista. Kirjassa annetaan jokaiselle viikonpäivälle oma teemansa ja seuraavaksi käynkin läpi omalta kohdalta alustavasti mitä se päivä voisi minulle antaa ja mitä haasteita voisi tulla vastaan.

 

Maanantai, tavat

Larssen sanoo tavoita näin ”ne säätelevät käytöstämme, ne päättävät asioiden tärkeysjärjestyksestä ja sanelevat valintamme, usein tietämättämme”. On hyvä tulla tietoiseksi omista tavoistaan, koska niitä voi muuttaa! Huonoista tavoista on mahdollista päästä eroon ja parantaa omia tapojaan ja luoda uusia hyviä sellaisia. Itselläni on varmasti monia huonoja tapoja, mutta yksi voi olla erityisesti hankala helvetinviikolla. Monesti valvon aivan liian myöhään täysin syyttä. Tämä varmasti on monen muunkin ongelma mutta tälle ainakin hakisin parannusta helvetinviikolta. Samoin ruokailutottumukset. Usein laiskuus iskee silloin kuin ruokaa pitäisi itselle vääntää. Tämäkin asia olisi parannusta vailla. Näihin asioihin on yksinkertainen parannuskeino, pitää vain tehdä asiat niin kuin ne pitää ja olla uhrautumatta laiskuuden puolelle.

Tiistai, moodi ja keskittyminen

Moodi on siis mielentila, jossa koet, että toimit ja tuotat parasta mahdollista tulosta. Tarkoitus on olla oikeassa moodissa oikeassa tilanteessa. Moodi voi olla erilainen eri tilanteissa ja tavoitteena onkin, että pääset oikeaan moodiin eli parhaimmillesi kaikissa tilanteissa. Se vaatii todella paljon keskittymistä ja energiaa. Itselle oikeaan moodiin pääseminen on tuttua urheilusta. Jokaiseen peliin on saatava oikea moodi, jotta saa itsestä kaiken irti. Itselle oikeaan moodiin pääseminen tilanteissa, jotka ovat jokseenkin uusia, on hankalampi tiedostaa oma moodi ja siihen pääsemine on vaikeampaa. Uskon ettei oikeaan moodiin pääseminen tuota itselleni vaikeuksia pitkän urheilu-uran ja visualisoinnin vuoksi.

Keskiviikko, ajanhallinta

Larssenin mielestä ajanhallinnalla on kyse hyvästä suunnittelusta ja hyvästä kalenterin käytöstä. Larssen kehottaa suunnittelemaan menoja vuosi-, kuukausi-, viikko- ja päivätasolla, Totta kai kiinnittäen eniten huomiota päivä- ja viikkotason suunnitteluun. Larssen käyttää itse tehtävälistoja. Hän kirjaa kaiken mitä hänen kuuluisi tehdä ylös ja sijoittaa ne kalenteriin. Tällöin hänen eri tarvitse stressata mistään, koska hän on varannut sen tehtävän suorittamiseen ajan, jolloin asia on pois mielestä. Itse on aika heikko suunnittelemaan omia menojani etukäteen. Tähän asti olen pärjännyt viikkotason suunnittelulla ja se on riittänyt vallan mainiosti, mutta parannettavaa löytyy ja paljon. Itselläni on ongelmana usein se, että asiat jäävät syystä tai toisesta viimetippaan joka tietysti kuormittaa enemmän kuin asioiden tekeminen tasaisesti.

Torstai, poismukavuusalueelta

Torstain tavoite on näyttää vastakohtien arvon elämässä. Tänä päivänä ET nuku! Tarkoitus on testata niin fyysisiä kuin henkisiä rajoja. Tänä päivänä koetellaan itsekuria ja tahdonvoimaa. Varmasti tulee vastaan hetkiä kun toivot pääseväsi lepäämään, mutta sinun täytyy puskea rajojasi. Omat rajat on hyvä oppia tuntemaan ja opit sen vain koettelemalla niitä. Monella ihmiselle tulee tunne ettei jaksa vaikkei se ole heidän rajansa. Todella usein tällaisissa tilanteissa jaksaminen on tahdonvoimasta kiinni. Itse kun luin tämän kappaleen, mieleen pulppusi armeija ajalta muistoja tämän kaltaisesta yöstä tai oikeastaan kahdesta. Lyhyesti kerrottuna armeijassa meillä oli harjoitus, johon kuului silloin alikersanttioppilaiden henkisen ja fyysisen kestävyyden koettelemista. Harjoituksessa teimme harjoituksia päivin öin ja näiden tarkoituksena oli minimoida unen saanti, jotta nähdään kuinka ihmiset toimii henkisesti väsyneinä. Jälkikäteen tämä harjoitus on ollut yksi suosikeistani vaikka se selvästi raskain kaikista olikin. Siinä sai paljon oppia itsestä ja omista rajoista. Torstai loppu klo. 5.00 jolloin alkaa perjantain ohjelma.

Perjantai, lepo ja palautuminen

Lepo on tärkeää, vaikka sen merkitys voi aika usein unohtua. Larssen määrittelee levon näin, ”ne ovat hetkiä jolloin keräät voimia ja energiaa, lataat akkuja ja palaudut”.  Larssen nukkumisen lisäksi puhuu meditoinnista. Hän kertoo, että yksi mahdollinen lepo keino on olla joitakin minuutteja tilassa, jossa et ole täysin unessa mutta tilassa jossa vireystasosi laskee. Tällainen on tehokas tapa levätä, josta saa väliaikaisesti energiaa. Larssen muistuttaa, ettei työ asioita kannata tuoda kotiin. On hyödytöntä olla ajatuksen tasolla puoliksi töissä ja puoliksi kotona. Itselle meditaatio kuulostaa vielä vieraalle, mutta pidetään avoin mieli sitäkin kohtaan. Itse tunnistan levon merkityksen jälleen urheilun kautta, vaikkakin nukun usein liian vähän. Paha tapa.

Lauantai, sisäinen dialogi

Helvetinviikon lauantai eroaa muista lauantaista siten, että tänään teet töitä normaalisti. Erikoisuutena on että panostat omaan ajatteluusi. Ajattelet positiivisesti, rakentavasti. Tarkoituksena on huomata kuinka suuri vaikutus omaan tunnetilaan on omilla ajatuksillaan. Hyvät tunteet saavat hyviä tuloksia aikaan, joka synnyttää positiivisen kierteen toiminnalle ja elämälle. Itseäni kiehtoo se, että itseään pystyy huijaamaan. Se tapa jolla käyt sisäistä dialogia muuttaa ajatusmaailmaasi ja vaikuttaa toimintaasi. Esim. jos ajattelet että olet väsynyt, niin todennäköisesti olet juuri sitä. Mutta jos ajattelet että väsyttää, muttei anneta sen haitata, suhtautumisesi on täysin erilainen ja sillä on vaikutusta mm vireystilaasi.

Sunnuntai, uusi näkökulma elämään

Sunnuntai on lepopäivä. Tällöin istut alas miettimään kulunutta viikkoa ja sitä mitä siitä jäi käteen. Ole ylpeä viikon suorituksistasi ja ponnisteluistasi. Näetkö asia eritavalla helvetinviikon jälkeen? Jos taas vertaan tuohon omaan armeija kokemukseen, silloin tunsin todella paljon arvostusta esim. puhtauteen. Suihku sen jälkeen tuntui taivaalliselta ja puhdas iho ja vaatteet tuntui erityisen mukavilta. Nämä ovat normaalissa arjessa päivänselviä asioita.

Pohdintaa

Kirjan luettuani aion jonain viikkona suorittaa oman helvetinviikon.  En osaa sano vielä milloin, sillä helvetinviikoksi olisi hyvä valita jokin aktiivinen ja rasittava viikko, että saisi kaiken irti itsestä. Normaali viikkona en usko, että saisin niin paljoa siitä irti kuin olisi mahdollista. Lisäksi mielenkiintoista mielestäni on se, että kuin näinkin yksinkertaisilla asioilla voi olla todella suuri vaikutus, jota ei tule aina ajatelleeksi. Uskon, että Larssenin helvetinviikko on hyvä tapa herättää ajattelemaan ja tehostamaan omaa toimintaa. Kirjassa tuotiin esille myös helvetinviikon kokeneiden mietteitä ja tuntui että jokainen oli saanut jotain irti tästä viikosta. Larssen on kyllä pirun hyvä kirjailija, kirjaa lukiessa tulee todella innostunut fiilis ja halu kokeilla hänen metodejaan.

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close